Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία ομολογιακή έκδοση που εισήχθη στο Χ.Α., αυτή της ναυτιλιακής CPLP Shipping Holdings PLC, μέλος του ομίλου Capital Maritime, συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, η εταιρεία Mytilineos αποφάσισε να εκδώσει επταετές ομόλογο ύψους από 300 έως 500 εκατ. ευρώ.
Με τον όμιλο να βρίσκεται στην πιο «φορμαρισμένη» και αναπτυξιακή κατάσταση της ιστορίας του, με τη μετοχή στα ιστορικά υψηλά, τις επιδόσεις από πλευράς μεγεθών επίσης σε ιστορικά ρεκόρ, αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας ως απώτερο μεσοπρόθεσμο στόχο την είσοδο στον FTSE 100 του Λονδίνου, η Mytilineos ανοίγει εκ νέου το χορό των ομολόγων.
Θα διαθέσει τις ομολογίες μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και θα τις εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η έκδοση του μεγάλου ομολόγου της Mytilineos έρχεται τέσσερις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Alberta του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από τη Westbridge. Κίνηση που συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στην ιστορία της, αλλά και μια από τις 5-6 μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Και ασφαλώς, η μεγαλύτερη που έχει γίνει στα εδάφη του Καναδά από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία.
Ασφαλώς, το timing της απόφασης της ελληνικής εισηγμένης, δεν είναι τυχαίο. Έρχεται μια ημέρα μετά την επίτευξη αυτοδυναμίας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα επέλεξε κυβέρνηση μακράς πνοής, αυτοδύναμη, με ορίζοντα τετραετίας και αναμφισβήτητο φιλοεπενδυτικό προφίλ, ενώ πλέον έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Στο ίδιο πλαίσιο χθες το ελληνικό 10ετές ομόλογο έκλεισε στο 3,56%, ήτοι σε χαμηλό σχεδόν ενός έτους, με τη διαφορά με του αντίστοιχου γερμανικού να υποχωρεί στο 1,25%. Θυμίζουμε πως πέρυσι, από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, δεν υπήρξε έκδοση ομολόγου.
Η Mytilineos λοιπόν παίρνει το ρίσκο να ανοίξει αυτή την αγορά μετά από περίπου ένα χρόνο. Όπως προαναφέρθηκε, τελευταία ομολογιακή έκδοση που εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, ήταν της ναυτιλιακής CPLP Shipping Holdings PLC, μέλος του ομίλου Capital Maritime του Ευάγγελου Μαρινάκη, που τον Ιούλιο του 2022, «σήκωσε» από τις αγορές 100 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο πέρυσι έγιναν μόλις τέσσερις ομολογιακές εκδόσεις, συνολικού ύψους 530 εκατ. ευρώ, με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο και μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση 3,95%. Η πρώτη έκδοση έγινε από την Premia Properties στις 25/1 αντλώντας 100 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη από τη ναυτιλιακή εταιρεία Safe Bulkers στις 11/2 αντλώντας επίσης 100 εκατ. ευρώ. Η τρίτη ήταν της Lamda Development και έγινε στις 12/7 αντλώντας 230 εκατ. ευρώ, ενώ η τέταρτη, όπως προαναφέρθηκε, ήταν της ναυτιλιακής CPLP Shipping Holdings PLC.
Μένει να δούμε τις ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης της Mytilineos, αφού προηγουμένως πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε το επιτόκιο που θα πετύχει ο όμιλος.