don't even ask

don't even ask

spot_img

Η Lamda ξανά σε πτώση, το στρατηγικό πλάνο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  μελετάτε “τας γραφάς”, η Deutsche Bank προειδοποιεί για ύφεση,  οι…περίπατοι του Σεπτεμβρίου, η Εθνική “τρέχει” για ομόλογο, και τρίτη σερί Δευτέρα στο “κόκκινο” το ΧΑ

Εκτενής η αναφορά της DeA στην επιφύλαξη του Dr Joachim Nagel όσον αφορά την ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σημειώναμε, από νωρίς το πρωϊ πως για να βγαίνει ο επικεφαλής της Bundesbank να προειδοποιεί- επί της ουσίας- οι αισιόδοξοι πως η Christine Lagarde είναι κοντά στο να σημάνει pause μάλλον δεν μελετούν “τας γραφάς”. Γιατί παραπέμπω στον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη; 

   * Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για όσο καιρό χρειαστεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο.  Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε αρκούντως περιοριστικά επίπεδα για όσο καιρό χρειαστεί δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg η Γαλλίδα σε βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εξακολουθούμε να είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% πρόσθεσε σε ομιλία της στις Βρυξέλλες. Η ίδια τόνισε ακόμα ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω αδυναμία στο τρίτο τρίμηνο για την οικονομία της ευρωζώνης. Η δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνεται, σημείωσε. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, προειδοποίησε ότι συνεχίζει να υποχωρεί αλλά αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για μεγάλο καιρό. Θυμίζω, στο 4% αύξησε το βασικό επιτόκιο, 10η σερί αύξηση. 

*Οταν οι επιτελείς της Deutsche Bank προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης στην Γερμανία το τρίτο 3μηνο, η κατάσταση σοβαρεύει περισσότερο. Πολύ δε, όταν το IfO έχει προηγηθεί με ανάλογα alert. 

*Εύλογη η απορία των αναλυτών, πως με το ευρώ υπό πίεση, το πετρέλαιο στα ύψη και τον πληθωρισμό επίμονα αρκετά πάνω από το όριο του 2% θα παραμείνει ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα το 2024. Όσο έχει απομείνει δηλαδή. Πλέον, οι ίδιοι εντάσσουν στην “εξίσωση” και το ότι το 2024 είναι εκλογικό έτος. Δεν αφορούν μόνον τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου οι αρνητικές εξελίξεις με την υπόθεση Μενέντεζ, αγγίζουν πολύ πιο “κεντρικές”-νευραλγικές ισορροπίες Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικάνων. 

*Με απώλειες 0,98% ο DAX στις 15.405 μονάδες. Εάν τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη (ΑΕΠ, πληθωρισμός κ.λ.π σε ΗΠΑ, Γερμανία) δεν διαψεύσουν θετικά τους αναλυτές, τότε οι short θα κάνουν περίπατο στο τέλος Σεπτεμβρίου. Και “κλείσιμο βιβλίων” 9 μηνου αρκετά χαμηλότερα. Πληθαίνουν και “βαθαίνουν” τα short στοιχήματα σε βάρος του ευρώ. Στο 2,8% η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, υψηλό 12ετίας για το bund. Συμπληρωματικά όσων αναφέραμε για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.

*Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, κάπως κρατάν τα ελληνικά assets. Ακόμη… Μόνο του GR10Y η απόδοση έβαινε μειούμενη χθες βραδάκι. Εθνική:  Μandate- από χθες-  σε Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων σε επενδυτές, αρχής γενομένης από σήμερα. Για ομόλογο Tier 2, “τρέχει” η διοίκηση- τώρα που μπορεί να βρει, σχετικά, λογικά κόστη. Εχει προηγηθεί η αναβάθμιση των τραπεζών από τη Moody’s, με τον αμερικανικό οίκο να αξιολογεί με “επενδυτική βαθμίδα” την Εθνική και την Eurobank. Η Eurobank, άνοιξε την αυλαία της διαδικασίας απο-επένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Στα 1,80 ευρώ/μτχ η προτεινόμενη/προσφορά τιμή, στα 1,535 η μετοχή. 

*Με αρνητικό πρόσημο στην χθεσινή συνεδρίαση, στις 1.215,80 (-0,15%). Τρίτη σερί Δευτέρα στο “κόκκινο”, μανιέρα κατάντησε. Αγορές από τα χαμηλά Τετάρτης-Πέμπτης πωλήσεις στα υψηλά της Δευτέρας. Κυριολεκτικά “μεροκάματο”, ποια “αναπτυγμένη αγορά” και…πράσσειν…άλογα. Επιπλέον, 4 στις 4 εβδομάδες με πτώση και 8 στις τελευταίες 9, σκέτος “Μαύρος Σεπτέμβρης” για τις αγορές.

*”Τρίτωσαν” όμως και τα κρούσματα με αναπροσαρμογή προς το χειρότερο των οικονομικών αποτελεσμάτων, εκ των υστέρων διόρθωση λογιστικών τεχνασμάτων. Alumil, Epsilon Net και χθες ΕΛΤΟΝ. Εχουν κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικοί οι επενδυτές, μέχρι την Παρασκευή που λήγει η περίοδος δημοσίευσης μεγεθών 6μηνου, ποιος ξέρει τι μπορεί να προκύψει, σκέφτεται ο διαχειριστής και πατά το sell.  Προφανώς τα εύσημα της DeA στην Κεφαλαιαγορά, σωστά ενεργεί η επικεφαλής Βασιλική Λαζαράκου και το ενισχυμένο team της. 

* Κάτω από τα 6 ευρώ η Lamda Development, η ταλαιπωρία συνεχίζεται, και άξιον απορίας πως το Latsco επενδύει στην Trade Estates- την ΑΕΕΑΠ της Fourlis- έχοντας απο-επενδύσει από την εισηγμένη του Latsis Group πριν λίγα χρόνια.
Για να το πω απλά…η Μαριάννα Λάτση θεωρεί επενδυτικά πιο πρόσφορη την τοποθέτηση κεφαλαίων της στην ΑΕΕΑΠ του Βασίλη Φουρλή απ’ ότι στο mega project του αδελφού της Σπύρου. Με ξεπερνάει, για να είμαι και ευγενικός. 

*Κλείνει το στοίχημα που είχε βάλει στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των ιταλικών, η JP Morgan. Όπως είχε επισημάνει σε προηγούμενη έκθεση, υπάρχει μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα και περιμένει ότι θα είναι σταθερά χαμηλότερα των ιταλικών (25-50 μ.β). Η JPMC “βλέπει” μία διαφορά μεταξύ GR10Y vs IT10Y γύρω στις 35 μ.β, εκτιμά δε πως  το επόμενο βήμα σύσφιξης θα γίνει πιο κοντά στην επόμενη αξιολόγηση στις 20 Οκτωβρίου (από την S&P).

*Tι πακέτο και αυτό χθες στον ΟΠΑΠ: για 800 χιλ. τμχ στα 15,92=12,7 εκατ. Στις 11.28′ για όσους προσέχουν και τα στατιστικά. 

*ΓΕΚ Τέρνα: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 54,7 εκατ. στο εξάμηνο. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στις κατασκευές φτάνει τα 5,7 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του έτους συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου του Ομίλου, ενώ παράλληλα η οργανική κερδοφορία ενισχύθηκε περαιτέρω ως αποτέλεσμα του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. Στον τομέα των παραχωρήσεων συνεχίστηκαν οι υγιείς επιδόσεις από τα έργα σε λειτουργία, ενώ έγιναν σημαντικά βήματα στην περαιτέρω ωρίμανση και υλοποίηση των έργων του χαρτοφυλακίου που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Προφανώς, ορόσημο αποτελεί για τον Όμιλο η πρόσφατη ανάδειξη σε προτιμητέο επενδυτή για την 25-ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενός από τα πιο αποδοτικά και χαμηλού ρίσκου έργα παραχωρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask