*Σταθερό για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κράτησε το κόστος δανεισμού η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Πρόβλεψη για μείωση επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Επιτυγχάνεται η «ομαλή προσγείωση». Παραμένει η αβεβαιότητα, προειδοποιεί ωστόσο ο Πάουελ. Ο Πάουελ σημείωσε ότι οι μειώσεις επιτοκίων αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων της Fed στην συνεδρίαση. Ειδικότερα, ανέφερε ότι έχουν αρχίσει να συζητούν για το πότε θα είναι κατάλληλο να γίνει μείωση επιτοκίων. Πρόσθεσε, ότι ενώ μια αύξηση επιτοκίων δεν αποτελεί το βασικό σενάριο όπως ήταν πριν από 60 ή 90 ημέρες, οι αξιωματούχοι της Fed δεν θέλουν να βγάλουν τελείως από το τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης. Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού, το μότο του Αμερικάνου.
*Απαράλλαχτο και της Γαλλίδας σήμερα. Για δεύτερη σερί συνεδρίαση η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δηλαδή στο 4% το βασικό. Κατά τ’ άλλα 2 είναι οι βεβαιότητες: συνέχεια της ποσοτικής σύσφιξης και επιτόκια υψηλά και επί μακρόν. Πάντως στην Wall Street αφορμής δοθείσης οι long έστησαν ένα προεορταστικό Santa Claus party.
*Ράλι στη Wall Street μετά το σήμα της Fed για μειώσεις επιτοκίων το 2024. «Βουτιά» στο 4,03% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στο δολάριο. O Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 1,4% ή 512 μονάδες στις 37.090, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,37% στις 4.707 μονάδες. Για να δούμε, θα ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά σήμερα; το Χρηματιστήριο Αθηνών;
*Στα καθ’ ημάς, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσάκωνα (Βήμα της Κυριακής), υπάρχει ένα σχέδιο που εκτελείται από πέρυσι με στόχο την αύξηση των πρόωρων αποπληρωμών. Σε λίγες μέρες θα πληρώσουμε 5,3 δισ. διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου που έληγαν κανονικά την επόμενη διετία. Αποπληρωμές έγιναν και πέρυσι βέβαια, προς το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε απόλυτο μέγεθος το χρέος δεν μειώθηκε. Τα έχει αναλύσει ο Βασίλης Γούλας, πως θα “μετρηθεί” το χρέος. Πάντως, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα σε συνεννόηση με τους δανειστές (κυρίως ESM) έχει πάρει μια πρώτη έγκριση προκειμένου να αποπληρώσει και άλλο μέρος του χρέους περίπου 5 δισ. την επόμενη διετία με χρήματα από το περίφημο «μαξιλάρι». Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει κομμάτι της κυβερνώσας Αριστεράς, τα χρήματα του μαξιλαριού μόνο για τέτοιου είδους χρήσεις μπορούν να πάνε. Για αποπληρωμές δανείων και ως εγγύηση για δανεισμό. Ούτε για επιδόματα, ούτε για προσλήψεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μπορούν όμως να κάνουν κάτι σημαντικό. Να μειώσουν αποφασιστικά το απόλυτο χρέος της χώρας, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές για τις επόμενες γενιές. “Ψιλά γράμματα…” θα πείτε, αλλά εάν δεν θέλει να καταλάβει κάποιος, δεν θα καταλάβει.
*Κοινός τόπος στην κοινότητα πως, τις μέρες που προηγήθηκαν της διάθεσης του 10%+2% του μ.κ του ομίλου θεσμικοί, διαχειριστές αμοιβαίων κ.α άντλησαν ρευστότητα κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο. Με την ολοκλήρωση του placement επανήλθαν, με πρώτη εμφάνιση αγοραστών στο “κλείσιμο” της Παρασκευής. Eurobank και Πειραιώς στο συν με στοχευμένες εντολές στο τέλος της 9ης Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν με διακριτό rotation σε Εθνική, Alpha Bank. Το δε εμφατικό 3,35% για τη μετοχή της Εθνικής με 2,8 εκατ. τμχ και το 3,06% της Πειραιώς με 1,97 εκατ. την Τρίτη ενίσχυσαν την τάση. Με 3,44 εκατ. τμχ στη μετοχή της Eurobank και με 2,83 εκατ. στην Alpha Bank πιθανότατα το χθεσινό συν 1,86% για τον Δείκτη Τραπεζών να είναι προοίμιο επαναφοράς προς τις 1.080 μονάδες, σε πρώτη φάση. Η χθεσινή συνεδρίαση δικαίωσε τους long και την παραπάνω προσέγγιση. Εθνική στα 6,298 ευρώ με άνοδο 2,07% και συναλλαγές 2,87 εκατ. μτχ. Eurobank στα 1,637 με 1,49% και 4,37 εκατ. μτχ. Alpha Bank στα 1,534 με 2,61% και συναλλαγές 3,45 εκατ. μτχ. Πειραιώς στα 3,21 με 1,33% και 1,31 εκατ. μτχ.
*Η Alpha Bank, αναφορικά με την έναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, ανακοίνωσε ότι “αποφάσισε να αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος στην Goldman Sachs Bank Europe SE. Η Goldman Sachs θα ενεργεί ως κύριος Ανάδοχος του προγράμματος, λαμβάνοντας τις αποφάσεις διαπραγμάτευσης, σχετικά με τις αγορές μετοχών ανεξάρτητα από την Εταιρεία”. Χρηματιστές εκτιμούν πως, η επανάκαμψη αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο και η κυκλικότητα σε blue chips μπορεί να υποστηριχθεί από “εγχώριο χρήμα”, δηλαδή από ρευστότητα θεσμικών/διαχειριστών που θα επιδιώξουν ένα ακόμη καλύτερο “κλείσιμο έτους” για τα βιβλία/πελάτες τους. Με την πλειονότητα των ξένων σε διακοπές- έχοντας κάνει διψήφιο ταμείο- έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου- σε μία αγορά “ρηχή” όπως η δική μας αρκούν 2-3 γεροί θεσμικοί Α/Κ για να επαναφέρουν την αγορά υψηλότερα, “χρησιμοποιώντας” κατ’ αρχήν τα δεικτοβαρή τραπεζικά χαρτιά.
*Η απαξιωτική αναφορά του κ. Μυτιληναίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση – γνωρίζω πως αποτελεί κοινό τόπο πολλών εγχώριων πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων – περί της παρακμής της είναι καίρια. Είπε μεταξύ των άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανακαλυφθεί απαρχής από μηδενική βάση» πως «αυτό το μοντέλο πρέπει να τελειώνει» και ότι «οι ηγέτες μας έχουν τελειώσει, δεν έχουμε πια μία Μέρκελ ή έναν Ντράγκι. Μας λείπουν πολύ». Ήταν το πρώτο μήνυμα. Κι ήταν σαφές!
*Από το Συνέδριο του Ο.Τ χρήζει προσοχής η αναφορά του Πέτρου Σουρέτη για την ανεργία και την αεργία: ερωτηθείς για την έλλειψη εργατικού δυναμικού εξέφρασε τον προβληματισμό του σημειώνοντας πως «υπάρχει και αεργία. Δεν υπάρχει πλέον ανεργία». Όπως υπογράμμισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «η κοινωνία μας δεν δίνει τον απαραίτητο σεβασμό στις τεχνικές δεξιότητες, στα τεχνικά αντικείμενα». Μηχανικοί, τεχνίτες, ειδικό προσωπικό για να ενταχθεί σε τομείς της τεχνολογίας λείπουν». Μετέφερε δε και την εμπειρία του ομίλου: «Σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα είναι και τοπικό. Κι έχουμε προσωπική εμπειρία, όταν μέσω της ΔΥΠΑ στην Κρήτη κάναμε μία διερεύνηση σε 1.600 δηλωμένους ανέργους. Ενδιαφέρθηκαν μόλις οκτώ… Υπάρχει πρόβλημα έλλειψης δυναμικού», πρόσθεσε για να τονίσει τις πρωτοβουλίες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσα από τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μετά το λύκειο, όπως σε ΙΕΚ, ΑΕΙ κλπ. «Τα εργοτάξια μας τα έχουμε κάνει φυτώρια εκπαίδευσης», κατέληξε χαρακτηριστικά.
*Με την ελπίδα ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αλλάξει γνώμη και θα δώσει το ‘πράσινο φως’ στον επαναπατρισμό μέσω πωλήσεων των ενήμερων δανείων από τους Servicers προς τις Τράπεζες εντός του 2024, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων. Προς το παρόν, ο Επόπτης επιμένει στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, καθώς θεωρεί ότι το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους, οπότε ζητά πίστωση χρόνου για να λάβει τη σχετική απόφαση”.
*Με απόδοση πρωταθλητή Ευρώπης το ΧΑ αποδεικνύεται σε ιδιαίτερα προσοδοφόρα αγορά για τους κάθε λογής διαχειριστές ξένων funds, εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές περισσότερους από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Το σημειώναμε χθες το πρωί, έχει συνέχεια και σήμερα: το πρώτο σημαντικό ορόσημο, στα τέλη Ιανουαρίου, με το road show της JPMC. Ένα επενδυτικό 2ήμερο, αποκλειστικά για την Ελλάδα με την “σφραγίδα” του Jamie Dimon ο οποίος από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα απευθύνουν πρόσκληση προς ένα ισχυρότερο επιχειρηματικό/επενδυτικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Προφανώς και η παρουσία του ελληνικής καταγωγής ισχυρότερου τραπεζίτη διεθνώς και το προσκλητήριο του πρωθυπουργού χώρας με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2024 (πανευρωπαϊκά) συνδυαστικά με τη μεθοδική προεργασία που επιτελείται το τελευταίο διάστημα καλλιεργεί βάσιμες προσδοκίες για ένα αποτέλεσμα που θα μπορεί να κάνει την διαφορά. Μέσα Ιανουαρίου προγραμματίζεται ένα προ-road show, στην Αθήνα, οπότε και θα τεθούν οι τελικές λεπτομέρειες της παρουσίασης στην Νέα Υόρκη (24-25/1). Το team της JPMC στην ελληνική αγορά- υπό τον Στέλιο Παπαδόπουλο- αναβαθμισμένο από το 2021 διαμορφώνει το πλαίσιο του road show που κατά γενική εκτίμηση χαρακτηρίζεται game changer για τα ελληνικά assets.
*Με σημαντική θητεία σε Citigroup, ΒΝP Paribas e.t.c επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ (και ιθύνων νους-με τον Δημήτρη Τσάκωνα- του περίφημου multi swaps ελληνικού χρέους (2017) και από το 2018 επικεφαλής του τμήματος του αμερικανικού κολοσσού σε Ελλάδα και Κύπρο, Μάλτα) ο Στέλιος Παπαδόπουλος είναι ο ορισμός του “αφανούς πρωταγωνιστή”.
*Book runner του accelerated book building στο placement της Εθνικής, με ομολογουμένως θεαματικό αποτέλεσμα, η JPMC είναι ο…κλειδοκράτορας που μπορεί να “ξεκλειδώσει” εκείνα τα επενδυτικά κεφάλαια που θα αλλάξουν την εικόνα της αγοράς όπως την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια.
*Στα 5,50 ευρώ με συν 0,73% η μετοχή της Viohalco, για να δούμε θα τηρηθεί η παράδοση που θέλει τον όμιλο σε year end rally;
*ΔΕΗ, κάλαντα με το “χαρτί” πάνω από τα 11 ευρώ. Και από αρχές 2024 τα σπουδαία για τον Γιώργο Στάσση και το team του.
*ΚΑΡΕΛΙΑΣ, με free float μικρότερο του 5% και τον βασικό μέτοχο να αγοράζει (επιπλέον) μετοχές, μάλλον για “έξοδο” από το ΧΑ την βλέπω την ιστορική εταιρεία.
*Lavipharm και νέες συμφωνίες και ενισχυμένα αποτελέσματα στο 9μηνο, έτσι εξηγείται και το χθεσινό 3,18% στα 0,778 ευρώ.
*Σιγά μη και δεν “έστριβε” η μετοχή της Attica Συμμετοχών, με συναλλαγές 414.000 τμχ βγήκε αντίδραση 3,90% στα 2 ευρώ.
*Αύριο, Παρασκευή, το “triple witching” Δεκεμβρίου, ενώ στις τελικές δημοπρασίες αναμένονται τα rebalancing των δεικτών FTSE Russell (αύξηση της στάθμισης για την Helleniq Energy στο 30,05%, από 19,053% στον FTSE All World) και Stoxx (στους δείκτες του Οίκου εισάγονται οι μετοχές των Optima Bank και Epsilon Net),
*Σήμερα, πιθανόν να έχουμε ειδήσεις από ΔΕΗ και AEGEAN. Και Κριστίν Λαγκάρντ το μεσημέρι…για να δούμε.