Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ ΩΡΑ ΤΩΝ GREEN BONDS... και ο ιχνηλάτης Τέρνα Ενεργειακή

Η ΩΡΑ ΤΩΝ GREEN BONDS… και ο ιχνηλάτης Τέρνα Ενεργειακή

Με το μέγεθος της “πράσινης” αγοράς να έχει ξεπεράσει το 1 τρισ.$, με το μέσο ημερήσιο τζίρο να φτάνουν το 1,7 δισ.(από 1,6 δισ.το 2020) το ευρύτερα εννοούμενο green market είναι η αδιαμφισβήτητη επενδυτική τάση διεθνώς.   

Οι δε τελευταίες εξελίξεις, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή επιταχύνουν την στροφή της επενδυτικής κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση. Τάση, που-πλέον- υποστηρίζεται ανοιχτά (και έμπρακτα) από τις Κεντρικές Τράπεζες, με την ΕΚΤ να έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο για τα ευρωπαϊκά δρώμενα.     

Ιχνηλάτης της συγκεκριμένης αγοράς, η Τέρνα Ενεργειακή, καθώς τον Οκτώβριο του 2019 προχώρησε στην έκδοση “πράσινου” ομολόγου, ζητώντας 150 εκατ. με την προσφορά να φτάνει τα 685 εκατ και την απόδοση κοντά στο χαμηλό του εύρους (έκδοσης 2,65%). Αποτέλεσε το πρώτο πιστοποιημένο “πράσινο” ομόλογο (certified climate bond) που εκδόθηκε με τα “ελληνικά χρώματα” και έφερε την σφραγίδα του Climate Bond Initiative. Πρακτικά αυτό σήμαινε (και) την δέσμευση πως έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιούνταν για την υλοποίηση “πράσινων” επενδύσεων, που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη. 

Η υπερκάλυψη της συγκεκριμένης έκδοσης (κατά 4,25 φορές) σε μία περίοδο, που το 10ετές της χώρας ήταν κοντά στο 1,5% (σ.σ σήμερα έχει πέσει στο 0,538%) και οι υγιείς επιχειρήσεις δανείζονταν/χρηματοδοτούνταν με ακριβότερα κόστη η Τέρνα Ενεργειακή “έδειξε” τα σημαντικά περιθώρια για τις εταιρείες με ανάλογο προσανατολισμό, την ευκολότερη πρόσβαση σε ανεξερεύνητες- για το εγχώριο επιχειρείν- δεξαμενές ρευστότητας.        

Σε αυτή την συγκυρία έρχεται η Φρανκφούρτη να χρηματοδοτήσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα αγοράς “πράσινων” ομολόγων, στο πλαίσιο της αντμετώπισης των δραματικών συνεπειών (κυρίως) της κλιματικής αλλαγής.          

Θα μπορούσε ένα τέτοιο πρόγραμμα να συμπληρώσει ή και αντικαταστήσει το έκτακτο αγορών κρατικών, εταιρικών στοιχείων λόγω πανδημίας Covid-19; πηγές κοντά στην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δεν το αποκλείουν. Οπως και το ενδεχόμενο μία τέτοια συζήτηση να ανοίξει στο δ.σ της ΕΚΤ, στις 9 Σεπτεμβρίου, υπό το βάρος των εφιαλτικών καταστροφών σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και, μόλις, τα τελευταία 24ωρα στην Γαλλία. Στις χειρότερες- για φέτος- πυρκαγιές στον γαλλικό νότο (Προβηγκία). Σχεδόν βέβαιο θεωρείται, πως ανάλογα θέματα, θα συζητηθούν ενδελεχώς στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (16/12) στο πλαίσιο χάραξης του συνολικότερου προγραμματισμού για το 2022.      

Με δεδομένο, πως το ΡΕΡΡ θα έχει ισχύ έως (τουλάχιστον) τον Μάρτιο του 2022, και υπό προϋποθέσεις για το σύνολο του προσεχούς έτους, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μία αγοράς green bonds θα μπορούσε να ισχύσει από τις αρχές του 2023.     Προσανατολισμό της Φρανκφούρτης, που δείχνει να έχει αντιληφθεί (και συνεκτιμά) η Αθήνα, κάνοντας μάλιστα (το οικονομικό επιτελείο) ρητή αναφορά.      

Συνεπώς, όντως θα μπορούσαν ελληνικό Δημόσιο αλλά και επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν την συγκυρία, προχωρώντας στην έκδοση “πράσινων” ομολόγων. Η κάλυψη και η προοπτική και προς έργα αυτής της λογικής, μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσουν (υπό)βοηθητικά, για το ενδεχόμενο μίας εξόδου της χώρας στις αγορές, με “πράσινο” ομόλογο.      

-ο…κουμπάρος-

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ