*Δυναμική επέκταση του δικτύου καταστημάτων της ΚΙΚΟ ΜΙΛΑΝΟ από τον Όμιλο Φάις. Ήδη έχει ανοίξει καταστήματα σε Mall of Athens, Γλυφάδα, Mediterranean Cosmos & Notos Galleries στην Θεσσαλονίκη. Άνοιξε, επίσης, νέο κατάστημα στην Πάτρα, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και τρίτο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη στο One Salonica Outlet Mall. Όχι μόνον αυτό. Ετοιμάζονται 2 ακόμη καταστήματα στην Κύπρο, το ένα στην Λευκωσία και το δεύτερο στην Λάρνακα. Επίσης, ο Όμιλος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για νέα σημεία σε όλη την Ελληνική επικράτεια, αλλά και στο Βουκουρέστι.
*Η Φρανκφούρτη βρίσκει λύση για τα ελληνικά ομόλογα και «στρώνει χαλί» για το πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας και το 2022. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο και το συμπέρασμα θα είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται αποδεκτά και μετά το τέλος του λεγόμενου PEPP, δηλαδή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας. Ουσιαστικά η ΕΚΤ θα δημιουργήσει μια «γέφυρα» για τα ελληνικά ομόλογα μέχρι να διασφαλιστεί η επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο τοποθετείται χρονικά για το τέλος του 2022 ή για τις αρχές του 2023. Η ΕΚΤ, δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα, πρέπει να έχει ως δεδομένο ότι κάποιος θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την ελληνική οικονομία για όσο διάστημα δεν υπάρχει η επενδυτική βαθμίδα. Μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2022, δεν υπάρχει ζήτημα δεδομένου ότι μέχρι τότε έχουμε την μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Όμως, μετά τον Ιούνιο, θα έχει πέσει και αυτό το «κάστρο», ενώ το ΔΝΤ θα έχει ήδη αποχωρήσει και τυπικά μετά την πλήρη αποπληρωμή του. Τι μπορούν όμως να επικαλεστούν οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ; Ότι η Ελλάδα, θα δίνει και πάλι «εξετάσεις» αυτή τη φορά προκειμένου να αντλεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορεί να μην μιλάμε πλέον για «προαπαιτούμενα», αλλά και για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ωστόσο είναι γεγονός ότι ανά εξάμηνο θα πρέπει να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις που οι ίδιοι έχουμε βάλει στους εαυτούς μας προκειμένου να μην χάνονται τα χρήματα του Ελλάδα 2.0. Αρκεί αυτό στην ΕΚΤ; Μπορεί και ναι. Προς το παρόν, κρατάμε τη δημόσια δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι θα βρεθεί λύση. Κρατάμε επίσης το γεγονός ότι οι ίδιες οι αγορές δεν φαίνονται ιδιαίτερα… ανήσυχες κάτι που αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Άνοδος φυσικά και μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε, είμαστε πλέον στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης. Το θέμα είναι να μην παρατηρηθεί διαφορετική διαδρομή για τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.
*Για σήμερα, σας έχω ένα θέμα γεωπολιτικού περιεχομένου αλλά-υπό προϋποθέσεις- και επενδυτικού ενδιαφέροντος (και όχι μόνο). Γίνομαι σαφής και εστιάζω στα… ψιλά γράμματα της συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Αφορά στη δεσπόζουσα παρουσία της Κίνας, μέσω της China Ocean Shipping Company στον Πειραιά, έχοντας το 51% του μ.κ του ΟΛΠ και option για την απόκτηση επιπλέον 16%, για την οποία ο Έρικ Μπράουν (Αμερικανός ειδικός, ο οποίος μελετά τα στρατηγικά σχέδια του Πεκίνου, στο Ινστιτούτο Χάντσον στην Ουάσιγκτον) δήλωσε ότι “…το λιμάνι του Πειραιά έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της Κίνας για το νέο παγκόσμιο σύστημα, που επιχειρεί να χτίσει…”. Ο ίδιος συμπλήρωσε, πως “…η παρουσία της Κίνας, σε ένα βασικό λιμάνι σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια…”. Καλλιεργούν το έδαφος, διαμορφώνουν κλίμα τα “γεράκια” στην Ουάσιγκτον; μπορεί να είναι και ιδέα των πηγών μου, που εφιστούν την προσοχή στα… ψιλά γράμματα. Παραπέμπουν, σε δηλώσεις ενός έτερου παράγοντα, του Ντέιβιντ Στίλγουελ, ο οποίος επικαλείται “λόγους ασφαλείας” για να εκτιμήσει, πως είναι μαχητή η καταγγελία από τους Αυστραλούς συμφωνίας (99ετούς διάρκειας) με κινεζικό όμιλο, για το λιμάνι του Ντάργουϊν. Σε όλο αυτό υπάρχει μία λεπτομέρεια, που μένει να δούμε εάν μπορεί να αποβεί… αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας Αθηνών- Πεκίνου, για τον ΟΛΠ. Ο κινεζικός όμιλος, που ελέγχει το 51% του μ.κ και έχει υπογράψει-εδώ και ένα μήνα- συμφωνία για το επιπλέον 16% έχει υλοποιήσει μόνον το 1/3 των συμφωνημένων επενδύσεων, βάσει της αρχικής (διακρατικής) συμφωνίας.
*Για το 2022 πάει η κατασκευή της νέας μονάδας των Πλαστικών Κρήτης στην Κίνα. Απ΄ότι μου εξηγούσε χρηματιστηριακός αναλυτής, τα νέα για την θυγατρική των Λεμπιδάκηδων, στην κινεζική αγορά δεν είναι ενθαρρυντικά. Αφ’ ενός το κόστος πρώτων υλών (κυρίως πολυαιθυλένιο) έχει επιβαρυνθεί έως 100%, συνέπεια ελλείψεων, αφ΄ετέρου το μεταφορικό κόστος από Κίνα προς τις αγορές των ΗΠΑ και Καναδά έχει αυξηθεί δραματικά, όπως και η χρονική διάρκεια μεταφοράς. Έτσι, τους τελευταίους μήνες οι μεταφορές από το λιμάνι της Σαγκάης (κύριος σταθμός της παρακείμενης μονάδας, στην κινεζική μεγαλούπολη) βαίνουν μειούμενες, με τις εκτιμήσεις δυσοίωνες και λόγω της οξυνόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ- Κίνας. Παράλληλα, η επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής (ενέργειας) θα συμπιέσει και άλλο το περιθώριο κέρδους. “Κρησάρα” για την εισηγμένη- αλλά όχι μόνη- το τέταρτο τρίμηνο.
*Διπλά ωφελημένη η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, συνακόλουθα οι κλάδοι ένδυσης-υπόδησης. Από τη μία η θεαματική απόσυρση των Ευρωπαίων από την αγορά της Κίνας (πρωτίστως) και της Τουρκίας (δευτερευόντως). Από την άλλη το γεγονός πως οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί των Ελλήνων παραγωγών (βάμβακος, νήματος) είναι κοντινοί (πρωτίστως της Ιταλίας, που απορροφά περισσότερο από το 50% των εξαγωγών), καθιστούν πολύ φθηνότερο το μεταφορικό κόστος, συνακόλουθα ανταγωνιστικότερα τα ελληνικά προϊόντα (και πρώτη ύλη) που είναι σαφώς ποιοτικότερα.
*Η στήλη θα ήταν υπόλογη στον εαυτό της εάν απείχε από την… πολιτικήν πανήγυριν του ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά, στην οποία ευχόμαστε ταχύτατη ανάρρωση, γίνεται κοινώς του… Κουτρούλη. Η αυτόκλητη εμφάνιση του Γιώργου στο προσκήνιο και οι διακηρύξεις του περί ενότητας, θα είχαν βαρύτητα, εάν και εφόσον ο ίδιος ξεκαθάριζε από την αρχή ότι δεν προτίθεται να εκτεθεί ως υποψήφιος. Έτσι κάνουν οι πρώην πρωθυπουργοί. Αντιθέτως, άφησε να εξελίσσεται ένα γαϊτανάκι ”πληροφοριών”, φημών και ψιθύρων. Είναι ίδιον της πολιτικής βαρύτητας των ηγητόρων να είναι ευθείς και απολύτως ξεκάθαροι απέναντι στους πολίτες, ιδίως σε ένα κόμμα που βιώνει το επώδυνο στάδιο της απελθούσης κυβερνητικής ακμής του. Σε διαφορετική περίπτωση ας παραμείνουν στον πολιτικό τους, και όχι μόνον, φυσιοδιφισμό. Επίσης, κακό χωριό τα λίγα σπίτια.
*Ενώ εδώ κινούμαστε στον αστερισμό της διαδικασίας εκλογής αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, οι νέες πραγματικότητες είναι μακράν αλλού. Νέο χρηματιστηριακό… διαστημικό παιχνίδι εξυφαίνεται. Οι μετοχές της Virgin Galactic του Richard Branson έπεσαν την Παρασκευή κατά 20%, επειδή η εταιρεία ανέβαλε για τον χειμώνα του 2022 το τουριστικό ταξίδι στο διάστημα, αντί του ερχόμενου καλοκαιριού που είχε προγραμματιστεί για το διαστημικό σκάφος, επειδή απαιτούνται επισκευές και αναβαθμίσεις. Ούτε δοκιμαστική πτήση θα γίνει, όπως επρόκειτο εντός του 2021. Οι ανταγωνιστές του Branson, Jeff Bezos με την Blue Origin και Elon Mask με την Space X, που είναι στην κούρσα του ανταγωνισμού για τον τουρισμό του διαστήματος, τρίβουν τα χέρια τους. Θα δούμε πολλά σ΄αυτόν τον νέο… πόλεμο των άστρων.
*Ο χαλκέντερος Μπίλ Κλίντον βγήκε από το νοσοκομείο μετά από την ουρολοίμωξη που υπέστη. Τον παρέλαβε η Χίλαρι. Στα 75 του πλέον μετράει ένα τετραπλό bypass και δύο stents. Μετά από αυτά άρχισε ”πράσινη” δίαιτα, έχασε βάρος, αλλά, ως γνωστόν… ου γαρ έρχεται μόνον. Είχε πει πάντως το αμίμητο όταν έφευγε από τον Λευκό Οίκο, ερωτηθείς εάν πιστεύει πως ήταν ο καλύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ. ”Δεν ξέρω εάν ήμουν ο καλύτερος πρόεδρος, αλλά γνωρίζω ότι το διασκέδασα όσο κανένας άλλος”. Ρήση σαφώς περιλαμβανομένων των λεκέδων.