Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ σημαντική αντίδραση αποκατάστασης στο ΧΑ και η συνέχεια

Η σημαντική αντίδραση αποκατάστασης στο ΧΑ και η συνέχεια

Συνεχίστηκε και χθες η ανοδική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά στην ουσία να διορθώνει τις πρότερες πτωτικές στρεβλώσεις και τις ακρότητες που ήρθαν μέσα από έναν συνδυασμό αρνητικών συγκυριών, αλλά και αποχώρησης κερδοσκοπικών funds που είχαν χτίσει θέσεις με στοίχημα την αναβάθμιση και τώρα ρευστοποιούν.

Ήδη ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 70 μονάδες ή +5,80% από το χαμηλό της Δευτέρας και τις 1.105 μονάδες, μια πολύ σημαντική αντίδραση που ήρθε να αποκαταστήσει μερικώς τις ιδιαίτερα υποτιμημένες ζώνες στις οποίες είχε περιέλθει η αγορά. Θυμίζουμε πως το Χ.Α. έως την περασμένη Δευτέρα υποχωρούσε άνω του 8% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το μήνα Οκτώβριο, ενώ είχε ήδη απολέσει το 7,86% της αξίας του το μήνα Σεπτέμβριο, κάνοντας τη μεγαλύτερη διόρθωση διεθνώς.

Χθες λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μόνιμα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 1.175,78 μονάδες με άνοδο 1,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 929,36 μονάδες με άνοδο 1,37%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 101,76 εκατ. ευρώ, με τα 94,49 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ για ακόμη μια συνεδρίαση στην κορυφή του τζίρου βρέθηκε η Μυτιληναίος που διακίνησε 14,32 εκατ. ευρώ.

Αιχμή για την αντίδραση της αγοράς ήταν ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και ο κλάδος της ενέργειας και της βιομηχανίας που ήταν και αυτοί που είχαν πιεστεί στην πρόσφατη αποψίλωση αποτιμήσεων. Ειδικά ο τραπεζικός δείκτης, με την αντίδραση σε ποσοστό 8,27% που έκανε το διήμερο, επανέκτησε τις 900 μονάδες, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε από τον κίνδυνο να περάσει σε πτωτική τάση.

Από τα υψηλά του Ιουλίου έως την περασμένη Δευτέρα ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως 22,66%, κινδυνεύοντας να περάσει σε bear market, έστω και προσωρινά. Το +6,81% της Τρίτης και το 1,37% χθες, περιόρισαν το «άνοιγμα» από τα υψηλά του Ιουλίου στο -16,26%.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην κομβική συνεδρίαση της Τρίτης, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι όγκοι και οι τζίροι στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να διακινεί σχεδόν 52 εκατ. ευρώ, ένδειξη ότι ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια δραστηριοποιήθηκαν.

Από εκεί και πέρα, το Χ.Α. παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς σήμερα τα βλέμματα όλων των αγορών κεφαλαίου θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις το απόγευμα των στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οτιδήποτε χαμηλότερο από 4,3% σε ετησιοποιημένη βάση και 0,3% σε μηνιαία μεταβολή θα δώσει ανάσες στην αγορά και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις δύο συνεδριάσεις της FED ως το τέλος του έτους.

Όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις λένε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα κάνουν άλλο «χτύπημα» αύξησης επιτοκίων, μετά και τις δραματικές γεωοπολιτικές εξελίξεις, κάτι που επιτρέπει στις αγορές να πάρουν περαιτέρω ανάσες.

Χθες καταγράφηκαν πολύ ήπιες διακυμάνσεις διεθνώς, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν με μεικτά πρόσημα χωρίς ακρότητες, ενώ παρά τις ενδοσυνεδριακές παλινδρομήσεις σε πτωτικά εδάφη, στο τέλος και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν με άνοδο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ