*Αργία χθες στην Wall Street, ημί… σήμερα Παρασκευή. Τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου/11μηνου. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως για τον S&P500 η μηνιαία μεταβολή είναι 3,40% και 26,24% για το 2024. Να τις συγκρίνουμε με τα 2 κύρια ευρωπαϊκά; DAX μηνιαίες απώλειες 0,53% αλλά κέρδη 15,97% για το 2024, CAC40 απώλειες 4,98% στο μήνα και 4,80% από την αρχή του έτους. Με την υπόθεση πως, τα χρηματιστήρια είναι ένας από τους “καθρέφτες” που απεικονίζονται οικονομία και επιχειρηματικότητα, συμπεράσματα εξάγονται και μάλιστα χρήσιμα. Διακριτή η αδυναμία της γαλλικής έναντι της γερμανικής οικονομίας σαφώς μεγαλύτερο το ρίσκο για έναν διαχειριστή να επενδύσει στο κρατικό χρέος, στις εισηγμένες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι. Άλλωστε, η τελευταία “επίθεση” των vulture funds στα γαλλικά assets, ενισχύει την εν λόγω προσέγγιση.
*Την ώρα που στην Wall Street οι traders έκαναν “ταμείο” ενόψει των αργιών (Ημέρα των Ευχαριστηριών), στην Ευρώπη τα vulture funds επιχειρούσαν την επίθεση τους στα γαλλικά assets- ξυπνώντας τον εφιάλτη του Ιουνίου/όταν ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυσσε πρόωρες εκλογές. Σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς έχουν και το “καρπούζι” (χρέος) και το “μαχαίρι” (δολάριο), ο δε Τζερόμ Πάουελ θα προσαρμοστεί με την λογική των MAGAnomics εν όψει της συνεδρίασης της Fed (17-18 Δεκεμβρίου). Την ίδια ώρα στην Ευρώπη το σύγκρυο (και κυριολεκτικά) διατρέχει τον ιστό της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας με την Κριστίν Λαγκάρντ να μην έχει και πολλές επιλογές για την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12 Δεκεμβρίου. Η DeA αναφέρεται επισταμένα εδώ και μέρες, σε σημείο που γινόμαστε κουραστικοί.
*Για τα καθ’ ημάς, την ουσία- σε ότι αφορά στα “εξωτερικά”- την αναλύει εύστοχα ο Βασίλης Γούλας. Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Γαλλία, πλέον και στην 10ετία-μετά την 5ετία. Πρακτικά υπάρχουν οφέλη; Επιτρέπει στην Αθήνα να προχωρήσει σε ακόμη μία πρόωρη αποπληρωμή διακρατικών υποχρεώσεων (Greek Facility Loans). Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις-κυρίως- των συστημικών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια (μέσω Tiers, seniors e.t.c) ενισχύοντας την “τελική γραμμή” του ισολογισμού τους. Εάν αυτό συνοδευτεί από αύξηση της πιστωτικής επέκτασης- με διεύρυνση του πλαισίου χρηματοδότησης και πέραν των μεγάλων και ισχυρών- τότε το όφελος αρχίζει να περνά και σε μέρος της ΜμΕπιχειρηματικότητας. Σημαντικό ζητούμενο, ενθαρρυντικό εάν και εφ’ όσον επιτευχθεί. Επίσης, για μία μεγάλη υγιή επιχείρηση το κόστος δανεισμού είναι (συνολικά) στο 5% έως 8% (ανάλογα σειρά προϋποθέσεων, εγγυοδοσίας κ.λ.π) που λ.χ. στην περίπτωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μπορεί να επιδοτηθεί (έως 3%/300 μ.β) για τα πρώτα 2 χρόνια, κ.ο.κ. Προσώρας οι συστημικές τράπεζες χορηγούν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων/επιδοτήσεων/γραμμών σε επιχειρήσεις “ικανού μεγέθους” με rating που τις διασφαλίζει ως προς την εγγύηση (κάλυψης του κεφαλαίου), ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία Οκτωβρίου φαίνεται πως η…βεντάλια επέκτασης έχει αρχίσει να συμπεριλαμβάνει και υγιείς ΜμΕπιχειρήσεις, projects που έχουν πόρους από το RRF. Δεν είναι αρκετό, όμως πρόκειται για πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της (υπο)στήριξης μεγαλύτερου μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
*Πέρασαν χθες τα πακέτα μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, συνολικά στα 1,66 δισ. η αξία της μεταβίβασης στη Masdar. Πάλι καλά που ήταν η ΤΕΝΕΡΓ, γιατί ο “καθαρός” τζίρος ήταν-δεν ήταν 60 εκατ. ευρώ, μας έλεγε χρηματιστής. Για την ακρίβεια ήταν 57 εκατ.
*Αυτό το ΧΑ των 70 εκατ. ευρώ θα παρουσιάσει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και μάλιστα διαφημίζοντας την προοπτική να ενταχθεί-κάποια στιγμή- στην κατηγορία των Αναπτυγμένων.
*Σήμερα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ενεργειακή ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου/9μηνου.
*Πλήρη όλα τα δρομολόγια Αθήνα-Λονδίνο, από σήμερα μέχρι και Κυριακή βράδυ. Επικεφαλής και επιτελικοί, σχεδόν 40 εταιρειών θα συμμετάσχουν στο 3ο συνέδριο της Morgan Stanley. Ρώτησα “ψαγμένο” διαχειριστή ποιο “στρογγυλό τραπέζι” έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κατ’ αυτόν; Το Oil & Gas Investment με Ευάγγελο Μυτιληναίο και Michael O’ Dwyer θα συνομιλήσουν σχετικά. Για να συμπληρώσει, το γιατί θα το καταλάβεις όταν έρθει η ώρα. Εισηγμένες με εξωστρέφεια, ειδικότερα προς την αγορά των ΗΠΑ έχουν τις περισσότερες Β2Β συναντήσεις με διαχειριστές ξένων funds. Η “προοπτική USA” πουλάει στο επενδυτικό κοινό ήταν το μότο I.R ενός εκ των ομίλων με παρουσία στην αμερικανική αγορά. Από αυτή την άποψη εξηγείται το ενδιαφέρον για εταιρείες όπως λ.χ. TITAN Cement International, Cenergy Holdings αλλά και ΚΡΙ-ΚΡΙ, Alumil.
*Motor Oil, νέα άνοδος χθες στα 19,63 (2,51%). Πρόσφατα σημειώνει η στήλη για τα 50 εκατ. (πρώτη δόση από την αποζημίωση-έναντι της ζημιάς στη μονάδα διύλισης) που θα λάβει η εισηγμένη πριν τις εορτές.
*Κοινή εκτίμηση πως, μέρος της ρευστότητας που “ξεκλειδώνεται” μετά τη μεταβίβαση της ΤΕΝΕΡΓ στη Masdar θα ξανά “πέσει” στην αγορά. Και ειδικότερα σε 5-6 εταιρείες, η ΜΟΗ είναι μία από αυτές.
*Νέο υψηλό για τη μετοχή του ΟΛΠ, με 1,78% στα 31,30 ευρώ. Αποτίμηση; 782,5 εκατ. και πάλι μόνο ο ΣΕΜΠΟ αξίζει τόσα. Έχει δρόμο το “χαρτί” μην επαναλαμβάνομαι.
*Ενδιαφέρουσα η παρουσίαση των “Αττικών Πολυκαταστημάτων” (στο Fuga/Μέγαρον). Όντως, το City Link είναι σημείο αναφοράς για το κέντρο- περιοχή που ανεβαίνει ραγδαία- εκτιμώ ότι μόλις διαμορφωθεί ικανό “μέγεθος” θα μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός ΙΡΟ, ή όχι;
*Πάνω από τα 3 δισ. η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου ΤΙΤΑΝ. Από την συνεδρίαση της Τετάρτης μεγαλύτερη του συγκεκριμένου (ιστορικού) ορίου. Μην επαναλαμβάνεται η στήλη…
*Αρκετοί οι επιχειρηματίες-βασικοί μέτοχοι που από Λονδίνο θα μεταβούν απ’ ευθείας Νέα Υόρκη (Capital Link). Βεβαίως και η EXAE e.t.c, από tours καλά πάμε, να είχαν και ουσιαστικό αποτέλεσμα.