Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΗ Κομισιόν επενδύει 1,5 δισ. ευρώ σε καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας

Η Κομισιόν επενδύει 1,5 δισ. ευρώ σε καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας

Σήμερα η Επιτροπή εγκαινιάζει τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας, ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο για την επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που χρηματοδοτείται από τα έσοδα του πλειστηριασμού των δικαιωμάτων εκπομπών από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ. Το Ταμείο Καινοτομίας, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει ρηξικέλευθες τεχνολογίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, την αποθήκευση ενέργειας και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως τόνισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, κ. Φρανς Τίμερμανς, “το Ταμείο Καινοτομίας συμβάλλει στην κλιμάκωση των τεχνολογικών λύσεων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Με την πρόσκληση αυτή, θα υποστηρίξουμε καινοτόμα έργα, επιταχύνοντας την υλοποίησή τους και διοχετεύοντάς τα στην αγορά το συντομότερο δυνατόν. Η επένδυση αυτή θα στηρίξει την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, ανοίγοντας τον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα το 2050 και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή τεχνολογική πρωτοπορία σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την υπερπροσφορά που σημειώθηκε κατά την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων και τη μεγάλη δεξαμενή έργων, απλούστευσε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, η οποία τώρα ολοκληρώνεται σε ένα στάδιο. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί αρκετά το χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την επιχορήγηση.

Τα έργα θα αξιολογούνται ανάλογα με το δυναμικό τους για την αποφυγή των αερίων του θερμοκηπίου, το δυναμικό τους όσον αφορά την καινοτομία, τη χρηματοοικονομική και τεχνική ωριμότητά τους, το δυναμικό τους όσον αφορά την κλιμάκωση και την οικονομική τους αποδοτικότητα. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι ανοικτή για έργα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία έως τις 3 Μαρτίου 2022.

Για έργα που είναι ελπιδοφόρα αλλά δεν είναι αρκετά ώριμα για επιχορήγηση, θα παρέχεται βοήθεια για την ανάπτυξη τους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Επόμενα στάδια 

Οι αιτήσεις για τα έργα μπορούν να υποβληθούν μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΕΕ για τις χρηματοδοτήσεις και τους διαγωνισμούς όπου είναι διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνολική διαδικασία. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 3 Μαρτίου 2022. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν σχετικά με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022. Οι επιχορηγήσεις και η υπογραφή των έργων θα πραγματοποιηθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Στις 10 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί ενημερωτική ημερίδα για να δοθεί σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη η ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες και να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με τη νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων.”

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Καινοτομίας, με έσοδα άνω των 25 δισ. ευρώ έως το 2030 ανάλογα με την τιμή των ανθρακούχων εκπομπών, έχει ως στόχο να δημιουργήσει τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές ώστε να επενδύσουν σήμερα στην επόμενη γενιά τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και να δώσει στις εταιρείες της ΕΕ το πλεονέκτημα του πρωτοπόρου, προκειμένου να αποκτήσουν παγκόσμια ηγετική θέση στις τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Ταμείο θα αυξηθεί σημαντικά ώστε να διοχετεύει ακόμη περισσότερες επενδύσεις σε ρηξικέλευθες πράσινες τεχνολογίες.

Το Ταμείο Καινοτομίας έχει συσταθεί από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παρέχει βοήθεια για την ανάπτυξη έργων σε ελπιδοφόρα έργα που δεν είναι ώριμα για πλήρη υλοποίηση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ