Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Κίνα "ετοιμάζεται για θύελλα" με κατάρρευση της Evergrande

Η Κίνα “ετοιμάζεται για θύελλα” με κατάρρευση της Evergrande

Μοιάζει με “δελτίο θυέλλης”, αλλά είναι ακόμα χειρότερο. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, φαίνεται πως προετοιμάζεται να κλυδωνιστεί σε μια δίχως προηγούμενο θύελλα, που αναμένεται να προκαλέσει η κατάρρευση του μεγαλύτερου “παίκτη” real estate της χώρας, της Evergrande. Γεμίζοντας φόβους ότι αυτή θα είναι η “Lehman Brothers” της Κίνας…

Ήδη, σύμφωνα με ρεπορτάζ διεθνώς ειδησεογραφικών πρακτορείων, τοπικοί αξιωματούχοι της Κίνας περιγράφουν τις προειδοποιήσεις που λαμβάνουν από την κεντρική κυβέρνηση ως “προετοιμασία για πιθανή θύελλα”. Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τους τοπικούς άρχοντες να είναι έτοιμοι για μια κατάρρευση του γίγαντα των κατασκευών Evergrande, ζητώντας τους να παρέμβουν μόνο την τελευταία στιγμή, αν χρειαστεί. Αυτές οι διαρροές, κατά κάποιους, δείχνουν την απροθυμία του οικονομικού επιτελείου της Κίνας να παρέμβει για διάσωση του κολοσσού.

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί ικανότητας εξοφλήσεων των δυσθεώρητων οφειλών, κάποια πρώτα παρατράγουδα έχουν ξεκινήσει. Για παράδειγμα, μονάδα της China Evergrande Group στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν κατάφερε να “πιάσει” τις πληρωμές μισθών σε ένα μέρος του προσωπικού της και έχει μείνει πίσω στις πληρωμές ενός αριθμού προμηθευτών για εργοστασιακό εξοπλισμό.

Με το παραπάνω να είναι πιθανότατα μόνο η αρχή, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ετοιμάζονται για πιθανούς μετασεισμούς σε περίπτωση fail της Evergrande, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρίας real estate της Κίνας και τον μεγαλύτερο εκδότης ομολόγων υψηλής απόδοσης της χώρας. Δεδομένου του αποτυπώματός του στην αγορά κατοικίας, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μιας άτακτης κατάρρευσης που θα προκαλέσει ευρύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων. Και αυτό, για μια οικονομία στην οποία το 27% των δανείων είναι για ακίνητα μπορεί να έχει επιπτώσεις και αλλού, όπως πχ στον τραπεζικό τομέα.

Πάντως η core δραστηριότητα του ομίλου, τα ακίνητα, αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% του ΑΕΠ της χώρας και περισσότερο από το 70% του πλούτου της Κίνας βρίσκεται στις κατοικίες. Χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ζάμπια εξαρτώνται από τη ζήτηση της Κίνας για χάλυβα, χαλκό και άλλα υλικά κατασκευής.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ