Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ευρωπαϊκή Βιομηχανία στέλνει "σήματα" στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών -Παρέμβαση Ε. Μυτιληναίου

Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία στέλνει “σήματα” στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών -Παρέμβαση Ε. Μυτιληναίου

Τετ α τετ είχαν, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαίκής Βιομηχανίας με την ηγεσία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα  η πρόεδρος η Ursula von der Leyen και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Maros Sefcovic δέχτηκε  τους εκπροσώπους της βαριάς βιομηχανίας της ΕΕ, για  6-7 ώρες, την Πέμπτη 30/11, κι έτσι, δόθηκε η ευκαιρία να γίνει ανταλλαγή απόψεων για όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται του πλέον βασικού για την ευρωπαϊκού για την οικονομία πυλώνα. 

Στη συνάντηση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ως πρόεδρος της Eurometaux εκπροσώπησε τον κλάδο των μη σιδηρούχων μετάλλων, που αποτελεί το “κλειδί” για την πράσινη μετάβαση, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο CEO της AccelorMittal Europe Geert Van Poelvoorde, o CEO της 2Green Steel Henrik Henriksson, o Vice President της US Steel Kosice Miroslav Kiralvarga, Paul Voss γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκού Αλουμινίου, Luis Cabra CEO της Repsol, Diego Pavia Inno Energy CEO, Sopna Sury Hydrogen Europe, Ken Mcnight Cembureau President, Jonn Morrish Ceo Europe Heildeberg Materials, Martin Brudermuller CEO της BASF,  Pierro Petrusco FIEC President, Michael Staffas Bolliden CEO , Marcus Beyrer Business Europe Director General , Marcos Franca Loist CEO, Petr Cingr AGROFERT Vice President, Gelsomina Vigliotti, αντιπρόεδρος της ΕΙΒ.

Επί τάπητος, τέθηκαν, τα μείζονα ζητήματα του ενεργειακού κόστους, των δικτύων και διεθνών διασυνδέσεων, του ρυθμιστικού πλαισίου, που συχνά δημιουργεί ζητήματα αλλά και του Green Pool, δηλαδή της στήριξης που πρέπει να έχουν οι βιομηχανίες για το επιπλέον κόστος της σύναψης PPAs με ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ ετέθησαν επί τάπητος, με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να καταγράφουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλλά συνολικά της οικονομίας, μια και η βιομηχανία είναι πυλώνας κεντρικός.


Πάντως η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πλέον η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί σε σχέση με τα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών, αν και βέβαια η πλευρά της βιομηχανίας δεν φάνηκε να πείθεται. Όπως αναφέρθηκε, συνολικά, οι τιμές της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και της ενέργειας είναι πολλαπλάσιες από τα προ κρίσης επίπεδα.


Συνολικά, ενώπιον της ηγεσίας της Κομισιόν, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εστίασαν, πέρα από την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα παραγωγής και στο θέμα των των δικτύων, αλλά και των απαιτούμενων επενδύσεων.  Από την πλευρά της ηγεσίας της ΕΕ έγινε αποδεκτό, ότι δεν έχουμε ακόμα τις λύσεις, όμως αποτελεί προτεραιότητα προς επίλυση.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έθεσαν τα ζητήματα της υπερ – ρύθμισης της αγοράς, των νέων κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και πράσινης συμμόρφωσης. Αναφέρθηκε, δε, ότι περίπου 14.500 έγγραφα για κανονισμούς και σχετικές συμμορφώσεις θα πρέπει οι διοικήσεις των εταιρειών να διαχειρίζονρται, κάτι που προσθέτει δυσβάσταχτο φορτίο στην επιχειρηματικότητα. Πάντως, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής θα ξεκινήσει προετοιμασία για  deregulation, δηλαδή μείωση των ρυθμιστικών δεσμεύσεων, που θα κληθεί τελικά να υλοποιήσει η επόμενη επιτροπή. 

Ειδικότερα, το θέμα του Green Pool ανέδειξε ο κ. Ε Μυτιληναίος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, υπέδειξε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Υποστήριξη προς τον πρόεδρο της Eurometaux εκδηλώθηκε και από άλλες πλευρές από τους παρισταμένους, που όπως φαίνεται πιο κάτω εκπροσωπούσαν την ελίτ της παραγωγής σε όλη την Ευρώπη. Η Επιτροπη δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα με λεπτομέρεια.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Mytilineos εξήρε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της λύσης, την οποία αναμένουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προς υιοθέτηση και υλοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι την εκτίμηση πως η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη αντιμετωπίζουν σήμερα κινδύνους από το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, αλλά και το υψηλό κόστος των ορυκτών καυσίμων που επιδρά και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με σοβαρές επιπτώσεις στην βιομηχανική παραγωγή, εξέφρασε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο panel «Energy Transition in Greece» του συνεδρίου Greek Investment Conference που διοργάνωσε η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο Λονδίνο πριν λίγες μέρες.

Η Κομισιόν

Σε σχέση με τις επενδύσεις πάντως, τόσο σε δίκτυα, όσο και συνολικά στην πράσινη μετάβαση, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια από όλους καθώς ως το 2050 θα έχει τριπλασιαστεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενεργειας. Σημείωσε, δε, ότι η επίτευξη των στόχων μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για όλους. Βέβαια η βιομηχανία έθεσε θέματα μεταβατικών χρονικών διαστημάτων ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, αλλά και στήρικης καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός, ευνοείται με την αύξηση του οικονομικού βάρους που καλούνται να σηκώσουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Τόνισε, δε, η βιομηχανία για άλλη μια φορά τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης, που αποτελεί “νάρκη”  Ευρώπη, που ήδη βλέπει πολλά εργοστάσια να κλείνουν. Δήλωσε, δε, να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση ειδικών μελετών, για το πώς θα διαμορφωθεί ένα ικανό πλαίσιο διασφάλισης της βιωσιμότητας του κλάδου, αλλά και της αναπτυξιακής πορείας της ΕΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ