Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ «ευρωπαϊκή ατζέντα» λίγο πριν την τελευταία στροφή της κάλπης

Η «ευρωπαϊκή ατζέντα» λίγο πριν την τελευταία στροφή της κάλπης

Δύο σημαντικές ειδήσεις βγήκαν χθες και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενώ πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την κάλπη της 9ης Ιουνίου, η κυβέρνηση ρίχνει το χαρτί «Ευρώπη» στη μάχη.

Η πρώτη είδηση είναι το αίτημα του πρωθυπουργού να υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της πώλησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές σε διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες. Δεν είναι σαφές ούτε μπορεί να προεξοφληθεί το αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Όμως, το «μήνυμα» το πέρασε χθες ο πρωθυπουργός. Μπορούμε να επιτύχουμε πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα αν υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση παρά μόνοι μας.

Η δεύτερη είδηση βγήκε από τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ των Βρυξελλών. Ο Κωστής Χατζηδάκης έβαλε το θέμα της συγκρότησης εντός «Ταμείου Ανάκαμψης ΙΙ» ώστε να χρηματοδοτηθούν οι πολιτικές της πράσινης μετάβασης. Το ότι καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει από μόνη της τα τεράστιας έκτασης έργα που απαιτούνται για να επιτευχθεί η μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, είναι προφανές. Πόσο μάλλον η Ελλάδα που παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να βαρύνεται με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. Και είναι πολλές οι απαιτήσεις: ενεργειακές αναβαθμίσεις ακινήτων και επιχειρήσεων, στροφή στην φιλικότερη προς το περιβάλλον αυτοκίνηση, περαιτέρω μείωσης των ορυκτών καυσίμων για την  παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας κ.ο.κ.

Είμαστε πολύ μακριά ακόμη από το να υπάρξει «φως» και στα δύο αυτά μέτωπα. Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, η πρόθεση είναι σαφής: να γίνει κατανοητό στους ψηφοφόρους ότι το συμφέρον της χώρας είναι να δραστηριοποιηθεί ο «γίγαντας» προς το συμφέρον των χωρών -μελών. Τι μπορεί να φέρει αυτό σε πρώτη φάση; Συμμετοχή στις εκλογές. Και αυτό το θέλει το κυβερνητικό στρατόπεδο για να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την επόμενη μέρα της κάλπης. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ