Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ επιστροφή στην κανονικότητα και το τέλος της παροχολογίας

Η επιστροφή στην κανονικότητα και το τέλος της παροχολογίας

Επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει μόνο άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα και αφαίρεση της… μάσκας. Σημαίνει και ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς να προσβλέπουν στο επόμενο μέτρο στήριξης. Ύστερα από μια διετία συνεχών ανακοινώσεων με μέτρα στήριξης συνολικού ύψους περίπου 45 δις. ευρώ, αυτή η επιστροφή δεν θα είναι εύκολη.

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να πείσει για την ανάγκη συγκράτησης των ελλειμμάτων, ανακοινώνεται ένα ακόμη μέτρο στήριξης κόστους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, δόθηκαν 350 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, 170 εκατ. ευρώ για την στήριξη των αγροτών και από χθες άλλα 350 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Το επιχείρημα… υπεράσπισης αυτών των αποφάσεων είναι πολύ συγκεκριμένο: η οικονομία βγήκε από μια 10ετή ύφεση που έριξε το ΑΕΠ στα επίπεδα των 180 δις. ευρώ για να πέσει σε μια πανδημία που βούλιαξε το ΑΕΠ ακόμη περισσότερο στα 168 δις. ευρώ. Ύστερα από μια τέτοια πτώση, ουσιαστικά πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά τουλάχιστον για αναπτυγμένη οικονομία, η στήριξη κρίνεται επιβεβλημένη. Όσο για την… αποσωλήνωση από την κρατική αρωγή δεν μπορεί παρά να γίνει σταδιακά και με μέτρο.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για το επόμενο χρονικό διάστημα; Εντυπωσιακές ανακοινώσεις όπως κατακόρυφες μειώσεις στον ΦΠΑ ή μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης δεν θα δούμε. Τουλάχιστον όχι μέχρι να προκύψουν στοιχεία για αύξηση των δημοσίων εσόδων πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Υπό μια προϋπόθεση: ότι θα επικρατήσει η οικονομική λογική και όχι η αγωνία και ο πανικός όσων διαβάζουν δημοσκοπήσεις ή αγχώνονται από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης ή των κοινωνικών ομάδων που εγείρουν τα αιτήματά τους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ