Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ Βουλή τίμησε την ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της...

Η Βουλή τίμησε την ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ενός λεπτού σιγή, στην ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, τήρησε η Ολομέλεια της βουλής, σε ειδική συνεδρίαση της. Τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, όσο και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μίλησαν, τόνισαν τη σημασία της ομόφωνης απόφασης της Βουλής το 1998 για την καθιέρωση και ταυτόχρονα διατήρηση της εθνικής μνήμης, για τη Μικρασιάτικη Καταστροφή, στάθηκαν ιδιαίτερα στα διδάγματα της ιστορίας και στον αγώνα του ελληνισμού ενώ έδωσαν έμφαση στην εθνική ομοψυχία και τόνισαν ότι η Ελλάδα, είναι μια χώρα δημοκρατική και ειρηνική και όλοι οι Έλληνες είναι μια γροθιά άμυνας, απέναντι στον συνεχιζόμενο προκλητικό, τουρκικό αναθεωρητισμό.

Ο Παναγιώτης Πικραμένος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η εικόνα της Σμύρνης που καίγεται είναι η πιο θλιβερή εικόνα της Ελλάδος. Και η επιλογή για την καθιέρωση και διατήρηση της εθνικής μνήμης δεν είναι τυχαία. Είναι μια δεσποτική γιορτή για τη χριστιανοσύνη». Όπως είπε ο κ. Πικραμένος, «η απόσταση των 100 χρόνων από τη μεγάλη συμφορά και τη προσπάθεια αφανισμού ενός ολόκληρου έθνους μας επιτρέπει να σταθούμε με νηφαλιότητα και ωριμότητα για να δούμε τα πραγματικά αίτια της καταστροφής της Μικράς Ασίας, που είναι αποτέλεσμα σύνθετων διεργασιών, αντικειμενικών δυσκολιών, λαθών, αντικρουόμενων διεθνών συμφερόντων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και παθών».

«Σε αυτή τη διαδρομή ένα είναι αναλλοίωτο γεγονός. Και είναι η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας που αρνείται να δει τη νέα πραγματικότητα και επιμένει σε μία βαθύτατη αναθεωρητική και επιθετική πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Πικραμένος και πρόσθεσε: «Θέλω να καταστήσω σαφές τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς θα συνεχίσουμε να θωρακίζουμε τη χώρα μας και να χτίζουμε νέες ισχυρές συνεργασίες και συμμαχίες».

«Οφείλουμε όλοι να εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε μια νέα σύγχρονη Ελλάδα που στηρίζεται στον ανθρωπισμό και στις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού γιατί μόνο τότε, μαζί με το δάκρυ μας, θα αισθανθούμε ότι η μνήμη μας, έναντι όλων όσων σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν και εκδιώχθηκαν, διατηρείται αναγνωρίζοντας τους ότι έδωσαν το πολιτικό, πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό στίγμα τους στη νεότερη ιστορία της πατρίδας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι η ιστορία δείχνει ότι τα λάθη επαναλαμβάνονται. «Η Τουρκία διασώθηκε ως χώρα επειδή οι τότε Δυτικοί σύμμαχοι την ήθελαν φράχτη απέναντι στην Σοβιετική Ένωση. Εμείς όμως είχαμε το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου και χάσαμε την κοιτίδα του μικρασιατικού πολιτισμού. Και τότε ήμασταν στην «σωστή πλευρά» της ιστορίας. Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Κάνουμε τα ίδια λάθη, ως χρήσιμοι ηλίθιοι: εμπιστευόμαστε και σήμερα εκείνους που μας άδειασαν και τότε», είπε ο κ. Βελόπουλος και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν διεκδικούμε αποζημιώσεις από κανένα. Και μαθαίνω για δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδα MILLIYET, η οποία παρουσιάζει τις δυνατότητες της τουρκικής κυβέρνησης για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Ελλάδας Με λίγα λόγια, ο δολοφόνος ζητάει τα ρέστα από τον δολοφονημένο και τους συγγενείς του. Η Τουρκία όμως ζήτησε και πήρε πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Εμείς όμως σήμερα εξακολουθούμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Η σωστή πλευρά της ιστορίας πρέπει να έχει ως βασικό άξονα το εθνικό συμφέρον της χώρας και όχι τη στήριξη της μιας πλευράς».

«Οι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισαν την Μικρασιάτικη καταστροφή, τη σφαγή των Ποντίων παραδίδοντας τον ελληνισμό στους Τούρκους. Του χρήσιμου ηλίθιου. Όποιος γνωρίζει ιστορία θα είναι ο νικητής στις επόμενες εξελίξεις. Το μεγάλο λάθος μας είναι ότι και σήμερα γινόμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι της ιστορίας. Συνεχίζουμε τα ίδια λάθη. Δεν μπορεί να είμαστε συνεχώς οι χρήσιμοι ηλίθιοι των συμμάχων μας. Στη γραμμή της λήθης είναι η γραμμή του ελληνικού κοινοβουλίου. Κανένας διεθνής φορέας δεν διεθνοποίησε τη σφαγή. Δυστυχώς είστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

«Η ιστορία, αποτέλεσμα και της ανθρώπινης πρωτοβουλίας, αλλά και της ανθρώπινης μοίρας, της ανθρώπινης αδυναμίας, εξελίσσεται. Και αυτή την ιστορία τα έθνη, οι λαοί οφείλουν να τη θυμούνται όχι για να προσαρμόζουν τις συγκυρίες τους σήμερα στα ιστορικά μεγέθη, ώστε να ωφελούνται οι συγκυρίες ή οι απόψεις του σήμερα αλλά για να διδάσκονται και να διαψεύδουν τον απαισιόδοξο που είπε ότι το μόνο δίδαγμα που μας δίνει η ιστορία είναι ότι δεν διδασκόμεθα από αυτήν», επεσήμανε από την πλευρά τους ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

«Εδώ στη Βουλή των Ελλήνων σήμερα, αναφερόμαστε στην Μικρασιατική καταστροφή, όχι για να μας συντρίψει αυτή η ανάμνηση, αλλά για να την αναστοχαστούμε και να αντιληφθούμε και να θαυμάσουμε πως μέσα από αυτήν την τεράστια ζημιά και τεράστια οδύνη, η χώρα μας, ο λαός μας, το έθνος μας, το γένος μας, ξαναστήθηκε», τόνισε ο πρόεδρος της βουλής και συνέχισε:

«Ο αίνος και θρήνος, η καταστροφή και ο θρίαμβος συνυπάρχουν στην ιστορική μας πορεία. Και αυτές οι ρίζες οι απίστευτες, αυτές οι καταβολές είναι εκείνο που μας επιτρέπει ακόμη και όταν πέφτουμε και γκρεμιζόμαστε και πέσαμε και γκρεμιστήκαμε πολλές φορές, να σηκωνόμαστε πάλι όρθιοι για να καταφέρνουμε να κερδίσουμε τη μοίρα μας και να χαράσσουμε το πεπρωμένο μας.

Αυτά όλα δεν είναι συναισθηματισμοί. Είναι το απόσταγμα της ιστορίας. Κι αν θέλουμε την ιστορία να τη βλέπουμε μέσα από το μικροσκόπιο, προφανώς μέσα από το μικροσκόπιο θα δούμε και μικροπρέπειες, θα δούμε και έριδες, θα δούμε και αθλιότητες. Αλλά αν θέλουμε να αποστασιοποιηθούμε και να δούμε την ιστορία από την απόσταση που της ταιριάζει, θα αισθανθούμε όλοι υπερήφανοι γιατί στη μεγάλη εικόνα το έθνος μας, το γένος μας, η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέπει πάντα τα γονατίσματά της σε ανορθώσεις. Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα η οποία έφτασε στα έσχατα όριά της, η οποία εν συνεχεία υπέστη μια ασύλληπτης έκτασης καταστροφή, ιδίως ο ελληνισμός της Ιωνίας και του Πόντου».

«Σας καλώ, να δείτε πόσο μοιάζει η νέα Μεγάλη Ιδέα που εξέφρασε ο Βενιζέλος το 1928, ένα σύγχρονο κράτος, με αποστολή την ανύψωση της αξίας του ανθρώπου και του λαού και στο εξωτερικό να είναι στοιχείο ειρήνης και αρμονίας των λαών, με το Σύνταγμά μας το σημερινό που αναθεωρήσαμε πριν από τρία χρόνια και το οποίο στο άρθρο 2 λέει ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των κρατών.

Η ειρήνη και αρμονία των εθνών του Βενιζέλου, η ειρήνη και οι φιλικές σχέσεις του Συντάγματός μας, η νέα Μεγάλη Ιδέα βρίσκεται στο Σύνταγμά μας. Ορκιστήκαμε στη νέα Μεγάλη Ιδέα. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το πιο ευσχήμον, το πιο δικαιωμένο μνημόσυνο, η πιο δίκαιη αναγνώριση εκείνης της αβάσταχτης θυσίας είναι να τηρήσουμε τον όρκο που δώσαμε στο Σύνταγμά μας, να τηρήσουμε τον όρκο που δώσαμε στη νέα Μεγάλη Ιδέα», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Χρέος όλων μας είναι να μην ξεθωριάσει ποτέ η μνήμη εκείνων που χάθηκαν άδικα κι εκείνων που αγωνίστηκαν και πέρασαν από την καταστροφή και την απόγνωση στη δημιουργία και την προκοπή. Πρέπει όμως, η μέρα αυτή να γίνεται και αφορμή περισυλλογής για κάθε γενοκτονία, εθνοκάθαρση, βαρβαρότητα που έζησαν και ζουν συνάνθρωποί μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη»», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς και πρόσθεσε:

«Μόνο με την αναγνώριση και αναψηλάφηση της ιστορίας μας μπορεί να επουλωθεί το τραύμα και να αμυνθούμε έναντι του ιστορικού αναθεωρητισμού, ιδίως εκείνου του επιθετικού αναθεωρητισμού από τη μεριά του Τούρκου Προέδρου που επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής μας, αμφισβητώντας ακόμα και τη Συνθήκη της Λωζάνης και δηλητηριάζοντας τις προσπάθειες που κάνουμε εδώ και χρόνια από τις δυο πλευρές του Αιγαίου για φιλία και συνεργασία των δύο λαών».

«Η καταστροφή της Μικράς Ασίας και ο αφανισμός του ελληνικού στοιχείου αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία και εμείς οφείλουμε να τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν. Εθνική συλλογική ευθύνη είναι η διατήρηση της μνήμης. Γιατί η λήθη προοιωνίζει ένα αβέβαιο μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Οφείλουμε να ερμηνεύουμε τα ιστορικά γεγονότα χωρίς προκαταλήψεις και να εξάγουμε συμπεράσματα για τις ανάγκες των παρόντων στόχων και του μέλλοντος. Ιδιαίτερα σήμερα που ο τουρκικός αναθεωρητισμός απειλή την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, η εθνική ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη. Η συνεννόηση και η χάραξη εθνικής γραμμής είναι όρος επιβίωσης. Οι ιδεοληψίες πλήττουν την ενότητα και αδυνατίζουν την εθνική μας ισχύ», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου και συνέχισε:

«Οι χαμένες πατρίδες είναι αλησμόνητες, όχι χαμένες, γιατί ζουν μέσα από τον ελληνισμό. Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας είναι ορατός και άφησε αναλλοίωτη τη σφραγίδα του. Λειτουργεί ως κιβωτός διάσωσης».

«Είναι ανεπίτρεπτη μια προσπάθεια εκ μέρους της πολιτείας λήθης ή διαστρέβλωσης της ιστορίας. Και χρέος δικό μας είναι με τη καθημερινή μας στάση να στείλουμε το μήνυμα σε εκείνους που διαμηνύουν ότι θα έρθουν βράδυ, ότι ο ελληνικός λαός είναι φιλειρηνικός αλλά και αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ιστορία του. Αρκεί να ενισχύσουμε την εθνική μας γραμμή και στρατηγική αξιοποιώντας τα διδάγματα από τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες της νεότερης Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, υπογράμμισε ότι «η ιστορία πριν και μετά της Μικρασιάτικης καταστροφής, μας προσφέρει πολλά διδάγματα». «Μας διδάσκει ότι τις συνέπειες των ανταγωνισμών των ταξικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και συμμάχων τις πληρώνουν οι λαϊκές εργατικές δυνάμεις. Αυτές θυσιάζονται και σε αυτές στηρίζουν τα κέρδη τους τα καπιταλιστικά καθεστώτα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δελής.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, σημείωσε ότι, «είναι χρήσιμο να διδαχθούμε από τις γενοκτονίες κατά του ελληνισμού που είναι μέρος σχεδίου για να δημιουργηθεί καθαρά ένα τουρκικό κράτος και ένα γερμανικό κράτος». «Εμείς επιμένουμε ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι αυτής της δημοκρατικής πλευράς για μια πραγματικά αδέσμευτη Ελλάδα», πρόσθεσε η κ. Απατζίδη.

«Οι εικόνες της Μικρασιατικής καταστροφής μας επιβάλουν την επώδυνη υπενθύμιση της γνώσης, ώστε να σκεφτόμαστε καθαρά τα μεγάλα σφάλματα και τις διαμάχες. Είναι η ώρα της νηφάλιας μνήμης όχι όμως της ηττοπάθειας», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

«Μέσα από μια δύσκολη και επώδυνη κατάσταση σταθήκαμε όρθιοι και ισχυρότεροι. Μέσα από τη δύνη φτιάξαμε μια σύγχρονη Ελλάδα, στέρεα πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά και αγαπητή διεθνώς και με ισχυρή δημοκρατία». Στη συνέχεια ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν μερικές μέρες ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα μας προέτρεψε να κάνουμε σωστές ερωτήσεις και να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα.

Τον τελευταίο καιρό η απέναντι πλευρά του Αιγαίου δεν σταμάτησε να προκαλεί και να δηλητηριάζει με την επικίνδυνη ανθελληνική της εχθροπάθεια. Για εμάς τα παθήματα έγιναν μαθήματα. Η Ελλάδα και οι Έλληνες, παρά τις κομματικές αντιπαραθέσεις στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας είναι πιο ενωμένοι και ισχυροί. Είμαστε μια σιδηρά γροθιά άμυνας απέναντι στο άδικο, στις προκλήσεις, τα νταηλίκια και τις απειλές. Είτε πρωί, είτε μεσημέρι είτε βράδυ είμαστε και θα είμαστε εδώ και για πάντα, έτοιμοι για την ειρήνη αλλά και για ου μη γένετω και για τη σύγκρουση».

Εκ μέρους του προεδρείου της Ολομέλειας, ο Γ΄ αντιπρόεδρος, Αθανάσιος Μπούρας, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της Βουλής, το 1998, για την καθιέρωση της εθνικής μνήμης της γενοκτονίας της Μικράς Ασίας, τονίζοντας ότι «τα θλιβερά γεγονότα με τις σφαγές και τις λεηλασίες των Ελλήνων είναι το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου».

«Η Ελλάδα τιμά τους νεκρούς της αλλά και όσους επέζησαν και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου», επεσήμανε ο κ. Μπούρας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ