Ιανουάριος 2020 – Απρίλιος 2021: Διάστημα κατά το οποίο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά περίπου 24 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 14% του ΑΕΠ. Πρωταθλητισμός για την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς αυτή η αναλογία εκτιμάται από τις μεγαλύτερες διεθνώς.
Ο ΟΟΣΑ «μέτρησε» για τις χώρες μέλη του την ποσοστιαία αύξηση των καταθέσεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το +17% της Ελλάδας (στην περίοδο από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021) είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό διεθνώς με την Εσθονία και την Ιρλανδία να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.
Η πανδημία έφερε αύξηση αποταμιεύσεων σε όλες τις χώρες και μάλιστα σημαντική. Το μέσο ποσοστό αύξησης για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ανήλθε στο 12,5%. Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι υπήρξε μεγαλύτερο «ρεύμα» και τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο που θα διοχετευτούν αυτά τα ποσά.
Στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για μια πιθανή «κρυφή πηγή ανάπτυξης». Από τη στιγμή που στις τράπεζες τα επιτόκια για τις καταθέσεις είναι μηδενικά και τείνουν να γίνουν αρνητικά, είναι δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αποταμιευτών θα αναζητήσουν «διεξόδους».
Δύο είναι οι κύριες πηγές στις οποίες αναμένεται να κατευθυνθούν ποσά της τάξεως των 7-8 δις. ευρώ τα οποία και αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5% του ΑΕΠ: κατανάλωση και ακίνητα. Και οι δύο αυτοί προορισμοί επιδρούν θετικά στο ΑΕΠ και κάνουν τόσο το ελληνικό οικονομικό επιτελείο όσο και τους ξένους αναλυτές αισιόδοξους ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για ανάπτυξη άνω του 6% το 2022 μπορούν όχι μόνο να επιτευχθούν αλλά και να ξεπεραστούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία της αύξησης των καταθέσεων. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι από τα 24 δις. ευρώ, τα μισά προήλθαν από τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα μισά από τα νοικοκυριά.
Από εκεί και πέρα, έχει σημασία και η περαιτέρω ανάλυση. Είναι μικρά ποσά της τάξεως των μερικών χιλιάδων ευρώ που προστέθηκαν στους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στην κατανάλωση; Έμειναν οι συντάξεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς; Είναι οι αυξημένες αποταμιεύσεις προϊόν των μέτρων στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση με τα χρήματα να μην έχουν πέσει ακόμη στην αγορά; Είναι τα εγγυημένα δάνεια που δόθηκαν στις επιχειρήσεις και τα οποία θα μετατραπούν σε επενδύσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;
Το πώς θα αντιδράσει η αγορά, θα αρχίσει να φαίνεται από το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς όταν και -εκτιμάται- ότι θα έχει επέλθει η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα.