Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Η ανησυχία για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» και το καμπανάκι από τον ΠΟΥ

Η ανησυχία για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» και το καμπανάκι από τον ΠΟΥ

Συναγερμό, αλλά και ανησυχία επικρατεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, όχι μόνο για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, αλλά και για μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται σχεδόν όλη η Ευρώπη, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC, καθώς το έκτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει «χτυπήσει» τη Γηραιά Ήπειρο εν μέσω του καλοκαιριού. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πολλές χώρες που βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» στο δείκτη 14 ημερών, ο οποίος είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που κερδίζει με ταχύτητα και ορμή έδαφος, μετά την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία. Η παραλλαγή με το ψευδώνυμο «Κένταυρος» έχει “έρθει” και στην Ευρώπη, μέσω της εμφάνισης της στη Βρετανία, καθώς μετά τον εντοπισμό της παρατηρήθηκε και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο “κύμα” από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία του “Κενταύρου”. “Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της”, τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι η υποπαραλλαγή Κένταυρος είναι ένα παρακλάδι που ξεκίνησε από την υποπαραλλαγή ΒΑ.2., διαθέτει 8 παραπανίσιες μεταλλάξεις σε σχέση με τη Όμικρον 2 και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον 5 που έχουμε τώρα.

Υπό παρακολούθηση

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξη του «Κενταύρου» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή, BA.2.75, ξεπερνά στην μεταδοτικότατα το αρχικό στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον, από το οποίο πιθανόν προέρχεται και καλούν τους ανεμβολίαστους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά τη νέα παραλλαγή, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της. Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας, είναι ο εμβολιασμός.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Το τοπίο είναι ακόμη θολό σχετικά με την υποπαραλλαγή «Κένταυρος», δεδομένης της πρόσφατης διασποράς της στον πληθυσμό και τα ελλιπή ακόμα στοιχεία. Όπως και για τη μεταδοτικότητα και νοσηρότητά της, έτσι και για τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη με το συγκεκριμένο στέλεχος οι επιστήμονες βασίζονται σε πρώιμες παρατηρήσεις. Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron και περιλαμβάνουν:

-βήχα

-πυρετό

-κόπωση ή αδυναμία

-πονοκέφαλο

-ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή

-άλλες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό που παραπέμπουν σε κρυολόγημα ή γρίπη.