Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΗ Αθηνά και η Νίκη σκάβουν την πρωτεύουσα

Η Αθηνά και η Νίκη σκάβουν την πρωτεύουσα

Τη διαδρομή του προς τα ανατολικά προάστια (Γουδή, Ζωγράφου, Καισαριανή) αναμένεται να ξεκινήσει ο πρώτος μετροπόντικας ανοίγοντας το δρόμο της νέας γραμμής 4 του μετρό. Το πρώτο TBM ονομάστηκε «Αθηνά» και στη συνέχεια μετά την ανατολική του διαδρομή θα προχωρήσει προς το κέντρο της Αθήνας. Η επιλογή του ονόματος του πρώτου μετροπόντικα δεν ήταν τυχαία και δόθηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της αρχαίας Αθήνας. Η θεά Αθηνά ως κύριο χαρακτηριστικό, είχε την ασπίδα την οποία σχεδόν πάντα κρατούσε. Η ασπίδα της θεάς Αθήνας παραπέμπει σε αυτήν που έχει ο μετροπόντικας, ο οποίος αποτελείται από δύο μέρη, την κοπτική κεφαλή και το πίσω μέρος είναι η ασπίδα (shield το αγγλικό όνομα).

Ο δεύτερος μετροπόντικας θα ονομαστεί «Νίκη», προς τιμήν της Νίκης που  ήταν ο ηνίοχος των Θεών. Το δεύτερο ΤΒΜ θα ξεκινήσει από το εργοτάξιο «Άλσος Βεϊκου» σε διάστημα μερικών μηνών αρχικά προς Γαλάτσι και στη συνέχεια προς Κυψέλη, Γκύζη, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια και θα οδεύσει στο κέντρο.

Οι Μετροπόντικες «Αθηνά» και «Νίκη» θα δώσουν ραντεβού στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή του Ευαγγελισμού από όπου έχει προγραμματιστεί να εξέλθουν όταν ολοκληρώσουν έκαστες την διάνοιξη της σήραγγας των 12,8 χιλιομέτρων. Το έργο κατασκευής της γραμμής 4 έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM με προγραμματισμό να ολοκληρωθεί το 2029.

Οι μετροπόντικες που έσκαψαν την Αθήνα

-Δύο μετροπόντικες για τη διάνοιξη των αρχικών γραμμών 2 και 3: Σύνταγμα-Δάφνη (γραμμή 2) και Σύνταγμα-Εθνική Άμυνα (γραμμή 3)
-Ένας για την επέκταση προς Μοναστηράκι και στη συνέχεια μέχρι Αιγάλεω (2007), ένας για Χαϊδάρι (2013) και ένας για Νίκαια-Δημοτικό Θέατρο (2020-2022).

-Ένας για την επέκταση προς Άγιο Δημήτριο (2004) και ένας μέχρι το Ελληνικό (2013).

-Ένας για την επέκταση μέχρι τον Άγιο Αντώνιο (Περιστέρι, 2004) και ένας μέχρι Ανθούπολη (Περιστέρι, 2013)

-Ένας για την επέκταση μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας (2004) ενώ δεν χρειάστηκε μετροπόντικας για τους ενδιάμεσους σταθμούς Χολαργό, Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή (σταδιακά μέχρι το 2010) καθώς είχαν διανοιχθεί με την επέκταση του 2004.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ