Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Η άρση των μέτρων και η καλοκαιρινή... απόφαση για τις μάσκες

Η άρση των μέτρων και η καλοκαιρινή… απόφαση για τις μάσκες

Με το βλέμμα στραμμένο προς την επόμενη ημέρα της πανδημίας και κυρίως προς το καλοκαίρι προχωρούν κοινωνία, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι, λίγες ημέρες μετά την (περαιτέρω) χαλάρωση των μέτρων. Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας τονίζει, ωστόσο, πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

«Δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Έχουμε μπει σε μια διαφορετική φάση της πανδημίας, που δεν είναι τόσο επείγουσα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την Επιτροπή των Ειδικών στη χαλάρωση των μέτρων υπογραμμίζοντας πως οι νοσηλείες και οι θάνατοι μειώνονται. «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη τι θα γίνει το Φθινόπωρο. Όλα είναι προβλέψεις. Δεν υπάρχουν δεδομένα. Μπροστά μας είναι ένα καλοκαίρι, που η Ελλάδα -ως επί το πλείστον- ζει σε εξωτερικούς χώρους, που έχουμε μειωμένη μεταδοτικότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και έχουμε ένα επίπεδο ανοσίας», δήλωσε.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα σε συγχρωτισμό, αποστάσεις και self test), τα οποία άλλωστε παραμένουν σε ισχύ.

Μεγάλο μέρος αυτής της νέας περιόδου καταλαμβάνουν οι επαναλοιμώξεις αλλά και πιθανή εμφάνιση υποπαραλλαγών, για τις οποίες ωστόσο ο επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας, ότι ο ιός πλέον δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

Ως προς την αφαίρεση χρήσης μάσκας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε χθες στον ΣΚΑΙ πως η συγκεκριμένη εξέλιξη οδεύει για τον Ιούνιο. «Είναι απολύτως λογικό να σταματήσει κάποια στιγμή και το μέτρο των μασκών, εάν και εφόσον η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίσει να απομειούται όποια μέτρα οριζόντια υπάρχουν αυτή τη στιγμή να περάσουν σταδιακά σε απόσυρση» εξήγησε ο καθηγητής. «Δείκτης μας για να τα επιβάλλουμε ή να τα αφαιρέσουμε, αποσαφήνισε, θα είναι από εδώ και σήμερα το ΕΣΥ. Είναι ο απόλυτος δείκτης», πρόσθεσε.

Ποια μέτρα ισχύουν

Αναλυτικά όσα ισχύουν με τη νέα χαλάρωση των μέτρων από 1η Μαΐου:

-Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%

-Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας

-1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου διατηρούνται τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

-1 rapid test (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Περαιτέρω διευκρινίσεις θα υπάρξουν από το υπουργείο Παιδείας

Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα

Τη διενέργεια ενός rapid test σε εβδομαδιαία βάση (από δύο) προβλέπει η νέα Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Επικρατείας και υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, που ισχύει από την 1η Μαΐου 2022 και τροποποιεί το μέχρι πρότινος ισχύον πλαίσιο (Β’ 4766/16/10/2021).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο, υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.