*Πως βλέπουν Citi, Goldman Sachs, Capital Economics και UBS τις εξελίξεις στην Ιταλία; Προσώρας, σχετική ηρεμία και-από Οκτώβριο- βλέπουμε. Να οριστεί ο νέος υπ.Οικονομικών (που σύμφωνα με την 24Ore, θα είναι της γραμμής Draghi), να ανοίξει τα χαρτιά της η Georgia για Ουκρανικό (αν και προεκλογικά έχει καθησυχάσει τις Βρυξέλλες), για δημοσιονομικά κ.λ.π. Πάντως και οι 4 οίκοι συμφωνούν στην εκτίμηση τους, πως η άνετη πλειοψηφία του “μπλοκ της Δεξιάς” μπορεί να εξασφαλίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τον Β’ ΠΠ (Goldman Sachs). Ενδεχομένως ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα έχει διάρκεια (Citi). Μάλλον ψύχραιμα το πήραν το αποτέλεσμα τα επενδυτικά σπίτια. Αλλά και οι αγορές, καθώς τα ομόλογα μπορεί να “τσίμπησαν” ακριβαίνοντας και άλλο το κόστος χρήματος, αλλά- για την ώρα- σε αναμονή. Για ορισμένους αλλού είναι το πρόβλημα, στην κατάρρευση της στερλίνας (προς το 1/1 η σχέση με το δολάριο), βλέπουν νέα νομισματική συμφωνία (αλά ’85) με το δολάριο να σφίγγει τη μέγγενη σε ευρώ/στερλίνα (και όχι μόνο). Φθηνά (έως 33% σε σχέση με αρχές 2021) θα μπορούσε το “αμερικανικό κεφάλαιο” να αγοράζει ευρωπαϊκά assets. Συν τοις άλλοις κάνοντας εξαγωγή “πληθωρισμού ΗΠΑ” σε όρους δολαρίου. ΟΚ αντιευρωπαϊστές οι ακροδεξιοί κ.λ.π τέτοια εύκολα. Αλλά βλέπουν οι λαοί της “γηραιάς ηπείρου” και τα αποτελέσματα της πολιτικής ( ; ) των φιλο-ευρωπαϊστών.
*Διαβάζω με προσοχή, κάθε φορά, την προσέγγιση του Νίκου Ελευθερόγλου. Έτσι και αυτή την φορά, με το εύλογο ερώτημα εάν είναι η Ελλάδα Ιταλία… Ας προνοήσουν οι (κυρίως) 2 πολιτικοί πόλοι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ας βρουν ελάχιστα σημεία “κοινής λογικής” Μητσοτάκης- Τσίπρας. Και μία παραίνεση προς τους συντρόφους της rive gauche: οικονομικός λόγος-αντίλογος τεκμηριωμένος. Όχι λόγια του αέρα, λ.χ. για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ή για κρατικοποίηση τραπεζών. Για το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας (και υπό ποιες προϋποθέσεις) των τραπεζικών στελεχών, ΟΚ έχει μία λογική, ας το δει και η κυβέρνηση.
*Το τελευταίο το λέω, γιατί για ακόμη μία φορά ο Χρήστος Σταϊκούρας απευθύνθηκε προς τους τραπεζίτες για θέματα NPLs, πιστωτικής επέκτασης. Και απ’ ότι υποθέτω, για πολλοστή φορά την προτροπή Σταϊκούρα θα την γράψουν στην… άμμο, όπως και του ίδιου του Πρωθυπουργού παλαιότερα. Δεν είναι πάνω από το κράτος (την εκάστοτε κυβέρνηση) οι τραπεζίτες. Οι “ανακεφαλαιοποιημένοι” τρις και τετράκις.
*Ας περιορίσει και ο αξιότιμος κ. Ράπανος την προβολή της πιστωτικής επέκτασης. Να μας πει πόσες επιχειρήσεις αφορά και πόσο μεγάλο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό χρήμα. Το non bankable του επικεφαλής της ΕΕΤ έχει “γράψει”, συνεπώς. Άλλωστε, όταν του ζητήθηκε να αναλάβει ευθύνες οικονομικού υπουργείου δεν αποδέχθηκε. Για να οριστεί, αργότερα, στην ασφαλή θέση της ΕΕΤ. ΟΚ, μικρό χωριό είμαστε…
*Εδώ χαμός γίνεται και στον ΣΕΒ υπογράφουν μνημόνια συνεργασίας με την Junior Achievement Greece. Σωστά, ο Σύνδεσμος-υπό τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο- έχει λύσει όλα τα άλλα-τα βασικά και πρωτεύοντα- για την εγχώρια επιχειρηματικότητα… Ας κοιτάξει καλύτερα την κατρακύλα της μετοχής της ΤΙΤΑΝ, την απαξίωση της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας που μετά από νέα διόρθωση (με 0,74% στα 10,76 ευρώ) υποχωρεί σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Με την αποτίμηση της εισηγμένης, στα μόλις 845 εκατ. Δεν γίνονται αυτά.
*Αρνητικοί συνειρμοί, μετά και την νέα χθεσινή-σημαντική- διόρθωση των μετοχών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (15,44), ΓΕΚ (8,55) με τους πωλητές να μειώνουν θέσεις εδώ και 2-3 εβδομάδες. Μου εξηγούσε χρηματιστής, πως με τα νέα δεδομένα στις αγορές κεφαλαίου, άλλα deals θα πάνε πιο πίσω, άλλα θα συμφωνηθούν βάσει νέων δεδομένων και άλλα θα μπουν στο “ψυγείο”. Προσωπική του εκτίμηση, πως το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και πιο πίσω θα πάει και με διαφορετικούς όρους θα γίνει. Και με παρέπεμψε στην απάντηση που έδωσαν οι επιτελείς της Cenergy Holdings, όταν ερωτήθηκαν από τους αναλυτές για την Orsted. Θεωρεί, πως ανάλογη θα είναι η απάντηση της διοίκησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μεθαύριο Πέμπτη.
*Μου το παρατήρησε προσεκτικός γνωστός-γνώστης αναλυτής. Ισχυρή διόρθωση για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στα 1,582 με -3,54%), ισχυρή άνοδος για την AVAX (στα 0,811 με 5,59%). Κάτι είχε υπόψη του, μου το εξήγησε, το ψάχνω. Με την “Αττική Οδό” σχετίζεται.
*Καλά τα είχε πει, προ 2 εβδομάδων, ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος. Σχέδια, σχεδιασμοί κ.λ.π, κ.λ.π. ΟΚ, ας δουν, όμως, και λίγο το χάλι με τη μετοχή της ΕΧΑΕ. Σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, μετά και τη χθεσινή διόρθωση με 0,66% στα 3,01%.
*Η πραγματική οικονομία “τρέχει” πιο γρήγορα από το ΧΑ, σημείωνε ο Ηλίας Ζαχαράκης. Σωστός ο έμπειρος παράγων, αλλά θα ήθελα να δω τα “κόστη δανεισμού” των εισηγμένων για το 2022. Κυρίως τα “κόστη εξυπηρέτησης”, καθώς με στοιχεία 2021 o δανεισμός των εισηγμένων ήταν στα 34,2 δισ. (δεν τα λες και λίγα) με ebitda στα 10,03 δισ. Θέλει προσοχή, με το GR10Y περίπου 350 μ.β πάνω (ακριβότερα) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021.
*Ξεφόρτωσε θεσμικός στο ΠΛΑΙΣΙΟ, και “βούτηξε” 5,36% στα 3 ευρώ το χαρτί. Ας προσέξουν οι Γεράρδοι ποιους θεσμικούς βάζουν στο χαρτί τους.
*Ενδιαφέροντα τα όσα είπε ο Κώστας Σκρέκας (στο Romanian International Gas Conference) παρουσία του Ρουμάνου ομολόγου του Virgil Popescu. Η Ελλάδα θα είναι ενεργειακά (ως προς το φ/α) αυτόνομη το 2023. Όντως, εδώ και εβδομάδες τα φορτία (LNG) στην Ρεβυθούσα είναι διπλάσια, η μεταφορά μέσω του ΤΑΡ έχει φθάσει να καλύπτει το 20% των αναγκών.
*Με έχει πείσει ο νεαρός συντάκτης του finup, Εμμ. Νότης για τον Θόδωρο Σκυλακάκη. Αποτέλεσμα; δίνω βάση στις δηλώσεις του, όπως η χθεσινή εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, πως η ελληνική οικονομία θα κρατηθεί μακριά από την ύφεση. Θα παραπέμψω στα ξένα (αμερικανικά) σπίτια, πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης, λογικό. Πάντως, ο επικεφαλής του ESM- για την Ελλάδα- Paolo Fioretti “βλέπει” την επενδυτική βαθμίδα το 2023, πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο.
*Να περιμένουμε την ετυμηγορία Fitch, στις 7 Οκτωβρίου. Θα έχουμε σαφέστερη εικόνα, μετά μάλιστα τη σιγή Moody’s-DBRS.
*Σύμφωνα με τους FT, η συμφωνία IKOS/SANI-GIC ήταν η μεγαλύτερη- επί ευρωπαϊκής αγοράς- μετά Covid-19. Διάβασα με προσοχή τις λεπτομέρειες του deal, “ανοίγουν παράθυρο” και για άλλες-ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας-Χαλκιδικής.