don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Η…μετανάστευση κεφαλαίων, οι προοπτικές της Noval, τα κέρδη της Metlen, η αποτίμηση της Cenergy Holdings, οι αλλαγές σε JPMorgan, το ομόλογο της Alpha Bank και η “νηοπομπή” της πτώσης

*Ανεβαίνουν οι βιομηχανικές παραγγελίες- υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων, στις ΗΠΑ. Κατά 0,7% περισσότερες τον Απρίλιο, σε συνέχεια του συν 0,7% του Μαρτίου. Για τέταρτη συνεδρίαση οι αποδόσεις διορθώνουν- στο 4,33% το US10Y, στο 4,77% το US2Y. Ανθεκτική η οικονομία των ΗΠΑ, ανθεκτικότερη της Ευρωπαϊκής. Πλέον, η προσοχή μεθαύριο Παρασκευή που θα ανακοινωθούν στοιχεία για την απασχόληση. Όσο οι ΗΠΑ έχουν το “όπλο” του μοναδικού αποθεματικού νομίσματος (δολάριο), τόσο θα διατηρούν το (συγκριτικό) πλεονέκτημα.

*Θα μπορούσε η Ευρώπη, έστω και τώρα στο…και 1′ να “γυρίσει”; εάν υλοποιούνταν 2-3 ουσιαστικές ενέργειες. Η λειτουργία/χρήση του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα είναι μία από αυτές, σύμφωνα με παράγοντες-γνώστες των μηχανισμών. Πως θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; με την δημιουργία ενός ενιαίου χώρου χρέους-στην θέση των εθνικών-. Απότοκα του κατακερματισμού της αγοράς η κρίση του 2012, τα “εργαλεία” στήριξης της ΕΚΤ με το ΑΡΡ και το ΡΕΡΡ. Ένα βήμα προς την ενιαιοποίηση είχε γίνει-αναγκαστικά- με το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ΗΠΑ ως ενιαία (ομοσπονδιακή) αγορά έχουν άλλη ευελιξία (και ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων/ εφαρμογή μέτρων). Κάθε 100 ημέρες το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται/επιβαρύνεται κατά 3 τρισ$, και όμως.

*Στην Ευρώπη, η Γαλλία δίνει την εντύπωση πως έχει συνειδητοποιήσει και το πρόβλημα και την λύση του. Δεν είναι τυχαίο πως το Παρίσι, έστω και δια της πλαγίας επιχειρεί να φέρει στο τραπέζι μηχανισμό “ενιαίου χρέους” (επικαλούμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία), δηλαδή ευρωομόλογο για αμυντικές δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο πως ο Μακρόν- από τους διαπρύσιους υποστηρικτές της υποψηφιότητας φον ντερ Λάιεν, πλέον προσπαθεί να προωθήσει τον Ντράγκι. Προφανώς γνωρίζουν ότι, εάν ένας που γνωρίζει και που μπορεί να δημιουργήσει “μηχανισμούς”, αυτός είναι ο Ιταλός. Για αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία το αποτέλεσμα της Κυριακής, οι συσχετισμοί σε κεντρικό επίπεδο από Δευτέρα. Ένα-ένα, με την DeA να επικεντρώνεται-κουραστικά, ενίοτε- σε αυτά τα ζητήματα καιρό τώρα. Όμως πως αλλιώς, είπαμε ήμαστε στο…και 1′ .

*Αύριο η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η ομιλία Λαγκάρντ. Η μείωση κατά 25 μ.β έχει “κλειδώσει”, μετά; Ας πάμε στην άλλη όχθη, στην Fed, τι μας έλεγαν οι αναλυτές (τον Δεκέμβριο 2023); πως φέτος ο Πάουελ θα προχωρούσε σε 3 ή 4 μειώσεις, μάλιστα στην Wall Street ορισμένοι στοιχημάτιζαν πως η πρώτη θα γινόταν τον Απρίλιο. Προς ώρας, 5 Ιουνίου σήμερα και στην Fed είναι αρκετά τα μέλη της FOMC που μιλούν ανοιχτά ακόμη και για αύξηση επιτοκίων. Γιατί; ο συνδυασμός των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και του επίμονου πληθωρισμού κρατάνε το επιτόκια (δηλαδή το κόστος του δανειακού χρήματος) πάνω από το 5% για όσους δανείζονται σε δολάρια. Σχεδόν όλον τον κόσμο (το αποθεματικό νόμισμα που λέγαμε). Τι σημαίνει αυτό; ισχυρό δολάριο έναντι των άλλων, ειδικότερα σε σχέση με το ευρώ. Διολίσθηση του ευρώ-εδώ ήμαστε- καθώς ως συνέπεια έχει τη μετακίνηση κεφαλαίων από Ευρώπη (κυρίως) προς ΗΠΑ, σταθερή μετανάστευση επιχειρήσεων (κυρίως) προς ΗΠΑ και (δευτερευόντως) Καναδά.

*Είπε κάτι χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος-αναφερόμενος σε κρίσιμα μέταλλα (γάλλιο-βωξίτη-αλουμίνιο) πως θα προχωρήσει την επένδυση (που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης σε γάλλιο) εάν χαρακτηρισθούν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος της επένδυσης. Σχεδόν 10 μήνες έκανε να φτάσει η σχετική πρόταση από τη μία υπηρεσία των Βρυξελλών στην άλλη (στο ίδιο κτήριο); δέκα (10) μήνες. Σε ΗΠΑ (και Καναδά) αυτά λύνονται σε 9 το πολύ 12 μήνες (δηλαδή μέχρι τη χρηματοδότηση). Έτσι όμως δεν προχωράει σχεδόν τίποτε.

*Αυτά σε μία περίοδο που η Maersk προειδοποιεί για περαιτέρω συμφόρηση στα λιμάνια, σε Ασία-Μέση Ανατολή. Δηλαδή αύξηση ναύλων. Ενδεικτικά, την Δευτέρα ο δανέζικος κολοσσός αναβάθμισε το outlook για τα κέρδη, καθώς η αναστολή μεγάλου μέρος των δρομολογίων πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα έχει αυξήσει τα ναύλα. Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν μειώσει την κυκλοφορία των πλοίων από το κανάλι του Σουέζ κατά περίπου 80%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence. Όμως, αρκετά κουραστικοί & δυσάρεστοι γίναμε σήμερα.

*Θα ξεκινήσω με τα πρωϊνά, 09.30′ εκδήλωση στο ΧΑ για την εισαγωγή της Noval Property. Για να γνωρίζουν οι κατέχοντες (μετοχές), διατέθηκαν: συνολικά 17.388.025 Νέες Μετοχές, 7.824.612 Νέες Μετοχές (45% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) σε Ιδιώτες Επενδυτές και 9.563.413 Νέες Μετοχές (55% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) σε Ειδικούς Επενδυτές. Στην στήλη έχουμε εξηγήσει γιατί δεν θεωρούμε την Noval Property άλλη μία ΑΕΕΑΠ, αλλά την ειδική περίπτωση που μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση στην χρηματιστηριακή/επενδυτική καχεξία των μετοχών/εταιρειών του κλάδου.

*Αναμφίβολα το γεγονός των ημερών η γενική συνέλευση μετόχων της Mytilineos- πλέον Metlen- Energy & Metals. Σε όσα ενδιαφέρουν το κοινό: Ο πρόεδρος του ομίλου έδωσε guidance για κέρδη EBITDA της τάξης του 1-1,2 δισ. ευρώ το 2024, εκτιμώντας ότι η καθαρή προ φόρων κερδοφορία θα κινηθεί αντίστοιχα ανοδικά, πάνω από τα 620 εκατ. ευρώ που παρουσίασε στη χρήση του 2023, έως και 700 εκατ. ευρώ. Για την εισαγωγή-διπλή διαπραγμάτευση: “Το χρηματιστήριο στο οποίο επιθυμούμε να ενταχθούμε είναι αυτό του Λονδίνου”. Πότε; Ελπίζω του χρόνου η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού. Το (πολύ) 12μηνο, που αναφερόταν η στήλη, όταν η αγορά διάβαζε για 12-18 μήνες. Για HelleniQ Energy: Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του δημοσίου. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση, το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στην οποία εμείς έχουμε παρουσία καιρό». Η ΜΕΤΚΑ: θα μπορέσει να μπει ξανά στο χρηματιστήριο με έναν πολύ δυνατό ισολογισμό. Αναμένεται να μπει στο χρηματιστήριο το 2025 ή 2026, ενώ τα κέρδη εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν φέτος σε σχέση με πέρυσι και θα διπλασιαστούν εκ νέου την επόμενη χρονιά.

*Γενικών συνελεύσεων συνέχεια, ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings. Θα σταθώ στην δεύτερη, η μία από τις μόλις 2 των 25 μετοχών του FTSE25, με θετικό πρόσημο. Εύλογο το ερώτημα, γιατί σαν μία συνεδρίαση σαρωτική από πλευράς πωλητών για τη μετοχή της Cenergy Holdings καταγράφηκε ιστορικό υψηλό; Στα 9,04 ευρώ με συναλλαγές 146 χιλ τμχ. Ενδεχομένως σήμερα να γίνουμε σοφότεροι, δεν μπορεί να είναι μόνον η προοπτική των ΗΠΑ. Ο στόχος για αποτίμηση 2 δισ ευρώ έχει δοθεί από τα 1,2 δισ, υπεραξία 800 εκατ δεν την λες και λίγη. Που; εδώ στο finupnews.

*Νέα εποχή ξεκινά για την JPMorgan, καθώς ο παγκόσμιος επικεφαλής πληρωμών Τάκης Γεωργακόπουλος αποχωρεί αναζητώντας νέες ευκαιρίες, με συνέπεια η τράπεζα να τοποθετεί νέα ηγεσία σ’ ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματά της, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Οι Max Neukirchen και Umar Farooq επιλέχθηκαν για τη διαδοχή του. Ο Γεωργακόπουλος, συμμετείχε στην επιτροπή των κορυφαίων της εταιρείας, ήταν στην τράπεζα για 17 χρόνια και πιστώνεται την επέκταση των δραστηριοτήτων πληρωμών της, που αφορούν διαχείριση 10 τρισ. $ καθημερινά. Σωστά, 10 τρισ $ καθημερινά.

*Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο της Alpha Bank. Μεγάλη υπερκάλυψη καταγράφηκε στη δημοπρασία για τον δεκαετή τίτλο της τράπεζας. Στο 6,125% το κουπόνι. Ανάδοχοι οι Barclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UniCredit. Από τις 22 Απριλίου είχε να υποχωρήσει στις 1.424,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

*Επέλαση πωλητών χθες, στο 1/4,2 η αναλογία μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο. Η είδηση της κατάρρευσης του ομίλου FTI δεν ήταν μία καλή είδηση. Ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, με προφανή ζημιά (και) στον ελληνικό τουρισμό, αλλά οκ ΔΕΝ ήταν αυτή η αφορμή. Θα μπορούσε να είναι το “γκριζάρισμα” του αφηγήματος για την ανάπτυξη των οικονομιών-χωρών του Νότου, ΟΚ εν μέρει αλλά στο ΧΑ έγινε κατολίσθηση, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης-ακόμη και μειωμένος με προηγούμενες εκτιμήσεις- είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και η κερδοφορία των εισηγμένων (τουλάχιστον) στα μεγέθη του 2023.

*Πάλι λιγότερα των 100 εκατ. ο τζίρος, στα 98,7 με τα 8,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Και πάλι τα περίπου 33 εκατ. σε μόλις 2 μετοχές ΟΠΑΠ και Πειραιώς.

*Από την δημόσια εγγραφή της Optima Bank έχει (και διατηρεί) σημαντική θέση στο μ.κ η Intracom Holdings. Και το μέρισμα, και την άνοδο-σχεδόν- 5 ευρώ/μετοχή. Την ώρα που για τον 5ο πόλο είναι σε αναζήτηση χρηματοδοτών/να εισφέρουν μερικές δεκάδες εκατ.

*Δεν πέρασε απαρατήρητο το χθεσινό 3,49% για τη μετοχή της MED στα 0,89 ευρώ. Με συναλλαγές 30 χιλ τμχ. Τον στόχο τον έχει αναφέρει η στήλη, Κύρια Αγορά.

*Από στόχους, για την Intralot η εισαγωγή σε αγορά της Νέας Υόρκης θα απαιτήσει αποτίμηση (τουλάχιστον) 1 δισ . Πόσο είναι σήμερα; 688 εκατ. υπολογίστε και…

*Τι λέει για αυτά και την χθεσινή διόρθωση ο Δημήτρης Τζάνας/Κύκλος χρηματιστηριακή: «Η επίδοση των 1502,79 μονάδων που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στις 20 Μαΐου, όταν επιδιωκόταν η υπέρβαση των 1500 μονάδων, ήταν τελικά τοπικό μέγιστο στην παρούσα φάση για το ΧΑ. Η συνέχεια ήταν μια “νηοπομπή” πτωτικών συνεδριάσεων (7 στις 10) οδηγώντας τον ΓΔ στην περιοχή των 1430 μονάδων και διαταράσσοντας την μέχρι πρότινος ελπιδοφόρα τεχνική εικόνα για ψηλότερα επίπεδα. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες συναλλαγές είναι για την ώρα υποβοηθητικές σε σχέση με την επιβεβαίωση ορίων στήριξης περί τις 1430 – 1420 μονάδες, αλλά ανεπαρκείς για την υπέρβαση ακόμη και των εγγύτερων ορίων αντίστασης που προσδιορίζονται στις 1455 μονάδες». Για να δούμε, σήμερα…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask