Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Η πραγματική οικονομία «τρέχει» πιο γρήγορα από το...

Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Η πραγματική οικονομία «τρέχει» πιο γρήγορα από το Χ.Α.

Την άποψη πως ίσως είναι και η πρώτη φορά που η πραγματική οικονομία τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα προηγείται του χρηματιστηρίου, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο η οικονομία συνεχίζει με δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης εκφράζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Έτσι, τονίζει πως το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται σε μία 10ετή συσσώρευση – κάποια στιγμή θα βρει την ευκαιρία να «σπάσει» αυτή την κατάσταση. Επισημαίνει πως «η οικονομία της Ελλάδας παίρνει μπρος μετά από μία μακρόχρονη ύφεση, οπότε το Χρηματιστήριο θα ακολουθήσει νομοτελειακά, ενώ μπορεί η κίνησή του να είναι ετεροχρονισμένη συγκριτικά με το κλίμα διεθνώς, όμως παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να βλέπουμε την ελληνική αγορά αυτόνομα και όχι συγκρίνοντας τη με την κίνηση των ξένων αγορών».

Η σύγκριση με τις ξένες

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, οι ξένες αγορές φυσικά και επηρεάζουν την ελληνική με τον DAX ήδη να καταγράφει νεότερα χαμηλά και τη Wall Street στην παρούσα φάση να δοκιμάζει τα παλαιά του χαμηλά. Να θυμίσουμε ότι και η Ελληνική αγορά ουσιαστικά έχει στηρίξεις στην ζώνη των παλαιών χαμηλών, που δύσκολα θα πέσει πόσο μάλλον αμαχητί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα αποτελέσματα συνεχίζουν να τρέχουν χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, ενώ μέσα στον Οκτώβριο περιμένουμε αξιολογήσεις από Fitch και Standard & Poor’s. Το ευρώ πλέον με τιμές κάτω από το 1 σε σχέση με το δολάριο γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο για την συνέχεια. Οι Ιταλικές εκλογές φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο μιας και ο φόβος για άνοδο της ακροδεξιάς είναι διάχυτος στην Ένωση. Από την άλλη, οι κινήσεις της Ρωσίας φαίνεται να την προβληματίζουν στο εσωτερικό, κάτι που πιθανότατα πιέζει τον Πούτιν να τελειώνει όσο πιο γρήγορα τα σχέδια του.

Τεχνικά δεδομένα

Τεχνικά τώρα, το επίπεδο των 800 μονάδων δεν είναι απλή υπόθεση μιας και θυμίζουμε το προηγούμενο χαμηλό των 778 μονάδων που σημειώθηκε το καλοκαίρι. Πλέον η περιοχή των 845 μονάδων έχει γίνει σημαντική αντίσταση. Ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να είχε της σημαντικότερες απώλειες στο τελείωμα της περασμένης εβδομάδας, όμως από την άλλη μεριά, έχει σημαντική απόσταση από τα χαμηλά του καλοκαιριού στις 443 μονάδες κάνοντας προσπάθεια να κάνει βάση πάνω από τις 500 μονάδες.

Ιστορικό

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους που μέχρι τώρα σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες στις ξένες αγορές από το 2008. Ο S&P 500 χάνει το 23% της αξίας του ενώ αν δούμε τα στατιστικά μας για τον δείκτη τα τελευταία 20 χρόνια μόνο δύο χρονιές κατέγραψαν μεγαλύτερες απώλειες, το 2008 και το 2018.

Αν δούμε δε τα στατιστικά από το 1980, επίσης δεν είχε πάνω από μία χρονιά συνεχόμενη απώλειες με εξαίρεση πάντα το 2000-2003. Από την άλλη το 2019-2021 η κίνηση του ήταν εκθετική κάτι που δικαιολογεί το μέγεθος της πτώσης του 2022.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ