Για την εικόνα μιας συνολικής «θεσμικής παρακμής» της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια εικόνα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στο Kontra Channel.
Ερωτηθείς για το ζήτημα που προέκυψε με την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, σημείωσε: «εκτός του ότι είναι πολύ αρνητικό να ακούγεται για άλλη μια φορά η χώρα μας στο εξωτερικό για τέτοια θέματα, φαίνεται ότι η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας δεν μπορεί να ασχολήθηκε και να ζήτησε την άρση ασυλίας της κ. Σπυράκη για κάτι ασήμαντο». «Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι όταν ένας άνθρωπος ελέγχεται για ζήτημα που έχει να κάνει με διαχείριση χρημάτων, δεν μπορεί να διατηρεί την κομματική του ιδιότητα. Η ΝΔ πρέπει να αποπέμψει την κ. Σπυράκη μέχρι να απαντηθούν όλα αυτά», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Όσον αφορά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, υπογράμμισε: «πριν από λίγο καιρό, το κυριακάτικο Βήμα δημοσίευσε, με τα αρχικά τους, τα ονόματα των αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί στην ΕΥΠ για να κάνουν χρήση του Predator». «Σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα θα είχε γίνει “σεισμός”, αλλά στην μπανανία του κ. Μητσοτάκη ήταν απλά Κυριακή. Έχουμε λοιπόν επίσημη παραδοχή ότι το Predator είναι κρατική υπηρεσία», ανέφερε.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Χατζηδάκη, για «ρυπαρά δίκτυα» στο εσωτερικό της ΕΥΠ, επισήμανε: «αν πάρουμε ως δεδομένο αυτό, σημαίνει ότι η ΕΥΠ έχει διαλυθεί ως υπηρεσία, ότι δεν προασπίζεται πλέον την εθνική ασφάλεια και αυτό αποτελεί αντικειμενική πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη». «Από εκεί και πέρα, αν ισχύουν τα περί ρυπαρών δικτύων, περιμένουμε να δούμε συλλήψεις. Δεν έχουμε δει όμως ποτέ καμία μαφία να συλλαμβάνει τον εαυτό της», είπε χαρακτηριστικά.
«Σύμφωνα με την έρευνα του Documento, ο κ. Χατζηδάκης φέρεται να ήταν υπό παρακολούθηση για περισσότερο από έναν χρόνο, υπάρχουν πάνω από 6 υπογραφές της αρμόδιας εισαγγελέως. Αν είχε στάλα αξιοπρέπειας ο κ. Χατζηδάκης, δεν θα εμφανιζόταν όλες τις τελευταίες μέρες με τον κ. Μητσοτάκη σαν να μη συμβαίνει τίποτα», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Είμαστε σίγουροι ότι παρά την τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη χώρα υπάρχουν ακόμα δικαστές και η δικαιοσύνη θα προχωρήσει στη διερεύνηση των ευθυνών», σχολίασε.
Όσον αφορά την κρίση των κόκκινων δανείων, στο φόντο της “συμφωνίας” που φέρεται να έκανε η κυβέρνηση με τις τράπεζες, δήλωσε: «η κυβέρνηση, με τον πτωχευτικό νόμο Σταϊκούρα, νομοθέτησε την πλήρη κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας -το είχε πει τότε και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων». «Μία προστασία που υπήρχε μέχρι το 2019 με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη», σημείωσε.
«Από τότε έχουμε καταθέσει τρεις φορές τροπολογίες με τελευταία τον περασμένο Ιούλιο, η οποία προέβλεπε οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τα 280.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν το δάνειο είναι σε fund, servicer ή τράπεζα», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πτωχευτικό νόμο χειρότερο από αυτόν που πρότεινε το ΔΝΤ την περίοδο 2012-14, στις πιο σκληρές μέρες της ελληνικής χρεοκοπίας. Το γεγονός μάλιστα ότι τα κόκκινα δάνεια του “Ηρακλή” δόθηκαν σε funds με νόμο του 2003, ο οποίος δεν έχει κανένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, ήταν επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μίας κυβέρνησης που ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να δώσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη ακόμα και για υποθέσεις απιστίας», υπογράμμισε.
«Επομένως είναι πραγματικά αστείο να ακούμε ότι ο κ. Σταϊκούρας τσακώθηκε με τις τράπεζες», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερθείς στις διαρροές του υπουργού Οικονομικών ότι αντάλλαξε «μπινελίκια» με τους εκπροσώπους των τραπεζών. «Η μόνη περίπτωση να τσακωνόταν πραγματικά ο κ. Σταϊκούρας με τις τράπεζες είναι αν τους ζητούσε πίσω τα 390 εκ. ευρώ που χρωστά η ΝΔ ή τα 12 εκ. ευρώ που χρωστάνε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται από το 2019, έχουμε συν 8 δισ. χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συν 8 δισ. στην εφορία. Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που θα περιλαμβάνει δύο πράγματα, τη ρύθμιση σε 120 δόσεις και τη διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους. Δεν μπορούμε να ζητάμε από έναν ελεύθερο επαγγελματία να πληρώσει κανονικά τις εισφορές του από την περίοδο της πανδημίας, σαν να είχε λειτουργήσει κανονικά», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.