Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗλιόπουλος:Το καθεστώς Μητσοτάκη φτιάχνει μια παρασιτική και όχι παραγωγική χώρα

Ηλιόπουλος:Το καθεστώς Μητσοτάκη φτιάχνει μια παρασιτική και όχι παραγωγική χώρα

«Κεντρικό δίλημμα για την επόμενη μέρα της χώρας είναι αν θα είμαστε μία χώρα παραγωγική ή μία χώρα παρασιτική. Γιατί αυτό που χτίζει το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ένα βαθιά παρασιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εντάσσονται οι παρακολουθήσεις, αλλά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος την ώρα που οι πολίτες μετρούν και το τελευταίο ευρώ», τόνισε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στο KontraChannel.

«Επί κυβέρνησης ΝΔ έχουμε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει 8,5 δισ. απευθείας αναθέσεις. Μέσα σε αυτόν τον “βιότοπο” απευθείας αναθέσεων, το οποίο αντικειμενικά είναι ένα σκοτεινό πλαίσιο, έχουμε πρακτικές όπως αυτή του κ. Πάτση ή του κ. Χειμάρα, ανθρώπων που ως βουλευτές έπαιρναν απευθείας αναθέσεις από το Δημόσιο, 1 εκ. στην πρώτη περίπτωση και 1,3 εκ. στη δεύτερη. Κι αυτό πέρα από το άλλο στοιχείο στην υπόθεση Πάτση που ήταν η διαχείριση κόκκινων δανείων», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δεν μου κάνει καμία εντύπωση λοιπόν να υπάρχει και μια νέα περίπτωση», είπε, αναφερθείς στην καταγγελία του Παύλου Πολάκη ότι ο βουλευτής της ΝΔ Περικλής Μαντάς κατέχει offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

Ερωτηθείς για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, σημείωσε: «πολύ σύντομα θα φανεί ότι για τους πολίτες σε αυτόν τον τόπο η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια». «Μέχρι στιγμής, η ΝΔ έχει μία γραμμή-“μπουφέ” στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η μία γραμμή είναι ότι περιμένουν την Δικαιοσύνη να αποφανθεί, η άλλη του κ. Βορίδη είναι ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα, ο κ. Γεωργιάδης το πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι δεν έπρεπε να φύγει καν ο κ. Δημητριάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ρυπαρά δίκτυα μέσα στην ΕΥΠ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε την ΕΥΠ ξέφραγο αμπέλι», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δεν υπάρχει καλό σενάριο για τον κ. Μητσοτάκη. Για να γλιτώσει την κατηγορία ότι είναι επικεφαλής ενός παρακρατικού μηχανισμού, δηλώνει ουσιαστικά ότι είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Γιατί όταν η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί δύο χρόνια την ηγεσία του στρατού και ένας πρωθυπουργός λέει ότι δεν γνώριζε, προφανώς είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια», τόνισε.

Όσον αφορά την οικονομία, υπογράμμισε: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει ένα σύστημα που λεηλατεί τους πολίτες»«Κόβει μόνιμα μέτρα, όπως ήταν η 13η σύνταξη, ετήσια δαπάνη 1,1 δισ., και για 4 προϋπολογισμούς έχουμε 4 δισ. κομμένα από τους συνταξιούχους. Σήμερα δίνει προεκλογικά εφάπαξ 300 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κλέβει 10 και επιστρέφει 1», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για ένα έτος κοστίζει 1,5 δισ. Η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή σε βασικά είδη διατροφής, για ένα έτος, κοστίζει περίπου 1 δισ. Αυτά τα δύο είναι λιγότερα από τα 4 δισ. παραπάνω έσοδα που έχει εισπράξει το κράτος από τον ΦΠΑ. Όταν σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού το κράτος εισπράττει 4 δισ. επιπλέον φορολογικά έσοδα, τότε μιλάμε για λεηλασία στους πολίτες», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Για λεηλασία μιλάμε επίσης όταν τον περασμένο Οκτώβριο οι πάροχοι ενέργειας λειτούργησαν με 166% περιθώριο κέρδους. Η ίδια πρακτική αφορά τα διυλιστήρια, αλλά αφορά και τις τράπεζες, στις οποίες έχουμε το υψηλότερο επιτόκιο στα στεγαστικά και το χαμηλότερο επιτόκιο στις καταθέσεις», πρόσθεσε.

«Τη χρονιά που μας πέρασε η κυβέρνηση έδωσε 8 δισ. στους παρόχους για να έχουμε το τρίτο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη με βάση το εισόδημα των πολιτών. Αν το Δημόσιο ανακτούσε το 51% της ΔΕΗ, αυτό, σύμφωνα με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, θα κόστιζε λιγότερο από 400 εκ. Και αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε πολύ φτηνότερο ρεύμα για πολίτες και επιχειρήσεις», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Το να έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ είναι κάτι που θα κόστιζε 300 εκ. ετησίως, μιλάμε για μέτρα εφικτά», συμπλήρωσε.

«Ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός που έχει εχέγγυο να μιλά για τα δημόσια οικονομικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χρεοκοπήσει τη χώρα, άφησε ένα ρυθμισμένο χρέος με κλειδωμένο επιτόκιο στο 1% για τα επόμενα 15 χρόνια, γι’ αυτό σήμερα η χώρα μπορεί και αναπνέει στα δημόσια οικονομικά. Για να μην αναφερθούμε βέβαια στο τι χρωστά ή δεν χρωστά το κάθε κόμμα», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Μέσα σε μια συγκυρία που αναπτύσσονται τόσες κοινωνικές κινητοποιήσεις, στους καλλιτέχνες, στους εκπαιδευτικούς, στους φοιτητές, στο χώρο της εργασίας, το κρίσιμο στο οποίο θα μετρηθούμε όλοι για την επόμενη μέρα είναι το πρόγραμμα. Ο κόσμος θα ψηφίσει για το αν θέλει να έχουμε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας ή τον πτωχευτικό Μητσοτάκη και Σταϊκούρα, αν θέλει να έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή το νόμο Χατζηδάκη που διαλύει την επιθεώρηση εργασίας, αν θέλει να έχουμε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας ή το ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ που έφερε η ΝΔ», τόνισε. «Ένα τέτοιο πολιτικό πρόγραμμα μπορεί να κερδίσει στην πρώτη κάλπη με απλή αναλογική και να έχουμε συγκρότηση μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι που αντικειμενικά περιλαμβάνει, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ