Κλειδί για την προώθηση του εξηλεκτρισμού της οικονομίας αποτελεί η αναβάθμιση των δικτύων, που θα μπορέσουν έτσι να “σηκώσουν'” τα αυξημένα “πράσινα φορτία” αλλά και τη μεγαλύτερη ζήτηση για ενέργεια.
Συγκεκριμένα, με βάση νέα μελέτη της Eurelectric «Grids for Speed» που παρουσιάστηκε εχθές στο πλαίσιο του συνεδρίου της στο Λαγονήσι, μέσα από τα νέα δεδομένα σε βιομηχανία, μεταφορές, κτίρια, υποδομές, όπως τα Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), η ζήτηση για ρεύμα προβλέπεται να αυξηθεί από τις 50 στις 80 τεραβατώρες με ορίζοντα το 2050. Παράλληλα παραγωγή ηλεκτρισμού από πράσινες πηγές υπολογίζεται να αυξηθεί από τα 12 γιγαβάτ σήμερα έως τα 125 γιγαβάτ στα μέσα του αιώνα.
Για να γίνει όμως όλη αυτή η μετάβαση σε μια πιο ‘ηλεκτρική” οικονομία απαιτούνται, με βάση την εν λόγω μελέτη, επενδύσεις της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση.
Στο φόντο αυτό ο Πρωθυπουργός έδωσε με την ομιλία του το στίγμα των προκλήσεων.
“Τα δίκτυα έχουν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο, όχι μόνο για να διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβαση κάθε χώρας. Στην περίπτωσή μας, για παράδειγμα, μια μεγάλη προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε τη διασύνδεση των νησιών μας. Ένα μεγάλο ορόσημο τέθηκε με τη διασύνδεση της Κρήτης, που είναι το νησί καταγωγής μου, αλλά οι διασυνδέσεις εξαπλώνονται σε όλα τα σημαντικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Ασφαλώς, η διασύνδεση και τα δίκτυα έχουν σημασία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι απέχουμε ακόμη πολύ από μια ενιαία αγορά στην Ευρώπη. Η έλλειψη κατάλληλων διασυνδέσεων είναι ένας λόγος. Οι χώρες στην περιφέρεια, όπως η Ελλάδα, κινούνται μερικές φορές με διαφορετικό ρυθμό από εκείνες που βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης. Βλέπουμε ότι οι ισχυρές διασυνδέσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να εξισορροπήσουμε το σύστημά μας πιο εύκολα, ειδικά αν μπορούμε να συνδυάσουμε τον ήλιο της Μεσογείου με τον άνεμο της Βόρειας Θάλασσας.
Πάντα επικαλούμαι ένα ωραίο διάγραμμα που μου έδειξε σύμβουλός μου για θέματα ενέργειας, το οποίο δείχνει πραγματικά πόση πλεονάζουσα αιολική ικανότητα έχουμε το χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη και πόση πλεονάζουσα ηλιακή ικανότητα έχουμε στο νότο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν μπορούσαμε να έχουμε κατάλληλα δίκτυα, τότε θα μπορούσαμε πραγματικά να βοηθήσουμε να μεταφερθεί η ενέργεια από εκεί που είναι φθηνότερο να παραχθεί εκεί που είναι περισσότερο αναγκαία και αυτό θα μας βοηθήσουμε να υλοποιήσουμε την ενεργειακή μετάβαση, η οποία είναι απαραίτητη για όλους μας, αλλά με χαμηλότερο κόστος. Για να το πετύχουμε αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε με πανευρωπαϊκούς όρους και πέρα από τα αμιγώς εθνικά συμφέροντα” τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
“Χρειαζόμαστε πανευρωπαϊκό σχεδιασμό και πρέπει, θεωρώ, να έχουμε στο μυαλό μας και ροές ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο, εμπλέκοντας τελικά τη Βόρεια Αφρική, ακόμη και τη Μέση Ανατολή. Εμείς, για παράδειγμα, συζητάμε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, συνολικής ισχύος 3GW.
Βεβαίως, χρειαζόμαστε πόρους σε ολόκληρη την ήπειρο για να καταστούν δυνατές αυτές οι επενδύσεις. Θα συνεχίσω να διεκδικώ αυτούς τους πόρους.”
Να σημειωθεί ότι σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο Νίκος Τσάφος, τον οποίο μνημόνευσε στην ομιλία του έχει επανειλημμένα κάνει λόγο για την υστέρηση των επενδύσεων στα δίκτυα τα προηγούμενα χρόνια.