Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έπεσε θύμα τηλεφωνικού αστείου από Ρώσους φαρσέρ και μίλησε για θέματα γεωπολιτικής επικαιρότητας, όπως αναφέρει σε ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Μαυρής.
Το μεταδίδει σήμερα 1/11 ο Ιταλικός Τύπος, αφού πρώτα η συνομιλία αναρτήθηκε στην καναδική διαδικτυακή πλατφόρμα Rumble και στη συνέχεια μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Από το μεσημέρι το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταδίδεται από πολλά Ιταλικά ΜΜΕ.
Οι φαρσέρ είναι το ρωσικό δίδυμο Vovan και Lexus, γνωστοί για τα τηλεφωνικά αστεία με τα οποία στο παρελθόν μπόρεσαν να εξαπατήσουν προσωπικότητες όπως Έλτον Τζον, Χένρι Κίσινγκερ και Πέντρο Σάντσεθ.
Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης σε επίσημο σημείωμα, η συνομιλία έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου και αφού ο φαρσέρ παρουσιάστηκε ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, δηλαδή ενόψει των συναντήσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (19-21 Σεπτεμβρίου).
Ανάμεσα στα κύρια σημεία της 13λεπτης συνομιλίας, γίνονται αναφορές σε θέματα της γεωπολιτικής ατζέντας.
Ουκρανία
Διερωτόμενη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Μελόνι απάντησε χαρακτηριστικά: “Για να πω την αλήθεια, βλέπω πως υπάρχει πολύ κούραση από όλες τις πλευρές. Είμαστε κοντά στη στιγμή που όλοι θα καταλάβουν ότι χρειαζόμαστε μια διέξοδο”.
“Η αντεπίθεση της Ουκρανίας μπορεί να μην πηγαίνει όπως έχει προγραμματιστεί” σύμφωνα με τη Μελόνι, εφόσον “δεν άλλαξε τη μοίρα της σύγκρουσης”, και πρόσθεσε πως “όλοι καταλαβαίνουν ότι η σύγκρουση μπορεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια αν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε μια διέξοδο”.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός σχολίασε πως “το πρόβλημα είναι να βρεθεί μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, χωρίς να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Έχω κάποιες ιδέες για το πώς να χειριστούμε αυτή την κατάσταση, αλλά περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου”. Η σύρραξη στην Ουκρανία, καταλήγει η Τζόρτζια Μελόνι φέρει επιπτώσεις και σε “μετανάστευση, πληθωρισμό, αύξηση των τιμών ενέργειας”.
Μεταναστευτικό και Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συμφώνησε με τον φαρσέρ πως η Αφρική δεν μπορεί να ζητήσει βοήθεια από ευρωπαϊκούς οργανισμούς εφόσον “όλα τα χρήματα της ΕΕ πηγαίνουν στην Ουκρανία”.
Σχετικά με το μεταναστευτικό και τις ροές που φτάνουν από την Αφρική, η Μελόνι τόνισε πως “η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη”. “Περισσότεροι από 120 χιλιάδες άνθρωποι έχουν φτάσει από την αρχή του έτους, κυρίως από την Τυνησία” πρόσθεσε. “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σε όλα τα μέτωπα, η ανθρωπιστική κατάσταση, ο εφοδιασμός, η ασφάλεια. Νομίζω ότι αυτή η ροή μπορεί να αυξηθεί λόγω της κατάστασης που αναπτύσσεται στην Αφρική”.
Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος η Μελόνι παραπονέθηκε και για την αδράνεια των συναδέλφων της στην ΕΕ.
“Η Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευε ότι θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα αφήνοντας την Ιταλία μόνη της. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι αυτό είναι αδύνατο. Η κλίμακα αυτού του φαινομένου επηρεάζει, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται. Δεν απάντησαν στο τηλέφωνο όταν τους κάλεσα. Και όλοι συμφωνούν ότι η Ιταλία πρέπει να λύσει μόνη της αυτό το πρόβλημα. Αυτή είναι μια πολύ ηλίθια στάση” υπογράμμισε η Μελόνι, η οποία πρόσθεσε γελώντας πως “η ΕΕ λέει ότι καταλαβαίνει. Αλλά όταν τους ζητάς να διαθέσουν κονδύλια, να βοηθήσουν, γίνεται πιο δύσκολο, πρέπει να πω την αλήθεια”.
Γαλλία
Άλλο ένα θέμα που έθεσε ο υποδυόμενος ως αφρικανός διπλωμάτης είναι η κρίση στο Νίγηρα. Η Μελόνι τόνισε πως οι Γάλλοι “έχουν διαφορετικές προτεραιότητες στον Νίγηρα”, όπως ορυκτές ύλες, και υπογράμμισε πως η Γαλλία “πιέζει λίγο για κάποιου είδους παρέμβαση, αλλά προσπαθώ να δω πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις διπλωματικές προσπάθειες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”.
Η Μελόνι συνέχισε πως “η άποψή τους είναι διαφορετική από τη δική μου. Γι’ αυτό τους λέμε ότι πρέπει να αποφύγουμε καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη έχουμε”.
Το μεσημέρι της 1/11 το Γραφείο του Διπλωματικού Συμβούλου της Πρωθυπουργίας της Ιταλικής Κυβέρνησης εξέδωσε σημείωμα στον Τύπο σύμφωνα με το οποίο “εκφράζει τη λύπη του για την παραπλάνηση που υπέστη από έναν απατεώνα”.
Από το κόμμα της Μελόνι γίνεται προσπάθεια να περάσει το μήνυμα συνοχής της γραμμής υπέρ του Κιέβου αλλά και συνέπειας παρόλη “τη ρωσική προπαγάνδα, σε απόγνωση για την καταστροφική πορεία του πολέμου”.
Από την άλλην όμως μέρος της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για “ερασιτεχνισμό”, “επιπολαιότητα”, “ντροπή” και για “αρχή ενός ανέκδοτου”, ενώ γίνεται έκκληση και για παραίτηση των υπευθύνων ενός επεισοδίου με ενδεχόμενες διπλωματικές επιπτώσεις.