Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΗΕΡΙ: Τσίμπησαν οι τιμές ρεύματος τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία...

ΗΕΡΙ: Τσίμπησαν οι τιμές ρεύματος τον Νοέμβριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία – Η εικόνα της Ευρώπης

Ανοδικά κινήθηκαν οι λιανικές τιμές τόσο του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Νοέμβριο σύμφωνα με την μελέτη της ΗΕΡΙ, που διαμορφώνεται από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Αυτό ουσιαστικά έχει αποτυπωθεί στις αυξήσεις που έδωσαν οι πάροχοι για τα τιμολόγια του περασμένου μήνα, ήδη, από τις 20/10. Αιτία για τις αυξήσεις αυτές ήταν, βέβαια, οι τιμές του αερίου, λόγω της κρίσης στη Μέσα Ανατολή, αλλά και της βλάβης (πιθανότατα από δολιοφθορά) στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.  Υπενθυμίζεται ότι η εγχώρια αγορά αερίου, που λειτουργεί και ο βαρόμετρο για τη χονδρική ρεύματος λειτουργεί με το μοντέλο “month ahead” και οι αυξήσεις μέσα στον Οκτώβριο στον ολλανδικό κόμβο (TTF) αποτυπώθηκαν και στην λιανική. Σημειώνεται ότι για το αέριο το συμβόλαιο παράδοσης για τον Νοέμβριο  ήταν  κατά μέσο όρο στα 46,81 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 36,53 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Οκτώβριο. 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το φυσικό αέριο, π με βάση τον Ολλανδικό Δείκτη TTF κινείται, τώρα, κάτω από τα 40ευρώ/MWh, έχοντας, μηνιαία βάση καταγράψει πτώση τιμής πάνω από 15%.

Πάντως τον Νοέμβριο αύξηση κατά 3% καταγράφηκε στα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών τον Νοέμβριο, σε σχέση με το Οκτώβριο, ενώ στο φυσικό αέριο έφθασε το 14% και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των πόλεων της Ευρώπης που μελετά η ΗΕΡΙ με πρώτη τη Σόφια, όπου η τιμή αυξήθηκε κατά 18%.  

Όπως αναφέρεται η μέση τιμή ρεύματος ήταν στα 24,35 λεπτά/ΚWh, (συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων δικτύων και των φόρων) κι έτσι  η Αθήνα, καθώς η μελέτη καταγράφει δεδομένα από πόλεις, αλλά κατά συνέπεια λόγω της μορφής της αγοράς στη χώρα, και όλη η Ελλάδα, καταλαμβάνουν τη 16ή θέση, ανάμεσα στις 33 χώρες. Πάντως, η Ελλάδα σε σχέση με το δείκτη αγοραστικής δύναμης της ΗΕΡΙ, βρίσκεται στη 10η θέση.

Η χρέωση ενέργειας αντιπροσωπεύει στην τελικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το 69%, οι χρεώσεις δικτύων το 14%, οι διάφοροι ενεργειακοί  φόροι το  11% και ο ΦΠΑ το 6%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ-27 είναι το 56% για τη ν ενέργεια, 24% για τα δίκτυα, 6% για ενεργειακούς φόρους και 14% ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι μεγάλη αύξηση, κατά 68% παρουσίασε το Όσλο, που βρέθηκε στην κορυφή. αυτό αποδίδεται στις διακυμάνσεις της νορβηγικής αγοράς σποτ που αντανακλά τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα της χώρας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ήταν η αιτία της μεγάλης πτώσης των τιμών λιανικής στη Νορβηγία τους προηγούμενους τρεις μήνες, μίας πτώσης που έφθασε σωρευτικά στο 55% για το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Ακολούθησαν το Βελιγράδι με 7% καθώς και το Ελσίνκι με τη Στοκχόλμη με αύξηση 5%. Αύξηση 2% είχε το Αμστερνταμ, ενώ στις περισσότερες άλλες πρωτεύουσες οι τιμές μειώνονται.

Χαρακτηριστικά στη Κύπρο, η μείωση φτάνει στο 11%, καθώς μειώθηκε τόσο ο δείκτης ενέργειας όσο και το κόστος διανομής του ρεύματος, όπως και  στη Μαδρίτη, όπου  η πτώση φτάνει στο 11%, λόγω μείωσης της τιμής της ενέργειας, Στο Δουβλίνο η μέση τιμή για τα νοικοκυριά μειώθηκε 10%, στη Ρίγα 8% και στην Κοπεγχάγη κατά 5%.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022,  η μέση τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 24% και αντίστοιχα η μέση τιμή το φυσικού αερίου κατά 27%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΗΕΡΙ  η μέση τιμή ηλεκτρισμού για τον τελικό καταναλωτή στην Ευρώπη συνέχισε την πτωτική πορεία, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, με μόνη εξαίρεση κάποιες διακυμάνσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης η μέση τιμή έμεινε σταθερή τον Νοέμβριο, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε μόνον σε 6 πόλεις. Από την άλλη πλευρά οι μειώσεις ήταν περιορισμένες, εκτός τις 5 πόλεις που προαναφέρθηκαν όπου η πτώση ήταν σημαντική.

Συνολικά πάντως η Ευρώπη δίνει μία εικόνα σταθερότητας. Η μεγάλη αύξηση, 68%, που παρατηρήθηκε στο Οσλο, Στον αντίποδα βρέθηκε η Κύπρος, όπου η τιμή για τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά  11% εξ αιτίας της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, που χορηγείται  τους μήνες από τον Νοέμβριο του 2023 ως και τον Φεβρουάριο του 2024.  Ανάλογο μέτρο στήριξης εφαρμόστηκε στην Κύπρο κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2022 ως τον Ιούνιο 2023, συγκρατώντας τις τιμές για τον οικιακό καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του καλοκαιριού 2022.

Ας σημειωθεί επίσης, ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα κυμαινόμενα, με τον μέσο όρο των σταθερών τιμολογίων να διαμορφώνεται στα 32,83 λεπτά/KWh  έναντι 28,95 λεπτών/KWh των κυμαινόμενων, που είναι και τα περισσότερα. Μάλιστα η Ελλάδα ξεχωρίζει στην κατάταξη αυτή, καθώς είναι μία από τις χώρες όπου τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ