Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΖούπης (Opinion Poll): Η ατζέντα του κ. Σαμαρά είναι πιο ακροδεξιά και...

Ζούπης (Opinion Poll): Η ατζέντα του κ. Σαμαρά είναι πιο ακροδεξιά και από τα υπάρχοντα κόμματα δεξιά της ΝΔ

Στην εκτίμηση πως η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα επιφέρει σοβαρές δημοσκοπικά συνέπειες προχώρησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.

«Κάνω αυτή την εκτίμηση που καταρχήν στηρίζεται σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο κύριος Σαμαράς δεν διαφοροποιήθηκε χθες. Έχουμε όλη αυτή την πορεία λοιπόν, αυτού του χρόνου. Κατά τη γνώμη μου, συνέβαλε σημαντικά στη διαφοροποίηση δυνάμεων από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές προς τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής και τα λοιπά. Άρα, ένα κομμάτι ήδη έχει ψηφίσει άλλο κόμμα. Είναι άλλο αν η Νέα Δημοκρατία, τμήματά τους θέλουν να το επανασυσπειρώσει. Το δεύτερο που παρατηρώ είναι ότι φτάνοντας πια Νοέμβριο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρατηρείται στην εκτίμηση ψήφου ότι με όλα τα προβλήματα που έχει η Νέα Δημοκρατία, που έχει προβλήματα στην απόδοσή της και ειδικά στο οικονομικό, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη ζώνη του 29-31, δηλαδή περίπου τα ίδια ή λίγο παραπάνω από τις ευρωεκλογές. Ενώ δηλαδή γκάζωνε ο κ. Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές, και με τις τελευταίες δηλώσεις δεν βλέπουμε αυτό να μειώνει τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας. Το τρίτο είναι ότι νομίζω ότι αυτό που έγινε, το οποίο ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα γίνει, υπό όρους και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με τους χειρισμούς που θα γίνουν, μπορεί και να ενισχύσει δυνάμεις του Κέντρου που για άλλους λόγους είχαν απομακρυνθεί το τελευταίο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούπης.

«Και ο τέταρτος λόγος, αυτές τις μέρες υπήρχε μία παρέλαση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Καταρχάς μου έκανε εντύπωση ότι μέσα σε μισή ώρα από κύκλους του κυρίου Καραμανλή υπήρχε διαρροή ότι εμείς δεν ξέραμε για αυτή τη συνέντευξη και πολύ περισσότερο ότι θα τον προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Δεν θα αναφερθώ στους υπουργούς που, ας πούμε, είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν την κυβέρνηση. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, συνεντεύξεις όπως του κ. Κακλαμάνη που είχε μία νηφαλιότητα και έλεγε ότι δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Γι’ αυτούς τους λόγους λέω ότι σε πρώτη φάση, όλα βέβαια στην πολιτική θέλουν προσοχή, δεν βλέπω ότι αυτό θα εκφραστεί σε κάποια μείωση, για παράδειγμα των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Προσωπικά δεν εκτιμώ, επειδή υπάρχουν και κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή και σε αυτό το επίπεδο, ότι θα υπάρχουν εκείνοι οι βουλευτές οι οποίοι θα δημιουργήσουν ζωτικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, με την έννοια της καταψήφισης του προϋπολογισμού, για παράδειγμα. Αυτό θα ήθελε 7- 8 βουλευτές» συμπλήρωσε ο κ. Ζούπης.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ, ο κ. Ζούπης, μίλησε για «σοβαρή εξέλιξη».. Σύμφωνα με τον κ. Ζούπη, ο κύριος Σαμαράς εξελίσσει ουσιαστικά, μεθοδευμένα, μια διαφοροποίηση από τη Νέα Δημοκρατία, από πέρυσι, από το νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη για τους μετανάστες.

«Άρα συμπληρώνουμε περίπου ένα χρόνο, μέχρι που είδαμε τους τελευταίους μήνες να συνολικοποιεί μια ατζέντα, η οποία κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη, δεν είναι μια ατζέντα που ήθελε να διασκεδάσει τμήματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που ανησυχούν μην έχει πάει και πολύ στο κέντρο. Η ατζέντα του κυρίου Σαμαρά, όπως συνολικοποιείται, κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, είναι μια καθαρά ακροδεξιά ατζέντα, πιο ακροδεξιά και από τα υπάρχοντα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Ζούπης.

«Θέλω να αναφέρω κάτι, γιατί νομίζω ότι το οφείλω προς όλους μας, δεν μπορώ να ακούω πρώην πρωθυπουργό, πρόεδρο και οποιοδήποτε πολιτικό στέλεχος, να κατηγορεί τον οποιονδήποτε πρωθυπουργό ή Υπουργό Εξωτερικών και την ηγεσία της Κύπρου περίπου ως μειοδότες ή προδότες και έτσι να δίνει πάσα, παρατήρησα και εγώ, όπως και εσείς, τις δηλώσεις των προέδρων των κομμάτων που λέμε δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ανατρίχιασα όταν στη δήλωση του κυρίου Νατσιού διάβασα, υπάρχει μία παράγραφος που λέει μία φράση ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν έπρεπε να διαγράψει τον κ. Σαμαρά, έπρεπε να διαγράψει τον προδότη τον Γεραπετρίτη. Και ανατρίχιασα γιατί λέω, ουαί και αλίμονο, η πολιτική ζωή του τόπου να κυμανθεί σε τέτοια επίπεδα από εδώ και πέρα, με ευθύνη και του κυρίου Σαμαρά» επισήμανε ακόμα ο κ. Ζούπης.

Ερωτηθείς τέλος εάν αποσκοπούσε ενδεχομένως κάπου η κλιμακούμενη κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό και κατά πόσο επιδίωκε να βρεθεί εκτός κόμματος, ο κ. Ζούπης ανέφερε το εξής.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω 100% ότι ίσως υποτιμούσε την άμεση αντίδραση, η οποία ήταν μονόδρομος βέβαια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Σαμαράς έχει και άλλο ένα πρόβλημα για να πείσει ψηφοφόρους που ψήφισαν ας πούμε στις ευρωεκλογές ή και που τώρα στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Είναι ένας πρώην πρωθυπουργός και ένας πρώην πρόεδρος που ενέχεται στην πτώση μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Φαντάζομαι ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και αν έχουν γκρίνιες, παράπονα, ενστάσεις με πλευρές της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, δεν θα ήθελαν να το ξαναδούν. Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία το ίδιο πρόσωπο, το ίδιο ανώτατο στέλεχος ενός κόμματος, να ρίχνει για δεύτερη φορά την κυβέρνηση».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ