Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΖημιά άνω του 1 δισ. ευρώ ανά μήνα στο ΑΕΠ από το...

Ζημιά άνω του 1 δισ. ευρώ ανά μήνα στο ΑΕΠ από το ράλι στην ενέργεια

Το ράλι των τιμών στην ενέργεια μόνο αναίμακτο δεν είναι για την ελληνική οικονομία. Οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου είχαν ούτως ή άλλως επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας με την επιβάρυνση να ξεπερνάει κάθε μήνα τα 800 εκατ. ευρώ όπως τουλάχιστον έδειξαν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία.

Σε αυτό τον «εφιάλτη» για το εμπορικό ισοζύγιο, έρχεται να προστεθεί τώρα και το ράλι στην τιμή του πετρελαίου, το οποίο αναμένεται να στείλει τον τελικό λογαριασμό ακόμη και πάνω από το 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Το ερώτημα που ήδη γεννάται βέβαια, δεδομένου ότι μπαίνουμε πλέον στο δεύτερο μισό του α’ τριμήνου, είναι το ποια θα είναι η επίπτωση στο ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Παρά την εκρηκτική πορεία των τιμών της ενέργειας και την επίπτωση που θα έχουν στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να απορροφήσουν την αρνητική επίπτωση και να εξασφαλίσουν μεγάλο θετικό πρόσημο στην συνολική πορεία της οικονομίας. Ποια είναι αυτά;

Πρώτον η εξίσου σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Μπορεί σε αξία, η αύξηση να μην είναι αρκετή για να απορροφήσει το σύνολο των απωλειών από την έκρηξη της αξίας εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων, ωστόσο, ένα μέρος της ζημιάς θα καλυφθεί. Από την άλλη, υπάρχει ο παράγοντας επενδύσεις. Η τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας μέσα στο πρώτο τρίμηνο είναι ήδη ορατή και μένει να αποτυπωθεί η αξία της αύξησης. Όσο για το πιο κρίσιμο στοιχείο, θα είναι για ακόμη ένα τρίμηνο η πορεία της κατανάλωσης. Αυτή μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη και εξαιτίας της ανόδου των τιμών υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα παρατηρηθεί κάμψη στον όγκο.

Γι’ αυτό και αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία τα στοιχεία για την πορεία των πωλήσεων των επιχειρήσεων και μέσα στον Ιανουάριο. Υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που βοηθάει το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Πέρυσι, είχαμε ύφεση λόγω περιοριστικών μέτρων στο πρώτο τρίμηνο. Φέτος, σημαντικοί περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα δεν υπάρχουν και αυτό θα φανεί στην πράξη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ