Το πρόγραμμα των έργων, των δράσεων και των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση “που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τις δυνατότητες του κάθε μηχανισμού” παρουσίασε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς.
Όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, το υπουργείο έχοντας ενισχυθεί με την προσθήκη της νέας Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, οι τομείς αρμοδιότητας και άρα κατανομής των πόρων του Υπουργείου, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση με στοχευμένες παρεμβάσεις και συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, ειδικά στον τομέα της πρόληψης, αλλά και την ισόρροπη ανάπτυξη και των τριών κατηγοριών δράσεων.
Όπως είπε, στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η αύξηση του προϋπολογισμού για το έτος 2024 που ανέρχεται στα 936 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 679 εκατ. αφορούν στον Τακτικό Προϋπολογισμό και τα 257 εκατ. προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ειδικότερα εξήγησε ότι συγκριτικά με τον Προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος έφτασε στα 643 εκατ. παρατηρείται μια αύξηση της τάξης σχεδόν του 50%. Επιπρόσθετα, μέσω του Εθνικού Προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με σκοπό την καθολική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, προβλέφθηκε η ενίσχυση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων με 2.2 δισ. ευρώ, που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το νέο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Τουρνάς ενημέρωσε το Σώμα αναφορικά με την κατανομή των πόρων και των δράσεων και ξεκινώντας από τον τομέα της πρόληψης ότι το υπουργείο προχώρησε σε δράσεις για:
– Την βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι του σεισμού, ξεκινώντας με τους πρωτοβάθμιους 6 προσεισμικούς ελέγχους 64.000 δημοσίων κτηρίων, αξίας 35 εκατ. ευρώ σε συνεργασία ΟΑΣΠ και ΤΕΕ. – Την βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι της πλημμύρας, με την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, που έχουν δημοπρατηθεί και όσων βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα, όπως προσέθεσε, επιταχύνεται η υλοποίηση των έργων αρμοδιότητας των Περιφερειών, ιδιαίτερα όσον αφορά στους καθαρισμούς των ρεμάτων.
– Και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς.
Με στόχο να μειωθεί η επικινδυνότητα έναντι της πυρκαγιάς ο κ. Τουρνάς είπε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ υλοποιείται το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ, το οποίο αφορά σε καθαρισμούς αλσών, περιαστικών δασών, δασικών εκτάσεων πέριξ αρχαιολογικών χώρων, καθώς επίσης διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων.
Συγκεκριμένα είπε ότι για το πρόγραμμα αυτό διατέθηκαν 72εκατ . ευρώ το 2022, 85 εκατ . ευρώ το 2023 και έχουν δεσμευτεί άλλα 200 εκατ . ευρώ για το 2024. Τα κονδύλια του ΥΠΕΣ προς τους Δήμους για καθαρισμούς στην περιοχή ευθύνης τους, διατίθενται από το μήνα Μάρτιο και για το 2024 θα φτάσουν τα 25 εκατ. ευρώ. Επίσης, τέθηκε σε εφαρμογή ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, που αφορά τις υποχρεώσεις των Δήμων και των ιδιοκτητών. Εξάλλου, αυστηριοποιήθηκε το νομικό πλαίσιο για τους καθαρισμούς αλλά και την πρόκληση πυρκαγιάς – και με σχετική νομοθετική ρύθμιση, δίνεται πλέον η δυνατότητα, που αποτελεί και υποχρέωση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ για καθαρισμούς εκατέρωθεν των δικτύων μέσης και υψηλής τάσης κατά 20 και 15 μέτρα αντίστοιχα.
Όσον αφορά στον τομέα της αντιμετώπισης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι υλοποιείται το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», με 39 υποπρογράμματα, που καλύπτουν όλο το φάσμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
Συγκεκριμένα:
– Αναπτύσσονται τα ψηφιακά συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης,
– Χρηματοδοτείται με 100 εκατ . ευρώ η αναβάθμιση της ΕΜΥ, με την απόκτηση σύγχρονων RADAR καιρού και Μετεωρολογικών Σταθμών.
– Εκσυγχρονίζεται το σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου των Επιχειρήσεων ENGAGE, με κύριο στόχο τη διαχείριση της κρίσης σε κεντρικό – περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με την ταυτόχρονη εμπλοκή όλων των φορέων.
– Αναβαθμίζεται η υποδομή της Υπηρεσίας Εκτάκτου Ανάγκης 112 για την ενσωμάτωση νέων 10 τεχνολογιών και την ακριβέστερη ενημέρωση του πολίτη.
– Αποκτάται νέο σύστημα ψηφιακών επικοινωνιών πανελλαδικής κάλυψης για το Πυροσβεστικό Σώμα. Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την απόκτηση επίγειων μέσων με κυριότερα: 400 οχήματα μεταφοράς προσωπικού για όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, αξίας 44 εκατ . ευρώ, 961 οχήματα έργου και μηχανολογικού εξοπλισμού επίσης, για όλους τους φορείς, αξίας 89 εκατ. ευρώ, 250 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ, αξίας 23 εκατ. και 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων όλων των τύπων, αξίας 348 εκατ. ευρώ.
.- Προχωρούν οι διαδικασίες και βρίσκονται σε διάφορα στάδια η προμήθεια: 3 Ε/Π μεσαίου τύπου για τη μεταφορά προσωπικού αξίας 75 εκατ. ευρώ, 3 δικινητήριων αεροσκαφών για εναέρια επιτήρηση, αξίας 23 εκατ. ευρώ, 10 ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης 292 εκατ. ευρώ, 5 νέων αεροσκαφών CL-515 αξίας 317 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν επιπλέον 2 αεροσκάφη που χρηματοδοτούνται απευθείας από την ΕΕ. και 25 αμφίβιων/μονοκινητήριων πυροσβεστικών αεροσκαφών, αξίας 155 εκατ. ευρώ.
Προσλήψεις
Πέραν του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, με τον οποίο εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία της χώρας, όπως ενημέρωσε ο κ. Τουρνάς, προχωρεί η περαιτέρω ενίσχυσή της με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με την πρόσληψη 500 μονίμων δασικών υπαλλήλων και 1.200 εποχικών.
Παράλληλα, ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα, με την πρόσληψη 650 Δασοκομάντο και 50 πτυχιούχων. Παράλληλα, εγκρίθηκε η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές Σχολές του ΠΣ κατά 100% και έτσι από το 2024 θα εισάγονται 240 πυροσβέστες στη Σχολή Πυροσβεστών και 50 σπουδαστών στη Σχολή Αξιωματικών. Οι προσλήψεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των 500 Δασοκομάντο και των 132 πτυχιούχων που έχουν ενταχθεί στο Σώμα και αποτελούν μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την κάλυψη των 13 οργανικών κενών, τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας και την ενδυνάμωση του Σώματος.
Τέλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης ενημέρωσε ότι με την χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ταχύτερη και πληρέστερη αρωγή προς τους πληγέντες.