Στο χέρι των πολιτών και κυρίως στους νέους από 18 έως 40 ετών είναι πλέον ο εμβολιασμός έως και του 70% του πληθυσμού, καθώς η χώρα μας διαθέτει, πλέον, τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων, για να πετύχουμε αυτό το στόχο.
Τα παραπάνω τόνισαν σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μάλιστα ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι με βάση τις παραδόσεις των εταιρειών, το επόμενο διάστημα μπορούμε να καταφέρουμε το στόχο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού και κάλεσε τους πολίτες και κυρίως τους νέους, να κλείσουν τα ραντεβού και θα εξυπηρετηθούν άμεσα.
« Το σύστημα είναι σε θέση να προσφέρει άμεσα ραντεβού ακόμη και στην Αττική για όλα τα εμβόλια. Π.χ. για το εμβόλιο της Moderna υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού ακόμη και για αύριο ενώ για εκείνο της Pfizer υπάρχει ραντεβού για τις 30 Ιουνίου» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Το μείζον θέμα για την κυβέρνηση αλλά και για όλους μας είναι αν πράγματι θα προσέλθουν οι νεότεροι σε ηλικία (18-40 ετών), στους οποίους τα ποσοστά προσέλευσης φθάνουν μέχρι στιγμής μόλις το 40-50%».
Προς την κατεύθυνση αυτή, από σήμερα το βράδυ θα αποσταλεί μήνυμα SMS σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, αλλά δεν έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό. Επίσης, θα ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης ειδικά προς τους νέους.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, περισσότεροι από 4.550.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43%, και 3.000.000 έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 31%.
Από την πλευρά της η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση δεν πρέπει να επαναπαυτούν, καθώς η μία δόση προσφέρει προστασία, αλλά αυτή δεν επαρκεί.
Η μετάλλαξη Δέλτα (Ινδίας)
Αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ινδίας ( Delta), που δείχνει ότι θα κυριαρχήσει διεθνώς, η καθηγήτρια παιδιατρικής τόνισε πως μόνο με δύο δόσεις του εμβολίου παρέχεται επαρκής προστασία.
Μάλιστα, είπε ότι υπάρχουν φόβοι και ανησυχία για την έλευση 4ου κύματος λόγω της μετάλλαξης, αλλά σημείωσε ότι αν πράγματι έρθει το κύμα, αυτό θα αφορά τους ανεμβολίαστους. Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων που κόλλησαν και νόσησαν, αλλά όχι βαριά και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Σε ότι αφορά τα άτομα που είχαν νοσήσει και είχαν κάνει μία δόση, αλλά δεν μπορούσαν να εκδώσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί δεν εμφανίζονταν στο σύστημα ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως απαιτείται και η δεύτερη δόση και ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο να εκδώσει πιστοποιητικό από την επόμενη Τετάρτη 30 Ιουνίου. Ακόμη, ξεκίνησαν οι διαδικασίες στα ΚΕΠ για όσους είχαν κάνει μία δόση στο εξωτερικό και επιθυμούσαν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στη χώρα μας.
Υποχρεωτικό το εμβόλιο στους υγειονομικούς
Ακόμη η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα είναι η έσχατη λύση. Τα ποσοστά εμβολιασμών βελτιώνονται και πλέον στο 86% για τους γιατρούς του ΕΣΥ (91% στους μισθωτούς ιατρούς του ιδιωτικού τομέα) και στο 69% για τους νοσηλευτές του δημόσιου τομέα (73% στον ιδιωτικό).