Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕυρώπη: Παραμένει, λόγω … τιμής, ο "ενεργειακός ομφάλιος λώρος” με τη Ρωσία

Ευρώπη: Παραμένει, λόγω … τιμής, ο “ενεργειακός ομφάλιος λώρος” με τη Ρωσία

Παρά το νέο “τείχος” που έχει υψωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη και τα “εμπάργκο” που έχουν επιβληθεί, οι ενεργειακές σχέσεις παραμένουν ισχυρές με αιχμή το ρωσικό φυσικό αέριο και ειδικότερα το υγροποιημένο, προφανώς λόγω…. τιμής.

Έτσι, η Ευρώπη  εισήγαγε το 2023  κάτι παραπάνω από από 20 δισεκ. κυβικά μέτρα Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από τη Ρωσία, μόλις 1% χαμηλότερα, σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρίας παρακολούθησης πλοίων Kpler.

Στην, δε, Ελλάδα, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στην ελληνική αγορά  τόσο μέσω αγωγού στο Σιδηρόκαστρο, όσο και με τη μορφή του LNG στη Ρεβυθούσα ήταν σημαντικά αυξημένες το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Μάλιστα, στην ελληνική αγορά η αύξηση των εισαγωγών ρωσικού αερίου αγωγού (πύλη Σιδηροκάστρου) το 2023 σε σχέση με το 2022 ανήλθε στο 66,3%  ενώ μεταξύ 2021 και 2022 η Ελλάδα είχε μειώσει κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό τις εισαγωγές ρωσικού αερίου (-68,34%). Έτσι το ρωσικό αέριο βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 14,71 TWh και μερίδιο 27,3% στις συνολικές εισαγωγές. Αν αθροιστούν δε οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, μέσω του αγωγού Turkstream, αλλά και με τη μορφή LNG στην Ρεβυθούσα τότε προκύπτει ότι το ρωσικό αέριο το 2023 κάλυψε τουλάχιστον 22,05 TWh ή 41% των συνολικών εισαγωγών στη χώρα. 

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας που στην Ελλάδα έχει τη “μερίδα του λέοντος” στις προμήθειες αερίου αγωγού από τη Gazprom  με τον ρωσικό κολοσσό για τη ρήτρα take or pay, καθώς οι ποσότητες που απορρόφησε τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική εταιρία ήταν μικρότερες από τη συμβατική υποχρέωση. 

Υπενθυμίζεται, ότι η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG , με τις παραδόσεις να αυξάνονται άνω του 1/3 στα 6,7 δισ. κ.μ., ενώ το Βέλγιο αύξησε τις εισαγωγές κατά 41% στα 6,6 δισ. κ.μ. Στη Γαλλία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα, οι αποστολές μειώθηκαν κατά 35% από το σύνολο του προηγούμενου έτους σε 4,7 δισ. κ.μ.

Πάντως,  η ΕΕ δεν έχει επιβάλει απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών αερίου, είτε αγωγού, είτε LNG και έτσι το ρωσικό υγροποιημένο αέριο  δεν σταμάτησε ποτέ να τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως εξακολουθεί να πιέζει για τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου. Τον περασμένο μήνα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε μια προσωρινή συμφωνία που δίνει στις χώρες της ΕΕ τη νομική εξουσία να εμποδίζουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ