Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕυρωεκλογές 2024: Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2024: Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Από σημαντική αποχή και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων συνοδεύτηκε η εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη, μια εξέλιξη που θα καθορίσει την πολιτική πορεία της επόμενης πενταετίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση με δύο πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την κυριαρχία του και τη διευρύνει κατά 5 έδρες, φτάνοντας στις 181. Οι Σοσιαλιστές κατατάσσονται δεύτεροι, αλλά με απώλεια 4 εδρών, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε το Renew Europe, στο οποίο ανήκει το Renaissance του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, χάνοντας 20 έδρες σε σχέση με το 2019.

Η άκρα δεξιά σημείωσε αδιαμφισβήτητα άνοδο στις ευρωεκλογές, με τον Εθνικό Συναγερμό να κυριαρχεί στη Γαλλία, όπως και το FPO στην Αυστρία. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρέθηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα κόμματα της άκρας δεξιάς παραμένουν διαιρεμένα σε δύο ομάδες. Στη μία πλευρά βρίσκεται η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία γύρω από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν από το οποίο πρόσφατα αποκλείστηκε το AfD λόγω των σκανδάλων που το συγκλόνισαν. Από την άλλη είναι οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές γύρω από το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο έχασε από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, και τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι που ενισχύθηκαν.

Οι περισσότεροι ειδικοί δεν θεωρούν πιθανή τη συνεργασία των ακροδεξιών κομμάτων, κάτι που θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος στην ευρωβουλή.

Οι Πράσινοι

«Οι Πράσινοι είναι ξεκάθαρα οι χαμένοι των εκλογών μαζί με τον Μακρόν», υπογραμμίζει ο Φρανσέσκο Νικόλι του Μπρίγκελ. Έχασαν περίπου 20 έδρες και θα διαθέτουν λίγους περισσότερες από 50 ευρωβουλευτές.

Στις εκλογές του 2019 το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είχε κυριαρχήσει, όμως σήμερα οι ψηφοφόροι ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, και για τον πληθωρισμό.

«Οι Πράσινοι δεν κατάφεραν να απαντήσουν σε αυτό το αίτημα», εκτιμά ο Νικόλι. Αντιθέτως, οι ιδέες τους για το περιβάλλον, που προκαλούν μεγαλύτερο κόστος για τους καταναλωτές, απώθησαν τους ψηφοφόρους.

Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο με αριθμό εδρών είναι τα εξής:

  • ΕΛΚ – Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες): 184
  • S&D – Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 139
  • Renew Europe – Renew Europe group: 80
  • ΕΣΜ – Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών: 73
  • ID – Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας: 58
  • Verts/ALE – Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: 52
  • The Left – Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 36
  • NI – Μη Εγγεγραμμένοι: 45
  • Λοιποί – Νεοεκλεγέντες που δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα του απερχόμενου Κοινοβουλίου: 53
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ