Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕστίαση – Το μεγάλο στοίχημα

Εστίαση – Το μεγάλο στοίχημα

Για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης, η εστίαση, ο κλάδος – ναυαρχίδα της χώρας για την απασχόληση και όχι μόνο, έμεινε κλειστός για έξι μήνες! Ένα τρομακτικά μεγάλο διάστημα με κατεβασμένα ρολά, καταστήματα με «βουνά» από δεμένες καρέκλες, αναποδογυρισμένα τραπέζια και… μελαγχολία.

Η εστίαση λοιπόν που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία και τα lockdown μαζί με τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών, ανοίγει σήμερα, σε μια προσπάθεια να αντικρίσει ξανά με αισιοδοξία το μέλλον. Η… ειρωνεία είναι ότι ανοίγει μια ημέρα μετά την (παραδοσιακά) ημέρα – ρεκόρ σε κατανάλωση φαγητού για όλους τους Έλληνες, μια ημέρα μετά το Πάσχα!

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κλάδος ανοίγει, έχοντας να κερδίσει πολλά στοιχήματα. Πρώτον, πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της πανδημίας, δηλαδή στόχος είναι ο κλάδος να μην υποχρεωθεί να ξανακλείσει! Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή.

Ένα δεύτερο στοίχημα, προϊόντος του χρόνου, είναι το να καταφέρει ο κλάδος σταδιακά να ελκύσει ξανά πελάτες, καθώς μετά από 14 μήνες πανδημίας που άλλαξαν εκ βάθρων τις καταναλωτικές συνήθειες και έξι μήνες πλήρες λουκέτου, πολλά ίσως δε θα είναι ίδια.

Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης φοβούνται το γενικότερο «πάγωμα» του κόσμου, την αρνητική ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί, φοβούνται ότι υπάρχει ο κίνδυνος ολοσχερούς μετάλλαξης για όλο τον κλάδο. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αυτό που ανησυχεί το χώρο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, είναι η γενικευμένη αλλαγή του status quo στον τρόπο ζωής και διασκέδασης, άρα και η… παγίωση μιας νέας κατάστασης για όλο τον κλάδο.

Ειδικά σε περίπτωση που υπάρξει και νέο κλείσιμο από το φθινόπωρο, αρκετοί επαγγελματίες του χώρου θεωρούν ότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο κλάδος της εστίασης, της διασκέδασης και του καφέ στην Ελλάδα θα διαφοροποιηθεί συστημικά, με το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων.

Κατ’ επανάληψη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς έχει αναφερθεί στο γεγονός πως περίπου 40.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου» κάτι που θα επηρεάζει περί τις 200.000 θέσεις εργασίας.

Ελπίδες για ξέσπασμα

Πάντως, το επόμενο διάστημα θα είναι έτσι κι αλλιώς στοίχημα και πρόκληση, αφενός σ’ ό,τι αφορά τη σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, αφετέρου συνδυαστικά με την πορεία των εμβολιασμών και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, που ασφαλώς θα ευνοήσουν ενδεχόμενο (έστω και βραχυχρόνιο) «ξέσπασμα» στον κλάδο.

Συνάμα, οι επαγγελματίες του κλάδου περιμένουν πολλά και από το άνοιγμα του τουρισμού από τις 14 Μαΐου και μετά και κυρίως από τον Ιούνιο και πέρα. Μια καλύτερη από την περυσινή καλοκαιρινή σεζόν, ασφαλώς θα λειτουργήσει θετικά και για τον κλάδο, ειδικά σε τουριστικές περιοχές που πέρυσι επλήγησαν σημαντικά.

Μεγάλο το πρόβλημα της ρευστότητας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που έμειναν επί ένα εξάμηνο κλειστές, είναι η έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης, καθώς ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει ελάχιστα ή μηδενικά ταμιακά διαθέσιμα. Υπάρχει το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσω ΕΣΠΑ, όμως η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει περί τις 10 Μαΐου και τα χρήματα να εκταμιευθούν έως το τέλος του μήνα.

Έτσι, αρκετές επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν με ίδιες δυνάμεις να καλύψουν το κόστος των προμηθειών των πρώτων ημερών καθώς και όλα τα υπόλοιπα έκτακτα κόστη που φέρνει η 6μηνο απραξία, ενώ πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση για άμεσο άνοιγμα.

Πως θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης και καφέ

Τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ λοιπόν από σήμερα θα υποδέχονται ξανά πελάτες, χωρίς όμως μουσική υπόκρουση, μόνο στους εξωτερικούς χώρους, μόνο με καθήμενους και όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι. Το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 22:45 μ.μ., δεδομένου ότι στις 23:00 μ.μ. υπάρχει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η μετακίνηση όσων θέλουν να βρεθούν σε εστιατόριο ή καφέ θα γίνεται με χρήση SMS και συγκεκριμένα του κωδικού 6 στο 13033.

Στην προσφτάτως εκδοθείσα ΚΥΑ, προβλέπεται συγκεκριμένα για την εστίαση (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering) ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ