«Μαύρη Δευτέρα», «λουτρό αίματος», «ξεπούλημα μετοχών», «πανικός στις αγορές». Μερικά από τα… κλισέ που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης προκειμένου να περιγραφεί το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές ανά τον κόσμο.
Κακός σύμβουλος ο πανικός. Γι’ αυτό και οι ψυχραιμότεροι, στο τέλος μιας ακόμη συνεδρίασης που θα μείνει στην ιστορία καταφεύγουν στην ανάλυση των αριθμών για να διαπιστώσουν τι έγινε και τι άφησε πίσω του αυτό το κύμα ρευστοποιήσεων. Άλλωστε, αυτό που πάντοτε έχει αξία είναι η επόμενη μέρα και όχι η προηγούμενη.
Ας πάρουμε λοιπόν ως παράδειγμα την Nvidia μια από τις μετοχές που έχουν βρεθεί στο προσκήνιο της παγκόσμιας επικαιρότητας τους τελευταίους μήνες λόγω της εμπλοκής της με την τεχνητή νοημοσύνη (σ.σ παράγει επεξεργαστές στους οποίους ουσιαστικά στηρίζεται το AI). Αν σταθεί κάποιος στη «συμπεριφορά» της μετοχής τα τελευταία 24ωρα, θα απογοητευτεί. Από τα ιστορικά υψηλά των 132 δολαρίων στα μέσα Ιουλίου, φτάσαμε χθες ακόμη και στα επίπεδα των 100 δολαρίων.
Μιλάμε για απώλειες της τάξεως του 22% μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Είναι όμως αυτή ολόκληρη η εικόνα; Πριν από έναν χρόνο, η μετοχή της Nvidia ήταν στα 40 δολάρια και πριν από δύο χρόνια στα 14-15 δολάρια. Δηλαδή, η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί μέσα σε μια διετία με αποτέλεσμα σήμερα, η κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία παράγει κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της τάξεως των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2025 ανεβάζουν τον πήχη στα 17 δις. δολάρια. Ο δείκτης p/e (χρηματιστηριακή αξία προς κέρδη) είναι αυτή τη στιγμή στο 105 με προοπτική να υποχωρήσει του χρόνου στο 72-73.
Εδώ λοιπόν γεννάται το πραγματικό ερώτημα που σχετίζεται και με την τεχνητή νοημοσύνη και με τα πάνω – κάτω των αγορών; Είναι φθηνή ή ακριβή η NVIDIA στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια; Αν είχε κάποιος αυτά τα λεφτά, θα αγόραζε τη συγκεκριμένη εταιρεία σε αυτή την αποτίμηση;