don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Επιτόκια και…στρατόσφαιρα, η ευκαιρία για Motor Oil και Helleniq Energy, η ιδέα Τανισκίδη, οι Ινδοί και ο Ιβάν, η… φυσιολογία της κάνναβης, η ζημιά των long και οι στυλιστικές…ανησυχίες της στήλης

*Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου. Η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος καθιστά ακριβότερα τα ενεργειακά εμπορεύματα, που αποτιμώμενα σε δολάρια εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Σε υψηλό 10μηνου το δολάριο, σε υψηλό 16ετίας το US10Y, το WTI “βλέπει” τα 100$. Θα υπέθετε κάποιος πως σε Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες λαβαίνουν-ήδη- τα μέτρα τους. Όμως εάν έκρινε από την επιμονή- για υψηλά επιτόκια- του Joachim Nagel, θα είχε τις επιφυλάξεις του. Η DeA επίμονη εδώ και μέρες αναδεικνύει το θέμα των ομολόγων, καθώς δεν διαφαίνεται διέξοδος. Τουλάχιστον μέχρι και δεύτερο-τρίτο 3μηνο του 2024. Και με την προϋπόθεση να κυλήσουν ομαλά οι εξελίξεις με τις εκλογές σε ΗΠΑ και Ευρώπη (Ευρωεκλογές). 

*Αρνητική πιστωτική επέκταση και τον Αύγουστο. Αποκαλυπτικά για την Ελληνική Ένωση Τραπεζών τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Πάντως, ούτε για Σεπτέμβριο βλέπω διαφοροποίηση με τα επιτόκια χορηγήσεων/δανείων στην…στρατόσφαιρα. Ωστόσο, ο αντίλογος: όταν το 10,5ετές Tier2 της Εθνικής “τιμολογείται” με 8% δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά. Μαθαίνω πως, εδώ και μέρες οι τραπεζίτες τηλεφωνούν σε καλούς πελάτες τους για το ενδεχόμενο χορήγησης δανείων.

*Θα περίμενε κάποιος σε περίοδο τόσο ακριβού κόστους χρήματος, στην Λεωφόρο Αθηνών να έκαναν ουρά οι ενδιαφερόμενοι για εισαγωγή των εταιρειών τους στο ΧΑ. Με καθυστέρηση-σχεδόν- ενός χρόνου-απ’ ότι αρχικά είχε προβλέψει ο Γιάννος Κοντόπουλος η εισαγωγή του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Για το dual listing της ποντοπόρου, δεν το συζητώ καν.

*Η ευκαιρία για Motor Oil (δευτερευόντως), Helleniq Energy. Η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ, τα πολύ υψηλά περιθώρια απόδοσης στην διύλιση και τα κέρδη από την ανατίμηση των αποθεμάτων ευνοούν (κυρίως) τη Motor Oil αλλά και (δευτερευόντως) την Helleniq Energy. Με μικρή ώθηση και από το (προ)μέρισμα η ΜΟΗ μπορεί να “βγάλει αντίδραση” προς τα 25,5-26 ευρώ. Στα 23,76 χθες Πέμπτη.

*Για όσους θέλουν ικανοποιητική απόδοση με χαμηλό ρίσκο, τα έντοκα των ΗΠΑ είναι μία safe εναλλακτική: 5,50% το 6μηνών και 5,42% το 12μηνών. Στο ελληνικό του, το 6μηνης του ΟΔΔΗΧ στο 3,90% (και χωρίς προμήθεια).

*Διαβάζω ότι, ο κλάδος της αλευροβιομηχανίας δύσκολα θα εμφανίσει υψηλή κερδοφορία τα επόμενα 3μηνα. Αντιπαραβάλλοντας τα μεγέθη της Loulis Mills, σχηματίζεις την ακριβώς αντίθετη εκτίμηση. Ειδικότερα στην περίπτωση της εισηγμένης, πολύ προχώ η επιλογή της διοίκησης να “κλειδώσει” (2021) στην Interest Rate Swaps χαμηλά επιτόκια για τα επόμενα χρόνια. Με τον Γιώργο Τανισκίδη στο δ.σ της Loulis Mills να υποθέσω πως, η σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων ήταν δική του ιδέα.

*Και μιας ο λόγος, κρίνοντας από τη μέχρι και εχθές προσφορά για την αμκ της Optima Bank, χρήμα διαθέσιμο υπάρχει. Εάν θεωρήσει ότι αξίζει μία περίπτωση ενεργοποιείται. Τόσο απλά.

*Το ακριβό πετρέλαιο ξανά βάζει στο στόχαστρο των sellers και τον κλάδο των αερομεταφορών. Στις 221,41 ευρώ ο Stoxx Europe Total Market Airlines. Πάντως οι της Aegean έχουν hedgάρει ένα μεγάλο μέρος του κόστους. Ωστόσο το sell από 2 short funds δεν το απέφυγε το “χαρτί”.

*Στην προ μηνός επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα είχε εκφραστεί δημόσια το Ινδικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μίας “πύλης εισόδου” των προϊόντων στην Ευρώπη. Ο Ινδός πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί σχετικά για την κατάσταση σε ΟΛΠ, Αλεξανδρούπολη κ.α με την ελληνική πλευρά να “ρίχνει στο τραπέζι” τον ΟΛΘ. Έκτοτε το θέμα φαίνεται να ξεχάστηκε. Και όμως όχι, έγκυρη πηγή του fpress υποστηρίζει ότι ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο να πουλήσει (ή να συνεργαστεί στρατηγικά) με τους Ινδούς έχει δείξει ο Ιβάν Σαββίδης. Μεγαλομέτοχος του ΟΛΘ ο (και) πρόεδρος του ΠΑΟΚ, φέρεται σύμφωνα με την πηγή μας, να είναι θετικός και ανοιχτός σε όποιο ενδεχόμενο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και μέχρι μετοχικές εξελίξεις. Το πιθανότατο είναι πως, το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη αποστολή του Κώστα Φραγκογιάννη στην  Ινδία το φθινόπωρο. Το “λιμενικό” μαθαίνω ότι, θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη καθώς, αυτή την φορά- σε αντίθεση με προηγούμενες- ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας είναι αυτός που συζητά την αποεπένδυση του από τον ΟΛΘ (ή την στρατηγική/μετοχική συνεργασία).

*Σήμερα η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Ideal Holdings. Ebitda 2023 στα 50 εκατ. plus στην αποτίμηση των 250 εκατ., μάλλον για undervalue “χαρτί” θα το έλεγες.

*Ιστορική κερδοφορία για τον ΟΛΠ μεν, αλλά αποτίμηση Χ3 του ΟΛΗρακλείου. Δεν γίνονται αυτά. Γνωστό το ενδιαφέρον των Ινδών για τα “λιμενικά”, μόνο ο ΟΛΘ-και υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να αποτελέσει hub τους.

*Το τμήμα του Ε5 μέχρι Καλαμπάκα, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα παραδοθεί πρώτο 3μηνο του 2024. Όλα τα έργα είναι by the book. Αποτελεσματικός και στο υπουργείο Υποδομών ο Λαμιώτης.  

*Την θυμόσαστε την περίπτωση με το κοπάδι προβάτων στον Βόλο, που “βόσκησε” 300 κιλά φαρμακευτικής κάνναβης; Μπορεί ο επιχειρηματίας- Γιάννης Μπουρούνης- να έχασε μερικά εκατομμύρια (η καλλιέργεια δεν ασφαλίζεται ούτε από τον ΕΛΓΑ) και τα πρόβατα να…χοροπήδαγαν σαν…κατσίκια-για 2 μέρες ήταν μες την καλή χαρά είχε πει στις κάμερες ο επιχειρηματίας- πλην όμως διανοίγεται μία ευκαιρία για επιπλέον έσοδα για την Lavipharm. Η εισηγμένη είναι η μία από τις δύο (όλες κι όλες) που συνεργάζεται με την Tikun Europe για την εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης (CBD) που παράγεται στην υπερσύγχρονη μονάδα της στην Κόρινθο.

*Εύλογα σε μία αγορά, που δεν επενδύεται, τοποθετείται νέο χρήμα η “αφαίμαξη” ακόμη και λίγων δεκάδων φτάνει για να κάνει την ζημιά στους long. Χρηματιστές σημείωναν ότι, “μεγάλα πορτοφόλια” που συνεκτιμούσαν τα ανωτέρω συν το ασταθές κλίμα στα διεθνή, το αρνητικό “ιστορικό” του Σεπτεμβρίου αλλά και τις κυβερνητικές…αρρυθμίες δεν είχαν λόγους να βιαστούν για επανατοποθέτηση.  Θυμίζοντας πως, οι πελάτες τους είχαν κάνει ένα πολύ πλούσιο 7μηνο, συνεπώς είχαν κάθε λόγο να απο-επενδύσουν σταδιακά. Πράγματι, οι ξένοι (και “ξένοι”) παρέμειναν καθαροί πωλητές από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο (εκροές 535 εκατ. από τα οποία 100 εκατ. στην κορύφωση του Ιουλίου). Πρακτικά ο Σεπτέμβριος κλείνει στο μείον, και το ερώτημα-πλέον- είναι κατά πόσον οι θετικές εξελίξεις (αναβάθμιση από DBRS, Moody’s, αναθεώρηση στοχοθεσίας για τις τράπεζες από τα ξένα σπίτια), η “κρησάρα” των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου (δεύτερου 3μηνου), οι εξελίξεις σε τράπεζες και 2-3 κλάδους θα μπορούσε να αξιοποιηθούν ανάλογα στη συνέχεια, αρχής γενόμενης από τον Οκτώβριο.

*Δευτέρα 2 Οκτωβρίου η πρώτη συνεδρίαση ενός μήνα που στην εξέλιξη του περιλαμβάνει-εκτός όλων των άλλων- την αξιολόγηση από την Standard & Poor’s (20/10) την συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα (25-26/10) παράλληλα με την ωρίμανση εξελίξεων στο επιχειρηματικό πεδίο. 

*Κλείνοντας με λίγο fashion: Το brand THEMIS Z, η καταξιωμένη μάρκα πολυτελούς lifestyle, γνωστή για την αφοσίωσή της στην ελληνική κουλτούρα και αισθητική, αποκαλύπτει τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας ’23- ’24, μια σαγηνευτική ενσάρκωση του διαχρονικού πνεύματος της Ελλάδας. Η νέα Collection δια χειρός Θέμιδος Ζουγανέλη εκπέμπει το φρέσκο, ζεστό και παιχνιδιάρικο αίσθημα της ευτυχίας που είναι συνώνυμο της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εταιρία είναι υπερήφανη για τη δέσμευσή της στη χειροποίητη χειροτεχνία. Όλα τα σχέδια και οι συλλογές κατασκευάζονται με αγάπη στο χέρι από εξαιρετικούς τεχνίτες. Η συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας ’23- ’24 εισάγει υπέροχα χειροποίητα υλικά, ενισχύοντας την εμπνευσμένη από το θέρετρο ατμόσφαιρα της συλλογής. Τα κρόσσια και οι χειροποίητες φυσητές γυάλινες χάντρες συμπληρώνουν υπέροχα τα σχέδια, προσθέτοντας μια πινελιά μοναδικής φινέτσας. Από την στήλη, η καλημέρα μας και στον Τάκη Κανελλόπουλο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask