*Από Μάρτιο…καλό Ιούνιο. Ο λόγος για το γαϊτανάκι προβλέψεων πότε η Fed θα μειώσει τα επιτόκια. Κατ’ αρχήν, εξηγούμεθα (για να μην παρεξηγούμεθα) η DeA εξ’ αρχής είχε θεωρήσει εκτός λογικής οποιαδήποτε “πρόβλεψη” για τον Μάρτιο (19-20 η προγραμματισμένη FOMC) επικαλούμενη το Bank Term Funding Programm. Το περίφημο BTFP-δηλαδή το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης του regional banking των ΗΠΑ ολοκληρώνεται μέσα Μαρτίου, με την “έκθεση” του να φτάνει τα 2 τρισ. $, όπερ… Τώρα, σε δημοσκόπηση του Reuters διαβάζω πως οι μισοί οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση “βλέπουν” Ιούνιο (11-12/6 η FOMC), ενώ περισσότεροι ήταν αυτοί που εκτιμούσαν ότι πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο να πάει μετά, παρά πριν. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη τα έχουμε χιλιοπεί, το πόσο δεμένη “πισθάγκωνα” είναι η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ. Το τι θα βγάλει η κάλπη (6-9 Ιουνίου) είναι ένα θέμα, όμως το ουσιαστικό είναι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων στο τέλος του 6μηνου. Οι αντοχές όλο και φθίνουν.
*Υπαρκτός ο κίνδυνος για αρνητική ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας και το πρώτο 3μηνο 2024.
*Επειδή είναι επίκαιρο: Δυστυχώς οι Βρυξέλλες δεν έχουν πειστική πολιτική για το “αγροτικό”, με ημίμετρα και επιμονή στην “πράσινη μετάβαση”. Η ουσία, ο πρωτογενής τομέας-όσον αφορά στους μεσαιομικρούς είναι “τελειωμένος”, δυστυχώς. Θα περιοριστώ σε ένα στοιχείο, και μόνον: μέσω της ΚΑΠ προβλέπονται και παρέχονται κονδύλια 386 δισ. για την γεωργία και την “πράσινη μετάβαση” αλλά μόλις το 20% αφορά στις διάσπαρτες μεσαιομικρές μονάδες, το 80% απορροφάται από αμιγώς από τις μεγάλες αγροτοβιομηχανικές. Όπως (πολύ ορθά) είπε ένας αγρότης-από την χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα- το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν βγαίνουν για να ζήσουν στα χωριά τους και να δουλέψουν στα χωράφια τους. Μεγάλη κουβέντα έτσι όπως συρρικνώνονται οι μεσαίοι και μεγεθύνονται περαιτέρω οι-ήδη- ισχυροί. Δυστοπικό προδιαγράφεται το μέλλον, για όποιον “προβάλλει” το “σήμερα” 10-15 χρόνια μετά. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης διεμήνυε από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια.
*Ελιγμός Μητσοτάκη σε συνέντευξη του (podcast του The Globalist του περιοδικού Monocle). «Είναι πολύ εύκολο, εάν ζεις σε μια μεγάλη πόλη, να πεις ‘ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που εμφανίζονται με τα τρακτέρ τους στους δρόμους ενώ τους παρέχουμε τόση υποστήριξη;», για να συμπληρώσει πως αρκετές από τις αιτιάσεις των αγροτών έχουν βάση. Τα αυτονόητα, για αυτό και κάνει…περίπατο, αν μη τι άλλο ευφυώς χειριζόμενος την κατάσταση. Επί της ουσίας, για το “αγροτικό/γεωργικό” (στη χώρα μας, στην Ευρώπη) συντελείται μια συστημική κρίση που σηματοδοτεί την ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου στην γεωργία.
*ΔΝΤ: Στο 16% του ΑΕΠ συρρικνώθηκε η παραοικονομία στην Ελλάδα το 2021 από 30% στο απόγειο της κρίσης χρέους. Στο 30% το 2013, σύμφωνα με το Ταμείο, με τους αναλυτές του να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Σπάζοντας το φράγμα των 20 δισεκατομμυρίων, η περασμένη χρονιά σηματοδότησε ένα ακόμα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Τα στοιχεία δωδεκαμήνου του 2023 από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τουριστικές εισπράξεις έφτασαν τα 20,459 δισ. ευρώ ή 2,28 δισ. περισσότερα από το προ πανδημίας 2019. Η αύξηση φτάνει το 12,5%. Το 2022 τα τουριστικά έσοδα ήταν 17,6 δισ. ευρώ. Προφανώς και είναι σημαντική η συνεισφορά.
*Ρηματική διακοίνωση του Υπ.Εξ. στην Τουρκία. Επιστολές διαμαρτυρίας για την τουρκική Navtex. Δεν μπορεί, είχαν ειδοποιηθεί οι επιχειρηματίες οι οποίοι-μετά την υπογραφή του Συμφώνου των Αθηνών- θεωρούσαν πως διανοίγονταν πεδίον δράσης λαμπρόν. Μάλιστα θυμάμαι την κριτική που είχε δεχτεί η στήλη όταν είχε ψέξει τον Βύρωνα Νικολαΐδη για την ευκολία των εκτιμήσεων του, τότε. Δεκτόν ότι ο επιχειρηματίας- της PeopleCert- έχει τους λόγους του, αλλά…
*Νίκος Δένδιας: ανησυχώ και μάλιστα πολύ, η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, αλλά δεν έχει αλλάξει θέσεις. Και πως να δώσει κάποιος άδικο στον ΥΕΘΑ. Τα αυτονόητα εξέφρασε στην Βουλή. Ας τα ακούν οι “πρόθυμοι”.
*Να αλλάξουμε όμως θέμα…μου έλεγε γνωστός αναλυτής ο οποίος είχε παρακολουθήσει την τηλεδιάσκεψη του Zoran Bogdanovic, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC, πως είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών. “… Η Finlandia ήταν ένα καλό παράδειγμα στοχευμένης βελτίωσης του χαρτοφυλακίου και παραμένουμε ανοιχτοί στο να εκμεταλλευτούμε τις σωστές ευκαιρίες καθώς εμφανίζονται…”, τώρα που 30αρίζει-και πάλι- η μετοχή να περιμένουμε κάποια εξαγορά, μου συμπλήρωσε. Στα 28,86 ευρώ η μετοχή, έχει “τρέξει” με 11,16% στην εβδομάδα.
*Έκανε την έκπληξη ( ; ) η ΤΙΤΑΝ με το flash note για τα μεγέθη του 2023. Τζίρος άνω των 2,5 δισ., ebitda μεγαλύτερα των 535 εκατ. και αποτίμηση 2,020 δισ. Έχει δρόμο-και αρκετό μάλιστα- για να ξαναβρεθεί στον MSCI Greece Standard (θυμίζω είχε βγει Μάιο 2020) αλλά όταν η θυγατρική στις ΗΠΑ έχει fair value στα 1,6 δισ.$ όλα είναι εφικτά, μέσα στο 2024. Άλλωστε το είπε και ο Αλέξ Πατέλης “…δεν θέλουμε να είμαστε μεγάλο ψάρι σε μικρή γυάλα…” και ότι στόχος είναι η επιστροφή του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές. Σωστά, που θα απαιτηθούν measures- γιατί ως γνωστόν το μέγεθος μετράει- και με μόλις 10 εταιρείες (4 τράπεζες + 6 blue chips) στο “καλάθι” της Morgan Stanley (MSCI Greece Standard) δεν…θα πρέπει να δημιουργηθούν μεγέθη. Και από αυτή την άποψη το “καλάθι” θα χρειαστεί προσθήκες.
*Για να δούμε: ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” αποτιμάται 2,583 δισ., HelleniQ Energy 2,429 δισ. ΤΙΤΑΝ 2,020 δισ. Πως θα μπορούσε να πληρωθεί το κριτήριο του free float; εύκολα-εάν υπάρξει βούληση- δίνει το μερίδιο του στον ΔΑΑ το Υπερταμείο (25% του μ.κ) μειώνουν και άλλο τα ποσοστά τους ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ. Με 40,41% και 31,18% αντίστοιχα, και με την ExxonMobil σε δοκιμαστικές Ν.Δ της Κρήτης και “ζεστή” τη Chevron εύκολα, και πάνω από τα 3 δισ. Για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ Cement International, η πηγή μου επιμένει: ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ America για δείκτη του NYSE.
*“Κανένα deal και καμία εξαγορά της NOVA” διαψεύδουν πηγές της ΔΕΗ, επανερχόταν ο Οικονομικός Ταχυδρόμος (ot.gr). ΟΚ, αλλά το ότι το CVC δεν ενδιαφέρεται για τη NOVA; όταν ο Αλεξ Φωτακίδης έχει επαφές με τον Νίκο Σταθόπουλο; Στη Morgan Stanley έχει αναθέσει ο mr BCP το mandate για την εξεύρεση αγοραστή, για την Ελλάδα. OK δεν έχει και με πολλούς να απευθυνθεί ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος. Μου επιβεβαίωνε φίλος (και εγκυρότατη πηγή/thnx Δημήτρη) πως η μία πλευρά CVC προσφέρει τα ebitdaX6 και η άλλη ζητάει 7plusX, δηλαδή 250 εκατ. plus διαφορά.
*Τι θυμήθηκα τώρα, τους επιτελείς της Currys που προσπαθούσαν να μας πείσουν για το fair value της “Κωτσόβολος”. Hostile Takeover τους περιμένει. Είχε εκτιμήσει-τότε- η DeA πως και πολλά τους δίνει ο Γιώργος Στάσσης.
*Να δούμε τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, και πόσο διευρυμένο θα είναι το μέρισμα που είχε υποσχεθεί ο Μιχάλης Τσαμάζ. Στα 14,16 με άνοδο 1,65% χθες η μετοχή και 9,77% από την αρχή του έτους. Ήταν να μην “πιάσει” τον Οργανισμό το Ambrosia Capital. Τιμή στόχος τα 18,9 σύσταση “αγορά” και ύμνος για τον “ξεχασμένο πρωταθλητή”. Εν τέλει το team του Τάσου Αστυφίδη έχει το χάρισμα. Δεν τον είδα χθες στην παρουσίαση της Intralot/στο Athens Capital. Ενδεχομένως αύριο στην εκδήλωση της Lavipharm (στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Tikun Olam, που σηματοδοτεί την έναρξη της κυκλοφορίας του πρώτου τοπικώς παραγόμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα).
*Πάντως, από σήμερα οι εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της Intralot, μέχρι και την Παρασκευή. Εύρος απόδοσης 6%-6,4% για το 5ετές. Ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους €35-40 εκατ., ενώ ισχυρά θετικές ταμειακές ροές αναμένονται τουλάχιστον κατά την επόμενη διετία. Περαιτέρω στόχος είναι οι ελεύθερες αυτές ταμειακές ροές να μειώνουν τον δανεισμό της εταιρείας ενώ η χρηματοδότηση των καινούριων συμβάσεων που θα αναληφθούν, προγραμματίζει να γίνεται μέσα από τη διαδικασία του Project Finance και για τον σκοπό αυτό υπάρχει συμφωνία με αμερικανικές τράπεζες. Διεκδικεί έως 6 νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ, ποντάρει και στα VLTs. Το χθεσινό μείον 2,77% στα 1,192 ευρώ και με μεγάλες εντολές (500 χιλ.) μόνο έναν βραχυπρόθεσμο έχει λόγο να προβληματίζει. Το διάγραμμα που έχω “κυκλωμένο” δείχνει πάνω από τα 1,80 ευρώ/μετοχή-υπολογίστε αποτίμηση στο δισ. plus.
*Motor Oil- ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μην τα ξανά λέμε: ούτε ΗΛΕΚΤΩΡ, ούτε ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, υπομονή. Πάντως οι βιαστικοί “κάηκαν” χθες.
*Όλο και πιο κοντά μου φαίνεται η ανακοίνωση της συμφωνίας, μετά το χθεσινό 4,70% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 16,25 με συναλλαγές 578 χιλ. τμχ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 0,97% στα 14,58 με 352 χιλ. τμχ. Προφανώς δεν αγοράζει η “μαρίδα”.
*Με τζίρο μηνός η EpsiloNet στα 10,72 ευρώ. Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, βγαίνει κερδισμένη η εισηγμένη.
*Ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της Entersoft, στα 6,90 ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά τη μετάταξη από την ΕΝ.Α στην Κύρια Αγορά, η μετοχή από το 1,10 στα 6,90 ευρώ.
*“Εισφέρει” στην Intracom Holdings η άνοδος της Intracom Properties/ΚΛΜ. Μετά την ανάληψη θέσης ανώτερου γενικού διευθυντή Wealth & Asset Managment στην Πειραιώς του Αχιλλέα Κοντογούρη, νέος διευθύνων στην Iolcus Investmemnts αναλαμβάνει ο Μάνος Δροσοτάκης. Από παλιά στο team, ex Π+Κ, Εθνική χρηματιστηριακή.
*Γίνομαι κουραστικός, αλλά και χθες 10άρι η ΒΙΟΤΕΡ, μετά από κάθε διάψευση ακολουθεί party, στο τρίγωνο με Δομική Κρήτης και ΕΚΤΕΡ. Υποθέτω ότι οι κυρίες στην Ιπποκράτους ασχολούνται με σοβαρότερα.
*Από το BusinessDaily για την συζήτηση, που έχει ανοίξει και πάλι για μια τελειωτική ρύθμιση του θέματος με τους αναβαλλόμενους φόρους στους ισολογισμούς των τραπεζών, το γνωστό DTC, που εξακολουθούν να αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των κεφαλαίων τους. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, στον χθεσινό “Επίμονο Κηπουρό”.
*Kαι να κλείσουμε με μία πρόταση για το Οινογαστρονομικό Φεστιβάλ στο Brutus Tavern, από χθες για 6 συνεχείς Τρίτες. Σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου και εκτελεί ο Στέφανος Ρίζος, με την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών από τους sommelier: Άγγελο Αντωνίου και Γιώργο Δέδε. Στη Λεβέντη 3, Κολωνάκι: brutustavern.gr