Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤο Brexit είναι γεγονός! Ιστορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

Το Brexit είναι γεγονός! Ιστορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, ΕΕ και Βρετανία, παραμονή των Χριστουγέννων και μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, κατέληξαν σε συμφωνία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία

Με συγκινητικούς τόνους, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πέτυχε μια καλή συμφωνία. «Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα», όπως δήλωσε.

Ντάουνινγκ Στριτ: Συμφωνία επετεύχθη

«Συμφωνία επετεύχθη», δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας».

«Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ.»

Μπόρις Τζόνσον: Πήραμε πίσω τον έλεγχο της μοίρας μας

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι ολοκληρώσαμε τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία, ύψους 660 δισ. στερλίνων ετησίως, μια συμφωνία στα πρότυπα της αντίστοιχης με τον Καναδά», όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι «ο βασικός στόχος είναι ο ίδιος. Θα είμαστε πάντα ο νούμερο ένα σύμμαχος σας και η βασική αγορά δίπλα σας», υπογραμμίζοντας ότι «πήραμε πίσω τον έλεγχο της μοίρας μας». Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στις βρετανικές επιχειρήσεις να κάνουν ακόμα περισσότερες συνεργασίες με την Ευρώπη.

*ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ