Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπισιτιστική κρίση: Υπάρχει επάρκεια σιτηρών στην Ελλάδα;

Επισιτιστική κρίση: Υπάρχει επάρκεια σιτηρών στην Ελλάδα;

Στο εύρος της επισιτιστικής κρίσης που διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον, μετά και την αποχώρηση της Μόσχας από την συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρθηκε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Οι χώρες που θα επηρεαστούν είναι οι χώρες που δεν εξαρτώνται από ρύζι όπως είναι η Άπω Ανατολή ή από καλαμπόκι όπως είναι η Λατινική Αμερική ή όπως η νότια Αφρική, που είναι κυρίως χώρα που ικανοποιείται από πατάτες σε ότι αφορά τη διατροφή της. Άρα θα πειράξει την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική και φυσικά χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μεγάλοι καταναλωτές σιτηρών. Θα έχουμε πρόβλημα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, Συρία, Ιράκ, Λίβανος, Αίγυπτος που είναι χώρες που καταναλώνουν στάρι. Δεν τρέφονται με το ρύζι της Άπω Ανατολής. Όλη η Ευρώπη απαρτίζεται από χώρες που καταναλώνουν ψωμί, δηλαδή εξαρτώνται από τα σιτηρά. Βέβαια, η Ευρώπη χάρη στην ΚΑΠ έχει προγραμματίσει λίγο πολύ να σιγουρευτεί το καταναλωτικό κοινό ότι θα έχει το στάρι που απαιτείται για να χορτάσουμε ψωμί. Χάρη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. εξασφαλίζεται τουλάχιστον μια επάρκεια σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό πληθυσμό» ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης.

«Όσο αφορά στην Ελλάδα, έχουμε επάρκεια, δηλαδή μεγάλη παραγωγή σιτηρών. Η χρονιά μάλιστα ήταν και καλή φέτος, είχαμε δηλαδή καλές σοδιές και πιστεύω ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα επισιτισμού στη χώρα μας, να μην έχουμε να φάμε ένα πρωί ψωμί» συμπλήρωσε.

Το κόστος, επισήμανε ο κ. Τσαυτάρης, είναι το μεγάλο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι το πετρέλαιο, δεν αφορά μόνο στην θέρμανση των πολιτών, αλλά κινεί και την βιομηχανία. «Κινεί όλα τα μηχανήματα. Είναι πρώτη ύλη για να παραχθούν όλα τα λιπάσματα, όλα τα φάρμακα, τα φυτοφάρμακα, όλα τα πλαστικά. Άρα αν το πετρέλαιο πάει όπως πάει τώρα τόσο ψηλά, όλα αυτά, που είναι παράγοντες της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας, θα πάνε ψηλά. Αν πάει όμως ψηλά το λίπασμα, αν πάει ψηλά η αντλία που ποτίζει νερό και καίει πετρέλαιο, αν πάει το πλαστικό του θερμοκηπίου, αν πάει το φυτοφάρμακο ψηλά, στο τέλος θα πάει ψηλά και το προϊόν του γεωργού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης, αποφεύγοντας να κάνει προβλέψεις για το πού μπορεί να φτάσει στο κόστος του ψωμιού, καθώς δεν ξέρει κανείς πού θα σταματήσουν τα κόστη που περιέγραψε παραπάνω.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ