Ηταν μια είδηση βόμβα που πέρασε στα…ψιλά. Βλέπεις η Πισπιρίγκου και άλλα τινά, πουλάνε περισσότερο. Και αναφέρομαι στις προτάσεις της ΕΕ που διέρρευσαν σε μεγάλες μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης, που προκαλούν ανατριχίλα.
Μεταξύ αυτών και η πρόταση για ενεργειακό lockdown στα πρότυπα που εφαρμόστηκαν στην πανδημία. Θα ήταν ψέματα να πούμε ότι δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση. Μια κρίση που όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιτείνεται. Θα ήταν ένα ακόμη ψέμα να πω ότι η απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει τον αγωγό που περνά από τα εδάφη της και μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ δεν θα μεγαλώσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι στην ΕΕ για να περιορίσει τις ελευθερίες μας στην ελεύθερη μετακίνηση και να επιβάλλει περιορισμούς που θα ανατροφοδοτήσουν την ένταση στις κοινωνίες.
Τα όσα συνέβησαν και έγιναν αποδεκτά στην πανδημία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν μπορούν να γίνουν μανιέρα, που θα πυροδοτήσει κοινωνικές εκρήξεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό και θα στρώσει το έδαφος σε όσους υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας.
Η επιστροφή της τηλεργασίας δεν είναι κανονικότητα. Η επιστροφή σε περιορισμούς κυκλοφορίας είναι μια μορφή εκτροπής της δημοκρατίας και της συμφωνίας μας ως πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης. Φοβούμαι ότι τα σενάρια που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες είναι άκρως επικίνδυνα για τις κοινωνίες.
Μακάρι να πέφτω έξω, αλλά όλα αυτά μας οδηγούν σε κάτι άλλο από αυτό που ζούμε θα μεγαλώσουν τις ανισότητες και θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Τα όσα προφητικά περιγράφει ο Οργουελ, στο 1984 φαίνεται ότι για κάποιους είναι το πλάνο της επόμενης ημέρας. Η ενεργειακή κρίση δεν αντιμετωπίζεται με περιορισμούς στις κοινωνίες, αλλά με συγκεκριμένες δράσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα .
Το ενεργειακό lockdown την ώρα που οι κοινωνίες και οι οικονομίες δεν έχουν συνέλθει ακόμη από τον εγκλεισμό των μηνών της πανδημίας, είναι εφιάλτης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα κόμματα στη χώρα μας που για όλα σηκώνουν μανίκια και είναι έτοιμα για καυγά, στη συγκεκριμένη είδηση έπαθαν αφωνία. Και αναρωτιέμαι γιατί; Τόσο τους έχουν απορροφήσει ή καυγάδες για την κυβερνητική πίτα ή είναι έτοιμα να αποδεχτούν τις εξελίξεις για να διευκολυνθούν; Ενέργεια με το δελτίο και με περιορισμούς στην κυκλοφορία, δεν θα το λέγαμε και τόσο δημοκρατικό μοντέλο ζωής. Η για κάποιους γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι; Και μετά την ενέργεια θα ακολουθήσει και το διατροφικό lock down; Τροφή για σκέψεις αγαπητοί αναγνώστες. Για να δούμε που το πάνε…