Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕπενδύσεις άνω του 1 δισ. για την αναβάθμιση του ακτοπλοϊκού στόλου

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. για την αναβάθμιση του ακτοπλοϊκού στόλου

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου η ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΕΝ με τίτλο: «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές, Βιώσιμη ανάπτυξη των Νησιών»

Με την παρουσία κορυφαίων πολιτικών στελεχών και επιδραστικών ανθρώπων του ναυτιλιακού κλάδου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο: «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές, Βιώσιμη ανάπτυξη των Νησιών», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυναν χαιρετισμό διακεκριμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων, ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Μαρίνα Χατζημανώλη, Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Σταύρος Μιχαηλίδης, Βουλευτής Χίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας ΠΑΣΟΚ καθώς και ο Διονύσιος Θεοδωράτος, Πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την έναρξη της ομιλίας του υπογράμμισε τη σημασία ευθυγράμμισης της εθνικής ναυτιλιακής στρατηγικής με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο των νησιών στην ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη των κοινών στόχων. «Η ακτοπλοΐα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνδεσιμότητας των νησιών μας και έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του Υπουργείου, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, βασίζονται σε δύο πυλώνες: την καινοτομία και την ισορροπημένη παρέμβαση. «Η ελληνική ακτοπλοΐα καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες και πρακτικές», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μια ισορροπημένη παρέμβαση του κράτους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις εξής πρωτοβουλίες:

-Ψηφιακή αναβάθμιση και προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών: Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους επιβάτες, το Υπουργείο προωθεί την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

-Συστήματα slots για την ασφαλή λειτουργία των λιμένων: Η εφαρμογή συστημάτων χρονοθυρίδων θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των λιμένων και στην αύξηση της ασφάλειας.

-Σχέδιο για πράσινα πλοία στις άγονες γραμμές: Το Υπουργείο προωθεί ένα πρωτοποριακό μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανανέωση του στόλου στις αγροτικές γραμμές με πράσινα πλοία.

-Master plan για το Αιγαίο: Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιολόγηση των υποδομών και την ανάπτυξη της ακτοπλοΐας στο Αιγαίο.

-Maritime cluster: Η δημιουργία ενός ναυτιλιακού cluster θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

-Αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης: Το Υπουργείο προωθεί την αναβάθμιση των ναυτικών σχολών και την παροχή σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο κ. Στυλιανίδης, κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευής, με προτεραιότητα την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου και την κατασκευή νέων, φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων, αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για συνεχή προσπάθεια, μέσω διαπραγματεύσεων με ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλους εταίρους, ώστε να εξασφαλίζεται η βελτίωση της θέσης της ελληνικής ακτοπλοΐας και η μεγιστοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε καίριους τομείς. «Η ναυτιλία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, λόγω της πράσινης μετάβασης και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την ελληνική ακτοπλοΐα έναν σύγχρονο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό κλάδο», δήλωσε, καταλήγοντας με έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου επεσήμανε τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας, τονίζοντας: «Η θάλασσα μας ενώνει. Μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε τη φωνή μας διεθνώς». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτυχία της επανέναρξης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ενώ παρουσίασε δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η απανθρακοποίηση και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Μιχαηλίδης, Βουλευτής Χίου και επικεφαλής του Τομέα Ναυτιλίας ΠΑΣΟΚ, τόνισε την καθοριστική συμβολή της ακτοπλοΐας στη συνοχή της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τη “ζωτική αρτηρία” της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. «Η ακτοπλοΐα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ανάπτυξης», ανέφερε, καλώντας την Πολιτεία να επισπεύσει τις απαραίτητες υποδομές και να επενδύσει σε μέτρα ασφάλειας.

Τέλος, στην ομιλία του, ο κ. Θεοδωράτος καλωσόρισε θερμά τους συμμετέχοντες, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία της Υφυπουργού Μαρίνας Χατζημανώλη, που για πρώτη φορά συμμετέχει σε εκδήλωση του ΣΕΕΝ ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της ασφαλούς και βιώσιμης ακτοπλοΐας για τη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέροντας: «Η ακτοπλοΐα αποτελεί θεμέλιο λίθο για την απασχόληση και την οικονομική σταθερότητα. Απαιτείται σαφής και συνεκτική ναυτιλιακή πολιτική, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Η Ανταγωνιστικότητα & η Πράσινη Μετάβαση της Ακτοπλοΐας

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας του ΣΕΕΝ «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές, Βιώσιμη ανάπτυξη των Νησιών» έθεσε στο επίκεντρο την Ανταγωνιστικότητα και την Πράσινη Μετάβαση της Ακτοπλοΐας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), κ. Νικόλαος Βέττας παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης που διεξήχθη από το ΙΟΒΕ με τίτλο «Η επίδραση από την εφαρμογή της νομοθεσίας “Fit for 55” στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας στην Ελλάδα». Η μελέτη αναλύει τις πιθανές επιπτώσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας «Fit for 55» στον τομέα της ελληνικής ακτοπλοΐας και, κατ’ επέκταση, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών ενδέχεται να επιφέρει αύξηση του λειτουργικού κόστους των ακτοπλοϊκών εταιρειών κατά περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ έως το 2031, σε σύγκριση με ένα σενάριο μη εφαρμογής των μέτρων. Οι πιθανές συνέπειες αυτής της

αύξησης του κόστους περιλαμβάνουν τη μείωση της συχνότητας των δρομολογίων και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων με αποτέλεσμα τη μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 10,4% το 2031. Τέλος, θα επιφέρει απώλεια θέσεων εργασίας, λόγω της συνολικής μείωσης της δραστηριότητας του κλάδου της ακτοπλοΐας.

Η μελέτη εκτιμά ότι η συνολική απώλεια του ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 650 εκατομμύρια ευρώ έως το 2031, ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 16.000 σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Προτείνει επίσης την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης από την πολιτεία προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας στον τομέα της ακτοπλοΐας και στην οικονομία των νησιών. Καταλήγοντας, ο κ. Βέττας έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη επένδυσης στην πράσινη μετάβαση της επιβατηγού ναυτιλίας και στις νέες τεχνολογίες που μπορούν να αναβαθμίσουν τα λιμάνια και τον στόλο.

Αναφερόμενος στο κόστος των «πράσινων πλοίων», ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης έδωσε έμφαση στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα στην ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με νέα πράσινα πλοία, μέσω ΣΔΙΤ, σε ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 265 εκατ. Σχετικά με το θέμα των άγονων γραμμών, ο Υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη εξειδίκευσης στις τοπικές ανάγκες αντί μίας οριζόντιας, ενιαίας προσέγγισης. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημασία του μοντέλου ΣΔΙΤ για τις μακροχρόνιες συμβάσεις, οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματικότητα και τον έγκαιρο προγραμματισμό. «Αυτή η προσέγγιση ήταν η μόνη λύση για να γίνει η πράσινη μετάβαση στις άγονες γραμμές με ασφαλή πλοία», ανέφερε κλείνοντας ο Υπουργός.

Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτος τόνισε: «Δε θα ασπαστώ την άποψη ότι οι ακτοπλόοι δεν έχουν κάνει βήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας. Είμαστε περήφανοι για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, ειδικά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πάνω από 1 δις έχουν επενδυθεί για την αναβάθμιση του στόλου από την ελληνική ακτοπλοΐα». Τόνισε επίσης ότι οι Έλληνες ακτοπλόοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν, καθώς και να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες ευκαιρίες, αρκεί αυτές να υπάρξουν. Το θέμα της πράσινης ανάπτυξης δεν είναι καινούριο, σύμφωνα με τον κύριο Θεοδωράτο, αλλά έχουν ήδη επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια, ενώ οι ακτοπλόοι είναι σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο. Ακολουθώντας τον συλλογισμό του Υπουργού Ναυτιλίας, ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των μακροπρόθεσμων συμβάσεων 12ετίας,  οι οποίες «έφεραν νέα πλοία» καθώς και τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού για τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Σχετικά με το μοντέλο ΣΔΙΤ και την πράσινη μετάβαση, ο ο Ναυτιλιακός Πρεσβευτής ΙΜΟ/Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης δήλωσε πως αναμένονται με αισιοδοξία οι ευκαιρίες που θα προκύψουν από το ΣΔΙΤ και τις πιλοτικές επιδοτούμενες γραμμές. Παρόλα αυτά τόνισε την ανάγκη για άμεσα μέτρα που θα αφορούν τα επείγοντα ζητήματα, όπως τη μετάβαση των συμβατικών πλοίων στο πετρέλαιο από τον Μάιο 2025, κάτι που θα επιφέρει πολύ σημαντική αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων. Μαζί με τον πληθωρισμό, οι συνέπειες πρόκειται να είναι σοβαρές για τον κλάδο. «Τα πλοία μας είναι εξαιρετικά, αλλά πρέπει να παλέψουμε για τη μετάβαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναυτιλιακός Πρεσβευτής ΙΜΟ/Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, προσθέτοντας πως «χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή στον ανθρώπινο παράγοντα».

Με τη συζήτηση να στρέφεται στο κρίσιμο ζήτημα των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο κ. Στυλιανίδης αρχικά αναφέρθηκε στην έλλειψη βασικών λιμενικών υποδομών στα νησιά, τα οποία δημιουργούν θέματα ασφάλειας. Όπως εξήγησε, στη θέση μικρών λειτουργικών έργων, επιχειρήθηκαν στο παρελθόν φαραωνικά έργα που σπατάλησαν πολλά λεφτά δίχως να λύσουν τα πιο επείγοντα, άμεσα ζητήματα. Το Υπουργείο κινήθηκε γρήγορα ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. «Κάνουμε συσκέψεις, στις οποίες τέθηκε επίμονα ότι το ETS της ναυτιλίας δεν μπορεί να διατίθεται αλλού. Πρέπει να επιστρέφει στην ακτοπλοΐα, δηλαδή εκεί από όπου προέρχεται», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. «Θα βρούμε συμμαχίες και θα συζητήσουμε για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το ETS για να αντιμετωπιστεί η αύξηση στο κόστος των εισιτηρίων», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ συμφώνησε με τη σειρά του ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη υποδομών. «Δεν προχωράνε τα έργα γιατί καθυστερούν οι επιδοτήσεις», ανέφερε. Σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων, ο κ. Θεοδωράτος δήλωσε πως «το ακτοπλοϊκό εισιτήριο είναι ακριβό γιατί, εκτός από το κομμάτι των καυσίμων (που αποτελεί το 47% του κόστους λειτουργίας του πλοίου), υπάρχει επίσης το μισθολογικό κόστος, το κόστος των ανταλλακτικών, των επισκευών, κ.α.». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη ρήτρα καυσίμου που έχει θέσει ως όρο το Υπουργείο Ναυτιλίας και έχει περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία η τιμή του εισιτηρίου προσαρμόζεται σύμφωνα με τις τιμές των καυσίμων. «Η τιμή του καυσίμου αποτελεί το 10-12% αυτού που θα επιφέρει την αύξηση στο εισιτήριο από 01/05/2025», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τη συζήτηση, ο κ. Ευγενίδης υπογράμμισε τη σημασία του Παρατηρητηρίου τιμών που υλοποίησε το Υπουργείο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. «Δεν είναι καλό να ελέγχεται η ακτοπλοΐα από έναν ή δύο operators», τόνισε.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, κ. Νικόλαος Βέττας, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της σταθερότητας και προβλεψιμότητας όσον αφορά τον ανταγωνισμό, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο δημογραφικό ζήτημα της Ελλάδας και τις επιπτώσεις του στον κλάδο της ναυτιλίας. Σε συνδυασμό με αποχώρηση των ανθρώπων από τα νησιά, εξήγησε, αυτό δημιουργεί μία μεγάλη πρόκληση, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με καινοτόμες λύσεις, όπως η αξιοποίηση των «ψηφιακών νομάδων».

Νησιωτικότητα – Λιμενικές Υποδομές

Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών και η βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών αναδείχθηκε στη συζήτηση με τίτλο «Νησιωτικότητα – Λιμενικές Υποδομές» που αποτέλεσε την 2η Ενότητα της ημερίδας του ΣΕΕΝ.

Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά ως προς την προώθηση της πράσινης μετάβασης και της αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών, παρουσιάζοντας προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών της νησιωτικής Ελλάδας. Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο Αντιπρόεδρος Ακτοπλοΐας ΣΕΕΝ – Γενικός Διευθυντής LEVANTE FERRIES, Ευστράτιος Απέργης, ο Πρόεδρος ΕΛΙΜΕ, Αθανάσιος Λιάγκος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Ιωάννης Ρούσσος.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, αναφέρθηκε στη νησιωτικότητα ως στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας τα βασικά επιτεύγματα και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες: «Η κυβέρνησή μας έθεσε για πρώτη φορά τη νησιωτικότητα και την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο επίκεντρο. Μέσω συμφωνίας με την ΕΤΕπ, εξασφαλίσαμε 66 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών, ενώ στον τομέα των υδάτινων πόρων υλοποιήσαμε 350 έργα, βελτιώνοντας την υδροδότηση μέσω προγραμμάτων αφαλάτωσης. Παράλληλα, το πρόγραμμα GReco Islands προωθεί δράσεις για την αντιμετώπιση ελλείψεων νερού, προσεγγίζοντας συνολικά τα 280 εκατ. ευρώ. Οι λιμενικές υποδομές ενισχύονται με πόρους ύψους 350 εκατ. ευρώ για σημαντικά έργα που θα ολοκληρωθούν έως το 2027. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, παρά τις προκλήσεις, εξορθολογίζεται, με στόχο ένα πιο ουσιαστικό πλαίσιο για τις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών. Με όραμα και σχέδιο, στοχεύουμε το 2030 να έχουμε νησιά με σύγχρονες υποδομές, βιώσιμη ενέργεια και ποιοτικές υπηρεσίες.»

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Εμμανουήλ Κουτουλάκης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και προκλήσεις της πράσινης μετάβασης για τα νησιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γενναίες χρηματοδοτήσεις και τη δημιουργία βιώσιμων μοντέλων χρηματοδότησης. «Η πράσινη μετάβαση αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση και ευκαιρία για τα νησιά μας. Χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σημαντικές επενδύσεις που θα μειώσουν το κόστος σε βάθος χρόνου και θα προωθήσουν την καινοτομία», δήλωσε.

Ο Αντιπρόεδρος Ακτοπλοΐας ΣΕΕΝ και Γενικός Διευθυντής της LEVANTE FERRIES, Ευστράτιος Απέργης, εστίασε στις ανάγκες αναδιοργάνωσης των λιμενικών ταμείων και στα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη διοικητικής και τεχνικής υποδομής. Σε δήλωσή του τόνισε: «Η απλοποίηση διαδικασιών και η ενίσχυση των διοικητικών δομών στα λιμενικά ταμεία είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αποτελεσματική διαχείριση των λιμένων».

Ο Πρόεδρος ΕΛΙΜΕ, Αθανάσιος Λιάγκος, ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής των λιμενικών οργανισμών σε ενεργειακές κοινότητες, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού στα λιμάνια. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η σωστή στελέχωση και η επένδυση στην εκπαίδευση των εργαζομένων είναι βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των λιμενικών μας υποδομών».

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, επεσήμανε την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα λιμενικά ταμεία. Όπως ανέφερε: «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να ξεπεράσουμε αναχρονισμούς και εμπόδια που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών».

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Ιωάννης Ρούσσος, εστίασε στη σημασία της ενδοκυκλαδικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ειδικά για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας αναφέροντας: «Η ανασχεδίαση των δρομολογίων με συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και την ενίσχυση της καθημερινότητας των νησιωτών».

Επενδύσεις στην Ελληνική Ακτοπλοΐα – Χρηματοδότηση

Η προσέλκυση επενδύσεων και οι λύσεις χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της Ελληνικής Ακτοπλοΐας απασχόλησαν τη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αλεξάκης στην τρίτη ενότητα της ημερίδας «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές, Βιώσιμη ανάπτυξη των Νησιών» του ΣΕΕΝ.

Αναφερόμενος στο θέμα των κρατικών χρηματοδοτήσεων για την ακτοπλοΐα, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας & Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, τόνισε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας διαχειρίζεται το τομεακό πρόγραμμα για τους λιμένες για πρώτη φορά. Σχολιάζοντας το φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημείωσε: «Για πρώτη φορά χρηματοδοτούμε, όχι απευθείας το πλοίο, αλλά τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, με ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από 80 εκ. και έφτασε τα 160 εκ., φτάνοντας στα 700 εκ. με τις επενδύσεις των ιδιωτών. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αύξηση στις αδειοδοτήσεις κατά 32% στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο». Ο κ. Κυριαζόπουλος επεσήμανε την κρισιμότητα της ανάπτυξη υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δύο νέων ναυπηγείων της Σύρου και της Ελευσίνας, υπογραμμίζοντας και τον ρόλο των ΣΔΙΤ. Παράλληλα επεσήμανε τον ρόλο της Ευρώπης στην προστασία του καταναλωτή από τις επιβαρύνσεις, με τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επιμεριστεί δίκαια το βάρος του περιβαλλοντικού κόστους.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΤΤΙCA GROUP, Πάνος Δικαίος ανέφερε: «Σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι, η Ευρώπη διαθέτει 40 δις επενδύσεων τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση, που υπολογίζεται να φτάσουν το 1 τρισ. μέχρι το 2050. Το Υπουργείο έκανε αξιέπαινες προσπάθειες να φέρει όσα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Πρέπει να πιέσουμε την Ευρώπη να δει κατάματα το θέμα και να θεσμοθετήσει ανάλογα μέτρα χρηματοδότησης για να υποστηρίξει όσα έχει η ίδια θεσμοθετήσει». Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ATTICA GROUP επεσήμανε επίσης τη σημασία της συνεργασίας στην πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Κατά τη δική του τοποθέτηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GRANT THORNTON, Βασίλειος Καζάς σημείωσε πως από τα 36 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 17 αφορούν δάνεια τα οποία μπορούν να δοθούν στην ακτοπλοΐα και τον κλάδο της ναυτιλίας. «Έχουμε κατορθώσει ως χώρα να εισπράξουμε 18,1 δισ. στα κρατικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1088 επενδυτικά προγράμματα που τρέχουν στην πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα. Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί διαθέσιμοι πόροι, όπως αυτοί για την αποανθρακοποίηση. Έχουμε τόσα πολλά εργαλεία και διαθέσιμους πόρους, που με την κατάλληλη συνεργασία μπορούμε να είμαστε μέσα στις πρώτες χώρες από πλευράς απορρόφησης και αξιοποίησης τους», κατέληξε ο κος Καζάς.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε το δίλημμα που υφίσταται ανάμεσα στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης ή την επιβράδυνσή της λόγω του υψηλού της κόστους. Τόνισε στη συνέχεια τον ρόλο της ακτοπλοΐας ως βασικό μέσο μαζικής μεταφοράς, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις στη ναυτιλία έχουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία πραγματοποιηθεί από ίδιους πόρους ή δάνεια που επιβαρύνουν τις ίδιες τις εταιρείες, αμφισβητώντας την επάρκεια των χρηματοδοτήσεων που προέρχονται από το Υπουργείο.

Τέλος, αναφορικά με τη δυνατότητα της ελληνικής βιομηχανίας να κατασκευάσει σύγχρονα πλοία  τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, ο οποίος, αναφερόμενος στα δύο νέα ναυπηγεία του Ομίλου, δήλωσε: «Μέσα σε 5 χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα», διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχουν υπάρξει επιδοτήσεις που να υποστηρίζουν τη δραστηριότητα αυτή.  «Κρίνεται το κατά πόσο αυτές οι επιδοτήσεις θα γυρίσουν στην ελληνική οικονομία και θα υπάρχουν άμεσα ορατά αποτελέσματα με μετρήσιμους όρους, πχ. θέσεις εργασίας», σημείωσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως τα αρμόδια υπουργεία βοήθησαν στο να προσπεραστούν κάποια από τα εμπόδια που προκύπτουν από το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο. «Τα σύγχρονα ναυπηγεία πρέπει να επεκταθούν σε άλλες δραστηριότητες και να συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας συνολικά, μέσω της πολυσχιδούς βιομηχανικής δραστηριότητας που θα αγγίζει άλλους τομείς», κατέληξε.

Εθνική Στρατηγική για την Αποανθρακοποίηση

Η μετάβαση της ναυτιλίας σε καθαρές μορφές ενέργειας και η αποανθρακοποίηση του κλάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο της 4ης Ενότητας της ημερίδας του ΣΕΕΝ, με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Αποανθρακοποίηση».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα, όπως οι νέες τεχνολογίες και τα εναλλακτικά καύσιμα, οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο που απαιτείται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος & CEO της ECCO International, Άλεξ Παπαλεξόπουλος, ο Managing Director SEA AHEAD MARINE, Σπύρος Πασχάλης, ο Επιτελικός Διευθυντής Ναυτιλιακής Εκμετάλλευσης ATTICA GROUP, Γεώργιος Αναγνώστου, ο Head of Greece PlanApproval Department RINA, Μιχάλης Μαρκογιάννης και ο Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας HELLENiQ ENERGY, Σπύρος Κιαρτζής, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης Προυσαλίδης.

Ο Πρόεδρος και CEO της ECCO International, Άλεξ Παπαλεξόπουλος, σε εξ αποστάσεως παρέμβασή του, ανέδειξε τη σημασία του ρόλου των λιμανιών ως ενεργειακών παικτών στη μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών. Αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους ως κρίσιμο παράγοντα για την υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών. Όπως σημείωσε: «Οι αγορές είναι ρευστές και οι τιμές εξαιρετικά μεταβλητές, κάτι που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας. Χρειάζονται μακροχρόνια διμερή συμβόλαια, με τα πλοία και λιμάνια ως βασικούς παίκτες. Τα λιμάνια μπορούν να δημιουργήσουν δικές τους εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, παρέχοντας έξυπνες υπηρεσίες στην αγορά. Η απανθρακοποίηση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον κόστος για τους πλοιοκτήτες, αρκεί το ενεργειακό κόστος να διατηρηθεί ανταγωνιστικό σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα».

Ο Managing Director της SEA AHEAD MARINE, Σπύρος Πασχάλης, πρότεινε την αξιοποίηση των εσόδων από φόρους και τέλη για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε πράσινες λιμενικές υποδομές. Όπως υπογράμμισε: «Το κράτος πρέπει να αξιοποιήσει τα έσοδα από φόρους που σχετίζονται με τη ναυτιλία, επενδύοντάς τα στην απανθρακοποίηση των λιμανιών και της ευρύτερης ναυτιλιακής υποδομής».

Ο Επιτελικός Διευθυντής Ναυτιλιακής Εκμετάλλευσης της ATTICA GROUP, Γεώργιος Αναγνώστου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ενσωμάτωσης υβριδικών τεχνολογιών και εναλλακτικών καυσίμων, όπως η μεθανόλη. Όπως τόνισε: «Τα υβριδικά πλοία και η χρήση μεθανόλης αποτελούν βιώσιμες και πρακτικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στη ναυτιλία».

Ο Head of Greece Plan Approval Department της RINA, Μιχάλης Μαρκογιάννης, παρουσίασε προτάσεις για την υποστήριξη της μετάβασης των υφιστάμενων πλοίων μέσω μετασκευών. Επισήμανε τη σημασία της κανονιστικής προσαρμογής, δηλώνοντας: «Η Ελλάδα, με την ισχυρή ναυτιλιακή παράδοσή της, μπορεί να πρωτοστατήσει στην αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες και εισάγοντας καινοτόμες λύσεις».

Ο Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας της HELLENiQ ENERGY, Σπύρος Κιαρτζής, εστίασε στις απαιτήσεις για νέες λιμενικές υποδομές που θα υποστηρίζουν τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Όπως σημείωσε: «Η χρήση αμμωνίας και μεθανόλης απαιτεί εξειδικευμένες υποδομές. Παράλληλα, η μετάβαση σε πράσινη ενέργεια θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα μείωσης του κόστους για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Τέλος, ο συντονιστής της συζήτησης, Καθηγητής ΕΜΠ, Ιωάννης Προυσαλίδης, ανέδειξε το έλλειμμα τεχνογνωσίας στον τομέα της ναυτικής ηλεκτρολογίας, προτείνοντας τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης για νέους επαγγελματίες αναφέροντας: «Η ενίσχυση της ναυτικής ηλεκτρολογίας είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων ενεργειακής αναβάθμισης».

Προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα – Ναυτική Εκπαίδευση

Η ανάγκη προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα προκειμένου να μεταβεί η Ναυτιλία στην επόμενη μέρα απασχόλησε το τελευταίο πάνελ του Συνεδρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, μοιράστηκε νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες ναυτικοί ανέρχονται σε 26.293 φέτος, από 25.540 το 2023. Εξ αυτών, οι 2.048 είναι γυναίκες. Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη αυξητικής τάσης στην απασχόληση στα ναυτικά επαγγέλματα, ο κ. Τσαγκαρόπουλος επεσήμανε ότι ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μακριά από το επιθυμητό, κάνοντας λόγο για «εθνικό στόχο». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) αν αξιοποιηθεί η ιδιαίτερη θέση του ανάμεσα στη ναυτεργασία και τον εφοπλισμό. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των δράσεων και σαφής στοχοθεσία. «Πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, χωρίς ανταγωνισμούς, να συνεργαστούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά της, η Χρυσάνθη Στεφάνου, εκπρόσωπος της εταιρείας μέλους του ΣΕΕΝ – GOLDEN STAR FERRIES αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υφίστανται κυρίως στα κατώτερα πληρώματα και τη σχετική εκπαίδευση. «Όλοι κατευθύνονται προς τη γέφυρα και τη μηχανή ενώ δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για άλλες ειδικεύσεις. Πρέπει να δούμε πιο ολιστικά το θέμα και να συνεργαστούμε» δήλωσε, προσθέτοντας: «Με τις τεχνολογικές εξελίξεις θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και οι ναυτικοί που θα αποφασίσουν να επενδύσουν σε σπουδές τεχνολογικού περιεχομένου θα είναι περιζήτητοι».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του Α’ Υπαρχηγού ΛΣ και Αντιναυάρχου, Δρόσου Ρεΐζη, ο οποίος τόνισε πως η ναυτική εκπαίδευση είναι βασικός πυλώνας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Υπενθύμισε επίσης την κήρυξη των ετών 2024-2025 ως διετία ναυτικής εκπαίδευσης. «Από το 2022, πραγματοποιούνται επισκέψεις συναδέλφων σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την επικράτεια ώστε να φέρουμε σε επαφή τους νέους με το ναυτικό επάγγελμα. Η δράση αυτή ξεκίνησε με 71 γυμνάσια και λύκεια, αυξήθηκε σε 232 σχολεία το 2023, και μέχρι τώρα έχουμε φτάσει τους 1500 μαθητές». Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του εγχειρήματος αυτού, ο κ. Ρεΐζης σημείωσε πως οι αιτήσεις στις σχετικές σχολές αυξήθηκαν από 2500 σε 3000 το 2024, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των επιτυχόντων αλλά και οι θέσεις στις σχολές αυτές. Καταλήγοντας, ο κ. Ρεΐζης υπογράμμισε: «Έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κρίσιμο ζήτημα που μπορεί να την αναβαθμίσει σημαντικά».

Στη συνέχεια, ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, Ιωάννης Γκόλιας αναφέρθηκε στην καμπάνια που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δυναμικού και την εύρεση δεξαμενών ταλέντου στη Μακεδονία, τη Θράκη το Β. Αιγαίο και στην Ήπειρο. «Η ακτοπλοΐα έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο με καλύτερες συνθήκες εργασίας, διαβίωσης, έγκαιρη συνταξιοδότηση και υψηλούς μισθούς. Με κατάλληλη ενημέρωση μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο από όλα τα κοινωνικά στρώματα» τόνισε ο κος Γκόλιας.

Τέλος, ο Διευθυντής Πληρωμάτων της ATTICA GROUP, Ιωάννης Κοντόπουλος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των νέων γενεών, όχι μόνο για τους υψηλούς μισθούς, αλλά για την προοπτική, την ποιότητα ζωής και την αξιοκρατία. «Τα κριτήρια αυτά καθοδηγούν τις επιλογές τους και η παιδεία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα ζητούμενα αυτά», εξήγησε. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ