Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕπαναλειτουργεί μετά από μια 8ετία το εργοστάσιο της Αλουμύλ στην Ξάνθη

Επαναλειτουργεί μετά από μια 8ετία το εργοστάσιο της Αλουμύλ στην Ξάνθη

Για μια χώρα όπως η Ελλάδα που υπέστη τις τελευταίες δεκαετίες ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση, με εκατοντάδες εργοστάσια να κλείνουν, την επαρχία να ερημώνει και την παραγωγική διαδικασία να «νεκρώνει» αφήνοντας πίσω άδεια τσιμεντένια κουφάρια, ασφαλώς η είδηση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Αλουμύλ Μυλωνάς στην Ξάνθη, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Το εργοστάσιο είχε αναστείλει τη λειτουργία του το 2013 καθώς η εταιρεία αντιμετώπιζε ανυπέρβλητα προβλήματα, ενώ τώρα, μια οκταετία μετά θα επαναλειτουργήσει εντός του προσεχούς Απριλίου, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μια σημαντική αναπτυξιακή απόφαση, η οποία ενισχύει το επιχειρηματικό αποτύπωμα, και συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη της Θράκης, ενώ όλο αυτό το διάστημα οι κατασκευαστικές και τεχνικές εργασίες εκσυγχρονισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η μονάδα της Ξάνθης κατά τη λειτουργία της παρήγαγε 14.000t προφίλ αλουμινίου ετησίως, ενώ έως ότου έκλεισε απασχολούσε 130 εργαζόμενους, καθώς και τότε η παραγωγή ήταν μειωμένη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια.

Πλέον η Αλουμύλ είναι σε εντυπωσιακή επιχειρηματική επιστροφή, καθώς το 2021 ήταν ένα έτος ορόσημο δεδομένου ότι πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών ο οποίος ανήλθε στα 315 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 74 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 30% συγκριτικά με το 2020. Αυτή η επίδοση έρχεται να «σφραγίσει» την επιστροφή ενός μεγάλου βιομηχανικού ομίλου της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος έχει πολλά να δώσει στην ελληνική βιομηχανία, αλλά παράλληλα έχει και ισχυρότατη παρουσία σε δεκάδες χώρες του πλανήτη.

Θυμίζουμε πως η Αλουμύλ δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση – σε Ελλάδα και διεθνώς – από το 2008 και εντεύθεν, κάτι που είχε αντανάκλαση στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, που από περίπου 37 εκατ. το 2008, έπεσαν στα 5 εκατ. το 2014. Ειδικά η 7ετία 2008 έως 2015 ήταν πολύ δύσκολη για την εταιρεία, με κατακόρυφη μείωση πωλήσεων, ενώ τα δάνεια «έτρεχαν».

Η διοίκηση του ομίλου αναγκάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις με το κλείσιμο εργοστασίων, ένα εκ των οποίων ήταν και της Ξάνθης το 2013, ενώ από το 2015 ο τεράστιος δανεισμός που ξεπερνούσε τα 178 εκατ. ευρώ «έπνιγε» την εταιρεία που βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Τελικά, μετά πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις, τους πρώτους μήνες του 2021 επιτεύχθηκε οριστική συμφωνία με τις τράπεζες, που μετατρέπει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, αλλάζοντας τους δείκτες της εταιρείας και την εικόνα του ισολογισμού της, δίνοντάς της «αέρα», κεφάλαια και ζωτικό χρόνο για να δημιουργήσει ανάπτυξη.

Το αποτέλεσμα του 2021 και το ρεκόρ τζίρου δείχνει ότι η συμφωνία ήταν επωφελής και εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές, με το βασικό μέτοχο Γιώργο Μυλωνά να διατηρεί τον έλεγχο και να πετυχαίνει αναχρηματοδότηση, ενώ οι τράπεζες απέφυγαν το «κούρεμα», ενώ το οφειλόμενο ποσό των 158 εκατ. ευρώ θα τους επιστραφεί μέχρι το 2033.

Αυτό που σήκωσε την εταιρεία το 2021 ήταν το ξεμπλοκάρισμα πολλών κομβικών έργων βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και η ζήτηση επώνυμων προϊόντων για αρχιτεκτονικές χρήσεις. Αυξήθηκε σημαντικά το πελατολόγιο τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, όπου ανοίχτηκαν νέες, πολλά υποσχόμενες αγορές. Άλλωστε, το αλουμίνιο και οι κατασκευές αλουμινίου είναι στην κορυφή της ζήτησης για όλη την «καινούρια» βιομηχανία, καθώς είναι 100% ανακυκλώσιμο, έχει πλεονεκτήματα όπως το χαμηλό βάρος (αναφορικά με την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες εφαρμογές) και γενικώς θεωρείται το μέταλλο του μέλλοντος.

Έτσι, ο όμιλος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες έλαβε την απόφαση για την επαναλειτουργία της παραγωγικής μονάδας στην Ξάνθη, μετά από μια οχταετία μαρασμού. Μια εξέλιξη με μεγάλη σημειολογία που φέρνει ελπίδα για έναν τόπο ακριτικό, που έχει υποφέρει από την ανεργία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ