Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΕπί τάπητος οφειλές προμηθευτών προς Δήμους και Διαχειριστες

Επί τάπητος οφειλές προμηθευτών προς Δήμους και Διαχειριστες

Τις οφειλές προμηθευτών ρεύματος προς τους δήμους ζητά να μάθει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με έγγραφό της που απέστειλε χτες σε 20 εταιρείες του χώρου ενέργειας. 

Σημειώνεται ότι χτες υπήρξε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου, όπου ετέθη το ζήτημα των οφειλών προμηθευτών προς τους Δήμου. Εκεί ο κ. Σκρέκας, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε σχετική ενημέρωση για το ακριβές ύψος των οφειλών ώστε να διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα και να ξεκινήσουν ενέργειες για την εξόφλησή των χρεών αυτών που λειτουργούν ως “θηλιά” για τους δήμους. Με βάση εκτιμήσεις ανέρχονται κοντά στα 70-80 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η ΡΑΕ, η σχετική αναφορά, που θα πρέπει να αποσταλεί έως σήμερα,  πρέπει να περιλαμβάνει τα καταβλητέα -κατά την κείμενη νομοθεσία- ποσά, για την περίοδο Ιανουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, αλλά και αυτά που αποδόθηκαν σε εκπλήρωση της ανωτέρω υποχρέωσης. 

Παράλληλα η ΡΑΕ έχει βάλει στο “μικροσκόπιό της” τις γενικότερες οφειλές των παρόχων. Πέρα από τους Δήμους κι εν όψει της αυριανής Ολομέλειας της Αρχής  αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των οφειλών προς τους Διαχειριστές,   ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και  ΔΑΠΕΕΠ αλλά και η πορεία είσπραξης αυτών με μια σειρά διακανονισμών. Ήδη πέντε εταιρείες με οφειλές έως τον Οκτώβριο του 2020 έχουν κάνει μια σειρά από διευθετήσεις ενώ η ΡΑΕ έχει ζητήσει και στοιχεία για νεώτερτες οφειλές, για το 2021. Με βάση, όσα μάλιστα δήλωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, στην τελευταία συνέντευξη τύπου, οφειλές μετά τον Οκτώβριο του 2020 είχαν 12 προμηθευτές. 
Επιπλέον κομβικό είναι το ζήτημα με όσους πολίτες έχουν ενταχθεί  στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας. Με βάση πληροφορίες περίπου 150.000 περιπτώσεις έχουν ενταχθεί στο καθεστώς που προβλέπει, ότι  οι καταναλωτές ηλεκτρισμού που έχουν απορριφθεί από τους υπόλοιπους προμηθευτές εξαιτίας συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να σε πάροχο επιλεγμένο για να παρέχει την Καθολική Υπηρεσία (Elpedison).
Πάντως ήδη πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ επέβαλε η ΡΑΕ στον ΔΕΔΔΗΕ, μετά από καταγγελία της Elpedison ότι για αρκετούς καταναλωτές, οι οποίοι περιήλθαν  στην Elpedison με την ιδιότητά της ως παρόχου τελευταίου καταφυγίου, ο ΔΕΔΔΗΕ περέδιδε  ελλιπή στοιχεία και  δεν  διενεργούσε εγκαίρως τις εντολές αποκοπής του ηλεκτρικού ρεύματος που έδινε η εταιρία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ