Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Τ. Μπρετόν, στα Ναυπηγεία...

Επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Τ. Μπρετόν, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

  Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ενωσιακού δικαίου, ώστε τα ναυπηγεία κρατών – μελών της Ε.Ε να προστατευτούν αποτελεσματικά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών και την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης από την Ε.Ε., επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, κατά την χθεσινή επίσκεψή του στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις της ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα. 

   Όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε συνοδεία της υφυπουργού Ανάπτυξης, ‘Αννας Μάνη και της γενικής γραμματέως Βιομηχανίας, Θωμαΐδας Ευτυχίδου.

   Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου, παρουσίασαν στον κ. Μπρετόν τη δυναμική που αναπτύσσουν τα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ, σε Ελευσίνα και Σύρο, μετά τις προσθήκες των υπερσύγχρονων δεξαμενών Panamax και Aframax, καθώς και τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός πενταετίας, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό των ναυπηγικών μονάδων, την υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών, καθώς και την ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ.

   Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε: «Η οικονομική μας ασφάλεια πάνω και κάτω από τη θάλασσα: Δύο τομείς στρατηγικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση της ΕΕ. Περισσότερες επενδύσεις και δεξιότητες. Λιγότερη γραφειοκρατία και αθέμιτος ανταγωνισμός από φορείς εκτός ΕE ».

   Η  υφυπουργός Ανάπτυξης, ‘Αννα Μάνη τόνισε: «Η παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μπρετόν αναδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ναυπηγείων. Τα ναυπηγεία Ελευσίνας, υπό την καθοδήγηση της ONEX, έχουν ήδη δείξει τον δρόμο προς το μέλλον, μετατρέποντας αυτόν τον ιστορικό χώρο σε έναν σύγχρονο κόμβο ναυπηγικής και ενεργειακής τεχνολογίας. 
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για παρακολούθηση σπουδών σε επαγγέλματα των ναυπηγείων, που ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. 
Είναι στρατηγικής σημασίας η ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, ως Ελληνική Κυβέρνηση, η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα προς την αναγέννησή της, διασφαλίζοντας ένα φωτεινό και βιώσιμο μέλλον για όλους τους πολίτες και τα Κράτη-Μέλη της Ευρώπης». 

   Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης από την Ε.Ε., καθώς και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του ενωσιακού δικαίου, ώστε τα ναυπηγεία κρατών – μελών της Ε.Ε να προστατευτούν αποτελεσματικά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξενοκώστας δήλωσε: «Η αναγέννηση των ναυπηγείων της Ελλάδας είναι πρωτίστως μια ευρωπαϊκή υπόθεση που απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο. Η OΝΕΧ, ως ηγέτιδα δύναμη στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της ναυπηγικής βιομηχανίας βρίσκεται διαρκώς σε στενή συνεργασία τόσο με την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και με τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς, προκειμένου ο στόχος για σύγχρονα και ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά ναυπηγεία να γίνει πραγματικότητα».

   ‘Αννα Μάνη: Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις στρατηγικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας

   Στο μεταξύ, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη επισημαίνει τα εξής:

   Επισκεφτήκαμε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν τις εγκαταστάσεις της Fulgor του Ομίλου Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

   Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις στρατηγικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, και της στρατηγικής σημασίας της ενίσχυσης της ναυπηγικής βιομηχανίας, τόσο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. 

   Παράλληλα, τέθηκαν οι προτεραιότητες για παρεμβάσεις για στήριξη κρίσιμων κλάδων της οικονομίας. 

   Η παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, αναδεικνύει τη σημασία της στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ναυπηγείων.

   Ως υπουργείο Ανάπτυξης, ως Ελληνική Κυβέρνηση, η δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα προς τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας και της ναυπηγικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας ένα φωτεινό και βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες, αλλά και τα Κράτη-Μέλη της Ευρώπης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ