Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕπίσκεψη Σδούκου στη Μεγαλόνησο - Τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας για το...

Επίσκεψη Σδούκου στη Μεγαλόνησο – Τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα, πιυ αφορούν την Κρήτη, κατά την επίσκεψή στο Ηράκλειο, σήμερα, της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Η επίσκεψη γίνεται σε μια συγκυρία που ο εθνικός σχεδιασμός επιφυλάσσει στην Κρήτη έναν ειδικό ρόλο, για τον οποίο όμως έχουν ενστάσεις οι τοπικοί φορείς υφυπουργός.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μάρτη σε κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας στο Ηράκλειο, οι ακόλουθοι 5 φορείς της Κρήτης:

·   η Περιφέρεια Κρήτης

·   η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα

·   το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης

·   το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου

·   και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Παράρτημα Κρήτης,

σε μία ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση εργασίας, ξεκίνησαν το Σάββατο 30/3 και επίσημα τον αγώνα “για την ενεργειακή δημοκρατία και δικαιοσύνη στον τόπο μας, ο οποίος άρχεται με την ανάκληση και απόρριψη όλων των αδειών και αιτήσεων μεγάλου μεγέθους στο νησί και τον ορθολογικό επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Κρήτης από τους φορείς του νησιού.

Ο ενεργειακός πλούτος της Κρήτης, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μία αειφόρα οικονομική ανάπτυξη στο νησί, απαγκιστρώνοντας την υψηλή εξάρτηση της οικονομίας μας από τη γεωργία και τον τουρισμό, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από λίγους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές.

Δεσμευόμαστε απέναντι στον Κρητικό λαό, ότι ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει παρά μόνο με την επίτευξη του τελικού στόχου μας, που είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της Κρήτης κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από τους πολίτες και τους φορείς της” ανέφεραν οι φορείς που εστίασαν σε ψήφισμά τους σε ένα πλαίσιο που θέτει ζητήματα που αφορούν κομβικά τη χάραξη πολιτικών από το ΥΠΕΝ.

Το πλαίσιο

Ουσιαστικά με βάση σχετικό κείμενο που συμφωνήθηκε φορείς όπως:

1.       Περιφέρεια Κρήτης

2.       Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα

3.       Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης

4.       Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου

5.       Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Παράρτημα Κρήτης.

ζήτησαν μεταξύ άλλων να αναγνωρίζεται το εύλογο και το δίκαιο της αξίωσης, ώστε ο ενεργειακός χώρος στην Κρήτη να διανεμηθεί κατά προτεραιότητα στους πολίτες και στους φορείς της και, συγκεκριμένα, προτείνεται τουλάχιστον το 70% αυτού να διανεμηθεί στους πολίτες της Κρήτης (οικιακές καταναλώσεις), στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στις ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης.

Εξέφρασαν, δε, την αντίθεσή τους, όπως αναφέρθηκε, “στην κατασκευή των MEGA φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος άνω των 50 MW, και μάλιστα με την απαράδεκτη προτεραιότητα Α, με δεδομένη πλέον την υπερκάλυψη των στόχων ακόμη και μέχρι το 2040. Τα έργα αυτά αφαιρούν στον ηλεκτρικό χώρο από τις μικρές επιχειρήσεις, το λαό της Κρήτης και τους φορείς εκπροσώπησής του.”

Ζητήθηκε, δε, “να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών έργων ενεργειακού συμψηφισμού στην Κρήτη, οι οποίες έχουν πλήρως ανασταλεί από το διαγωνισμό νέων φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 400 kW της 25ης/10/2022, στον οποίο εντοπίστηκε σωρεία παραβάσεων στις αιτήσεις με κακόβουλο λογισμικό, με προτεραιότητα στα αιτήματα φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α΄, ΟΤΑ Β΄, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ), οικιακά έργα και έργα συλλογικού εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης.”

Επίσης ζητήθηκε, “άρση του χαρακτηρισμού του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης  ως «κορεσμένο» σε σχέση με την εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης, μετά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου από το 2021, παύει να υφίσταται ως αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα. Όμως ακόμα υπόκειται στους περιορισμούς ενός αυτόνομου ηλεκτρικού συστήματος ως προς την εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, εξετάζοντας τους Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ της Κρήτης σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ από τους 19  Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, μόνο οι 3 είναι κορεσμένοι ή κοντά στο όριο του κορεσμού. Επομένως, αθροίζοντας το περιθώριο στάθμης βραχυκύκλωσης και το θερμικό όριο κάθε υποσταθμού, η διαθεσιμότητα του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης ξεπερνάει τα 1.000 MVA.”

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη εξυγίανσης του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αποτρέψουν την καπήλευση και τον εκφυλισμό του θεσμού.  Προς την κατεύθυνση αυτή, αναγνωρίζεται από τουε φορείς η ανάγκη θέσπισης της έννοιας των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης, ως οι Κοινότητες εκείνες με περισσότερα από 100 μέλη, που έχουν να επιδείξουν τεκμηριωμένο έργο και σχεδιασμό προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και με σαφή αναπτυξιακό και κοινωνικό προσανατολισμό. Προτείνεται η θέσπιση ιδιαίτερου μητρώου ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης, ενώ θα πρέπει να τους δοθεί απόλυτη αδειοδοτική προτεραιότητα (προτεραιότητα Α) και να εισαχθούν ευέλικτα και ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Πολλώ δε μάλλον, όταν συμμετέχουν σε αυτές ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και επιχειρήσεις αυτών και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ κλπ).

“Καλείται η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως αποδεχθεί τις ανωτέρω θέσεις, προστατεύοντας την Κρήτη και τα ελληνικά νησιά από τη δημιουργία ενεργειακών μονοπωλίων, αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενη το δεδομένο ότι πραγματική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με μοχλό την ενεργειακή μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ευρεία συμμετοχή των πολιτών και των φορέων του εκάστοτε νησιωτικού ή γεωγραφικού διαμερίσματος” τόνιζε η ανακοίνωση, με την οποία  οι φορείς της Κρήτης ζητούσαν αναδόμηση των σχεδιασμών για χερσαία και θαλάσσια αιολικά στην Κρήτη αλλά και στα θέματα των φωτοβολταϊκών αλλά και του ηλεκτρικού χώρου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ