Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19ΕΟΔΥ: Δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα στους μαθητές κατά την πρώτη εβδομάδα της...

ΕΟΔΥ: Δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα στους μαθητές κατά την πρώτη εβδομάδα της έναρξης των σχολείων

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα αποτελέσματα της έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού στον παιδικό και μαθητικό πληθυσμό της χώρας. Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, που αφορά στα παιδιά και θα ανακοινώνεται κάθε Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας των σχολείων, δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διεξαγωγής του πρώτου self–test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1.178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Στο  δεύτερο self–test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1.137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Το γράφημα αποτυπώνει την εξέλιξη των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών και στον γενικό πληθυσμό από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα, αποκαλύπτοντας ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων σε νέους ηλικίας 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές Αυγούστου από ό,τι σήμερα.

Στην έκθεση ωστόσο σημειώνεται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά για δυο λόγους:

1. Ο  ιός πλήττει πρώτα τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών.

2. Εχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.