Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ«Εξοικονομώ»: Τρία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης το φθινόπωρο

«Εξοικονομώ»: Τρία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης το φθινόπωρο

Τρία προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων ξεκινούν αυτό το φθινόπωρο, όπως ανακοίνωσε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο MEGA.

«Εξοικονομώ 2024»

Το πρώτο πρόγραμμα που ανοίγει είναι το ‘Εξοικονομώ 2024’ που αφορά τον γενικό πληθυσμό. Ο προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος θα είναι στα 700 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, συν 170 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος, είναι η ένταξη 45.000 νοικοκυριών στο πρόγραμμα. Στο γενικό ‘Εξοικονομώ’, το υπουργείο αποφάσισε να επιδοτεί περισσότερο μια ενεργειακή επέμβαση που επιλέγεται από κάποιον προκειμένου να αναβαθμίσει ενεργειακά το ακίνητό του με βάση το σύστημα των βαθμοημερών. Οι βαθμοημέρες είναι ο αριθμός των ημερών μέσα σε έναν χρόνο σε μια περιοχή που η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από μια μέση θερμοκρασία άνεσης. Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο που βρίσκεται στην Δράμα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης άρα θα δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης στις συσκευές που θα παράγουν θερμότητα, από ό,τι στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη.

«Εξοικονομώ» για αντλίες θερμότητας

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και στόχος είναι να αυξηθεί η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στα νοικοκυριά από 7% στο 17%.

Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.   

«Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά

Το τρίτο πρόγραμμα 5.000 νοικοκυριών σε αυτό και με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, απευθύνεται σε φτωχά νοικοκυριά. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να αυξηθούν τα κονδύλια για τα προγράμματα ‘Εξοικονομώ’, αλλά και οι υποβαλλόμενες αιτήσεις.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ