Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕξαγγελίες ΔΕΘ - Ενέργεια: Νέο πλαίσιο επιδοτήσεων για ευάλωτες ομάδες - Έμφαση...

Εξαγγελίες ΔΕΘ – Ενέργεια: Νέο πλαίσιο επιδοτήσεων για ευάλωτες ομάδες – Έμφαση στην πράσινη ενέργεια


Στα επόμενα τέσσερα χρόνια από ΑΠΕ προορίζεται να καταναλώνεται το 80% του ρεύματος, ενώ ήδη είναι στα σκαριά αλλαγές στο πλαίσιο επιδοτήσεων ρεύματος, καθώς κλείνει στο τέλος του έτους το πλαίσιο των έκτακτων. Αυτό είναι το βασικό σημείο των αναφορών του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ, αλλά και όσων ανέφερε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.

Σε σχέση με τις επιδοτήσεις, τόσο στην ομιλία του, όσο  και στη συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι στα σκαριά είναι μια μεγαλύτερη ενίσχυση στις οικογένειες με παιδιά για το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσαύξηση   λόγω παιδιών ανεβαίνει στις 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ σήμερα.

Ουσιαστικά δίνει έξτρα μπόνους 2.000 ευρώ στα νοικοκυριά με παιδιά. Συγκεκριμένα εξετάζεται το εισοδηματικό όριο για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης να αυξηθεί λόγω παιδιών στα 5.000 ευρώ από 3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί αυξάνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ ενώ για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία ενώ η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου χωρίς την κρατική επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία που εφαρμόστηκε πέρυσι.

Επίσης, αναμένονται, όπως είπε την Παρασκευή στο Open αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και θεσμοθέτηση ενός ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Βέβαια, τη θεσμοθέτηση του ειδικού τιμολογίου προανήγγειλε την Παρασκευή, 7 Ιουλίου, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Όπως σημείωσε ο υπουργός, η νομοθετική πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στο ρεύμα ίσχυε για τους πολύτεκνους έως το 2018, όταν και καταργήθηκε. Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση προέβλεπε την ένταξη των πολυτέκνων στις ενιαίες ρυθμίσεις που ισχύουν για τα ευάλωτα νοικοκυριά που εντάσσονται στο ΚΟΤ, ενώ κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2022.

Για την «ενεργοποίηση» της επιδότησης, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ενίσχυση θα ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (με τις πολύτεκνες οικογένειες να προστίθενται ως νέα διακριτή κατηγορία), ή αν θα υπάρξει ένα εντελώς νέο ειδικό τιμολόγιο.

Υπενθυμίζεται πως στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η μέγιστη επιδοτούμενη κατανάλωση ρεύματος είναι 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο – χωρίς να ληφθούν υπόψη εξαιρέσεις που ανεβάζουν υψηλότερα αυτό το όριο (άτομα με αναπηρία τουλάχιστον 67% ή με μηχανική υποστήριξη). Επίσης, η αρχική προσέγγιση, που ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει» είναι η επιδότηση να κινείται στα επίπεδα των 75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή στα επίπεδα των δικαιούχων του ΚΟΤ Α.

Οι ΑΠΕ 

Σε σχέση με την αύξηση του στόχου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στους φορτιστές αυτοκινήτων περιορίστηκαν οι φετινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για τα ενεργειακά.

Ωστόσο, έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ΑΠΕ σημειώνοντας παράλληλα τον γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα στα ενεργειακά ζητήματα.

Στόχος είναι στα επόμενα τέσσερα χρόνια το 80% της κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.

 Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το ρεύμα που καταναλώνεται θα είναι από άνεμο και ήλιο. Παράλληλα εξήγγειλε την τοποθέτηση πάνω από 10.000 φορτιστές σε όλες τις πόλεις της χώρας. Όπως είπε, είναι  μια πρόκληση οικολογική και εξασφαλίζει καθαρό περιβάλλον αλλά και μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για τη χώρα
«Φθηνό ρεύμα στα νοικοκυριά και επενδύσεις για τον τόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας αναφέρθηκε στα όσα είπε από το ίδιο βήμα νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για την αναβάθμιση της Ελλάδας, και ειδικά της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης ως έναν κρίσιμο παίκτη στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης.

Πάντως, οι όποιες εξελίξεις αφορούν στους λογαριασμούς ρεύματος, στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει από τον νέο χρόνο με τη λήξη του έκτακτου μηχανισμού της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το σχήμα ενισχύσεων που θα αποφασιστεί, θα ανακοινωθούν στις επόμενες εβδομάδες από το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο είναι τρεις.

Ο πρώτος σχετίζεται με τις ΑΠΕ και την προτεραιοποίηση των έργων και επενδύσεων που έχουν και μπαταρία ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα χώρου στο δίκτυο. «Πρέπει να μεταβούμε από τις ΑΠΕ στις ΑΠΕ με μπαταρίες που δεν θέλουν ηλεκτρικό χώρο» σημείωσε. 

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις ρευματοκλοπές οι οποίες, επανέλαβε ότι επιβαρύνουν τους λογαριασμούς με 4%, όταν πριν το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν στο 1%.  Εκτιμά δε ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό.

Ο τρίτος άξονας είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό δεν ξεπερνούν τις 30.000. Πρόκειται, όπως είπε για αυτούς που επωφελούνται αδυναμιών του συστήματος, και ενώ έχουν χρήματα αλλάζουν συνεχώς πάροχο και δεν πληρώνουν.

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις η έμφαση από την πλευρά του υπουργείου θα δοθεί σε κοινωνικά ευάλωτους και ενεργειακά ευάλωτους. Τα κριτήρια θα είναι πιο διευρυμένα και δεν θα σχετίζονται με την κατανάλωση ρεύματος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ