Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕνεργειακό σχέδιο Μάρσαλ, αλλιώς...

Ενεργειακό σχέδιο Μάρσαλ, αλλιώς…

Η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Αλλά, σε ότι αφορά στην γεωπολιτική συνολικά, θα αναφερθούμε όταν κάτσει η σκόνη από τους βομβαρδισμούς. Τα πρώτα ερείπια όμως ήδη φαίνονται, καθώς το οικοδόμημα που κτιζόταν όλα αυτά τα χρόνια και αφορούσε στην τροφοδοσία της αγοράς με φυσικό αέριο, καταρρέει.

Ο Πούτιν κατάφερε, εκτός των άλλων, να ξυπνήσει από τη…χειμερία νάρκη την Ευρώπη, που εδώ και καιρό δεν συνειδητοποιούσε, ότι η ενεργειακή εξάρτηση από μια χώρα, δεν είναι ότι καλύτερο. Στο Ρώσο …μονάρχη χρωστάει η ΕΕ τουλάχιστον αυτό.

Την ίδια αποτίμηση – με μεγάλο κόστος – κάνει και η χώρα μας. Τα παιχνίδια με το αέριο φυσικά είχαν αρχίσει πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Και αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε, για να μην είμαστε ετεροβαρής στην τοποθέτησή μας.

Οι κατέχοντες την γνώση βέβαια, εδώ και χρόνια έχουν προειδοποιήσει ότι οι πόλεμοι του μέλλοντος θα αφορούσαν στην ενέργεια και στο νερό.

Αν και το έλεγαν, άπαντες είχαμε κλειστεί στην χρονοκάψουλά μας, ελπίζοντας ότι δεν θα τον ζήσει η γενιά μας.

Εκείνο που δεν είχαμε καταλάβει ήταν ότι τον ίδιο ενεργειακό πόλεμο τον είχαμε ζήσει στο παρελθόν με το πετρέλαιο, απλά τώρα τον ζούμε με το φυσικό αέριο.

Ακούγοντας το διάγγελμα Μπάιντεν, για τις κυρώσεις στον Πούτιν, διαπίστωσα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί σε ένα σχέδιο Μάρσαλ, αυτή τη φορά για την ενέργεια, που θα στήριζε την Ευρώπη. Το μεγάλο της σύμμαχο, που για άλλη μια φορά βιώνει τον πόλεμο στα εδάφη της.

Τα ενεργειακά ερείπια, που θα αφήσει πίσω της η εισβολή στην Ουκρανία και όχι μόνο, για να μαζευτούν και να κτιστεί κάτι νέο, απαιτούν ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Που – για να είμαστε ειλικρινείς – θα απαιτεί από την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας μέχρι τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η χώρα μας , σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, είναι πλούσια. Και ήλιο έχουμε και αέρα και θάλασσα. Απαιτείται άμεσα ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός και αυτά πρέπει να τρέξουν άμεσα. Είναι εθνικό μας χρέος να αλλάξουμε το ενεργειακό μας ισοζύγιο, ώστε να πάψουμε να κρεμόμαστε από τις ορέξεις άλλων.

Φτηνή και καθαρή ενέργεια απαιτείται εδώ και τώρα. Όσον αφορά στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας, είναι μια πολυεπίπεδη πρόκληση.

Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, όπως και για την πράσινη ενέργεια. Κάποτε πρέπει να καταλάβουν τα κόμματα της Αριστεράς, ότι πρέπει να αφήσουν την τάχα οικολογική ευαισθησία και να συνεννοηθούν – με πραγματικό σεβασμό στο περιβάλλον και όχι με ιδεοληψίες – να σταματήσουν τα παιχνιδάκια με τις ομάδες πολιτών.

Τα πράγματα εξελίσσονται πιο σοβαρά από ότι πιστεύουμε και δεν υπάρχουν περιθώρια για ….οικολογική γυμναστική.

Από τη μια απαιτείται ένα ενεργειακό σχέδιο Μάρσαλ και από την άλλη εθνικός σχεδιασμός. Σήμερα όμως. Διότι αύριο θα είναι αργά. Και για τις τσέπες μας και για τη χώρα μας…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ