Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕνεργειακή συνεργασία "υψηλής τάσης" Ελλάδας - ΗΑΕ - Πλάνο για συμφωνίες 4...

Ενεργειακή συνεργασία “υψηλής τάσης” Ελλάδας – ΗΑΕ – Πλάνο για συμφωνίες 4 δισεκ. ευρώ

Η ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της συνάντηση  με το διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

“Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση”, είπε στον πρίγκιπα ο κ.Μητσοτάκης.

Επίσης αποβλέποντας και σδε κεφάλαια από την πλευρά αυτή του Κόλπου, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης. ‘Αλλωστε σε εξέλιξη είναι αναζήτηση αντικαταστάτη μετά την αποχώρηση της Total Energies από τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Ενώ βέβαια και η ExxonMobil εμφανίζεται απρόθυμη να συνεχίσει την “εμπλοκή” της στο Ελληνικό πρόγραμμα εξορύξεων.

Βέβαια  κ.Μητσοτάκης δεν πασρέλειψε να εστιάσει και πιθανές συνέργειες για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Και σε ζητήματα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας”, είπε στον πρίγκηπα ο πρωθυπουργός.

Το Αιγαίο θεωρείται ιδανικό για πλωτά αιολικά πάρκα, αφού έχει τα μελτέμια, και στον τομέα αυτό φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον διεθνών παικτών της ενέργειας.

Συμφωνίες και μνημόνιο της Μότορ Όιλ

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός και ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι παρέστησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων μορφών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων, των τροφίμων, της γεωργίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ADQ των ΗΑΕ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Υπογράψαμε στα ΗΑΕ παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη τη στρατηγική συμφωνία ύψους 4δις. ευρώ με την @Adq_Official ,η οποία  αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό ανέφερε  ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ σε ακόμη μία ανάρτηση αναφέρει επιπλέον τα εξής: «Στο Άμπου Ντάμπι,  με τον Κυριάκος Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη  καταφέραμε μεταξύ άλλων να υπογράψουμε και μια στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ (4 δις. ευρώ), σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργούν πλέον μια δυνατή στρατηγική συνεργασία σε επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη και δημιουργούν ευκαιρίες  και για τα δύο έθνη. Με την ήδη αποδεδειγμένη πορεία της να δημιουργεί εύρωστες, απτές και κυρίαρχες επενδυτικές συνεργασίες, η ADQ είναι ένας στρατηγικός συνέταιρος που συμμετέχει στην υλοποίηση της οικονομική μας ανάπτυξης. Επιπλέον η υπογραφή της συμφωνίας με την Mubadala ύψους 400 εκ. ευρώ, έρχεται να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα συμφωνία και να δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό κλίμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας».

Επιπλέον, η Mubadala Investment Company και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησαν να επεκτείνουν την εταιρική σχέση τους στην κοινή επενδυτική πλατφόρμα 400 εκ ευρώ, που συνεστήθη το 2018.

Επίσης, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Motor Oil υπέγραψαν μια Στρατηγική Συμφωνία-Πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) της “Dioriga Gas”, καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον τερματικό σταθμό της “Dioriga Gas”.Η διμερής συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διευρυνθεί και θα εμβαθυνθεί μέσω τριών νέων συμφωνιών που υπογράφηκαν από την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar): ένα Μνημόνιο Κατανόησης με την Ελληνική Κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λύσεις ενεργειακής απόδοσης στα οικολογικά νησιά· ένα Μνημόνιο Κατανόησης για τη σύσταση Κοινοπραξίας με τον τοπικό εταίρο Kyoto Α.Ε. για την ανάπτυξη χερσαίων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα· και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με τη Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ