Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕνεργειακή κρίση: Γιατί η Ευρώπη αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τον χειμώνα;

Ενεργειακή κρίση: Γιατί η Ευρώπη αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τον χειμώνα;

Για την ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας μίλησε στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος ενόψει του χειμώνα.

“Η αισιοδοξία που επικρατεί στα κράτη μέλη της ΕΕ πηγάζει από το γεγονός ότι έχουν γεμίσει όλες οι αποθήκες φυσικού αερίου σε ποσοστά πάνω από 90% στην Ευρώπη”, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που προμηθεύεται η ΕΕ για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο τόνισε ότι «υπάρχει μια πληθώρα αυτή τη στιγμή επιπρόσθετων φορτίων, που μπορεί να μας δώσει ένα εύρος βαθμό ευελιξίας. Το δεύτερο είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες είναι ασυνήθιστα υψηλές».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή την περίοδο παρατηρείται μια σημαντική καταγραφή μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στη βιομηχανία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο έχει μειώσει την πίεση στα εθνικά συστήματα ενέργειας.

Σχολιάζοντας τις συμφωνίες Τουρκίας – Ρωσίας στο κομμάτι της ενεργειακής συνεργασίας επεσήμανε ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να επωφελείται εφόσον δεν έχει κανένα κόστος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αν και παραβιάζει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
«Το ρωσικό αέριο είναι το ανταγωνιστικότερο από οικονομική άποψη που υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά είναι πολιτικά δηλητηριασμένο αυτή τη στιγμή. Για για να μην ξαναπάμε στις συνθήκες που ζήσαμε του τελευταίους μήνες, όταν η Ευρώπη ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι έχει μεγάλη εξάρτηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που πλέον είναι γεωπολιτικός ανταγωνιστής της Ευρώπης και έτσι της συμπεριφερόμαστε κάνοντας κινήσεις οικονομικού πολέμου εναντίον της, θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές πηγές», πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης.

Σύμφωνα με τον γεωπολιτικό αναλυτή η εύρεση εξίσου οικονομικών εναλλακτικών πηγών δεν θα γίνει άμεσα, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ