Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕΝΔΙΑΛΕ: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην ανακύκλωση λιπαντικών αποβλήτων

ΕΝΔΙΑΛΕ: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην ανακύκλωση λιπαντικών αποβλήτων

Στην κορυφή της Ευρώπης στην διαχείριση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε.) για το 2021 βρέθηκε η Ελλάδα, πετυχαίνοντας μια πρωτιά σε έναν τομέα που γενικώς έχει κακή παράδοση, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια πρόστιμα στην Ε.Ε. λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων εφαρμογής σωστών πρακτικών διαχείρισης στερεών αποβλήτων (σκουπιδιών).

Η Ελλάδα το 2021 ξεπέρασε για ακόμη μια χρονιά τους εθνικούς στόχους, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη «αλυσίδα» συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και αναγέννησης των λιπαντικών ελαίων λειτουργεί με άριστο τρόπο.  

Μέσω ενός οργανωμένου συστήματος συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης που επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια, η χώρα μας έχει καταφέρει να είναι πρώτη στην Ευρώπη στην αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ), με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ευρύτερες ωφέλειες στο περιβάλλον και στην οικονομία ενέργειας. Ο λόγος για το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Α.Λ.Ε. της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. που υπάγεται στην εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών στην Ευρώπη.

Χθες, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Α.Λ.Ε. της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., φορέας που ανήκει στον ευρύτερο όμιλο Motor Oil και εδρεύει στον Ασπρόπυργο Αττικής, παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματά του για το 2021, καθώς και τα έως τώρα πεπραγμένα των τελευταίων ετών.

Το 2021 συλλέχθηκαν 25.952 τόνοι αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, από το σύνολο των 36.720 τόνων που εκτιμάται ότι παρήχθησαν, ήτοι ποσοστό 71% (εθνικός στόχος 70%).

Επιπλέον, το 100% των συλλεχθέντων αποβλήτων λιπαντικών οδηγήθηκαν σε αναγέννηση, με σημαντικότατα οφέλη για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία, τα οποία και παρουσιάστηκαν αναλυτικά. Σημειώνεται ότι η επίδοση αυτή ξεπερνά κατά 20% τον εθνικό στόχο (αναγέννηση σε ποσοστό 80%) και κατά 40% τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (61,2%).

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 40 χιλιάδες σημεία συλλογής (πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία, μηχανουργία κ.α.), οκτώ κέντρα συλλογής σε όλη τη χώρα, 42 αδειοδοτημένοι συλλέκτες όπου με δικά τους βυτία συλλέγουν απ’ όλη την Ελλάδα τα λιπαντικά απόβλητα, ενώ υπάρχουν και οκτώ εξειδικευμένες εταιρείες αναγέννησης λιπαντικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ΕΝΔΙΑΛΕ συμμετέχει το 97% της αγοράς λιπαντικών (πρατήρια, μηχανουργία κ.λπ.), καθώς μέλη της δεν είναι μόνο οι AVIN και Coral που ανήκουν στον όμιλο Motor Oil, αλλά και εταιρείες όπως ΕΚΟ, Aegean, BP, Total κ.α. Σε όλη την επικράτεια πωλούνται 65.000 τόνοι λιπαντικών ανά έτος.

Στα χρόνια λειτουργίας της, η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει απαλλάξει το περιβάλλον συνολικά από 435.000 τόνους (επικίνδυνων & τοξικών αποβλήτων), ενώ από τη διαδικασία επαναδιύλισης 435.000 τόνων ΑΛΕ παράγονται περί τους 320.000 τόνους βασικών λιπαντικών.

Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πρώτων υλών, διότι για την παραγωγή αντίστοιχης ποσότητας πρωτογενών βασικών λιπαντικών απαιτείται ποσότητα 32 εκατ. τόνων αργού πετρελαίου (Grude Oil). Επίσης συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, διότι η διαδικασία παραγωγής 1 λίτρου πρωτογενούς λιπαντικού απαιτεί οκτώ φορές παραπάνω ενέργεια σε σχέση με τη διαδικασία επαναδιύλισης.

Ποιος είναι ο ΕΝ.ΔΙ.Α.Λ.Ε.

Ο ΕΝΔΙΑΛΕ ιδρύθηκε πριν 18 χρόνια, το 2004 με στόχο τη δραστηριοποίηση στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των Α.Λ.Ε. Ως Απόβλητα Λιπαντικά Έλαια (ΑΛΕ) λογίζονται τα χρησιμοποιημένα λιπαντικά κινητήρων εσωτερικής καύσης, Υδραυλικά και βιομηχανικά έλαια, Έλαια επεξεργασίας μετάλλων και Έλαια μετασχηματιστών (χωρίς PCBs).

Τα ΑΛΕ είναι επικίνδυνα διότι περιέχουν τοξικά και καρκινογόνα βαρέα μέταλλα που μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, πολύ-αρωματικές ενώσεις σε ποσοστό >3 %wt, καρκινογόνες σε απλή επαφή με το δέρμα, χλωριωμένες ενώσεις που κατά την καύση τους παράγονται διοξίνες και φουράνια, ενώ περιέχουν Θείο σε ποσοστά 0,6–1,0 %wt, πολύ υψηλότερο από τα συμβατικά καύσιμα.

Μια ακατάλληλη εναπόθεση λιπαντικών αποβλήτων στη φύση, στο χώμα ή στον υδροφόρο ορίζονται, προκαλεί καταστροφικές συνέπειες για δεκαετίες. Ειδικά στο χώρα, στο σημείο που χυθεί λιπαντικό απόβλητο, δεν φυτρώνει τίποτα για πάρα πολλά χρόνια.

Τα οφέλη της αναγέννησης των ΑΛΕ

Πολλαπλά είναι τα οφέλη της αναγέννησης των ΑΛΕ, όπως η μείωση κατά 50% των παραγόμενων αερίων  θερμοκηπίου -CO2, η αποτροπή μόλυνσης εδάφους, η εξοικονόμηση 2 εκατομμυρίων τόνων αργού για παραγωγή λιπαντικών κ.α.

Στη δημόσια υγεία, η σωστή διαχείριση, η συλλογή και η αναγέννηση των ΑΛΕ μειώνει κατά 96,5% τον κίνδυνο δημιουργίας καρκινογενέσεων. Συνάμα, μειώνει κατά 74% τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, συνδεδεμένων με αναπνευστικές παθήσεις.

Αναφορικά με τα οικονομικά οφέλη, προσφέρει εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στην ελληνική οικονομία, ενώ μειώνει κατά οκτώ φορές την κατανάλωση ενέργειας για παραγωγή ίσης ποσότητας λιπαντικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ Γεώργιος Δεληγιώργης, η δραστηριότητα του ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. συνολικά τα 18 χρόνια λειτουργίας του φορέα, έχει αποτρέψει την παραγωγή εκπομπών CO2 ίση με αυτή που θα απορροφούσαν 9,5 εκατ. δέντρα, ενώ έχει αποφύγει τη μόλυνση υδάτινης επιφάνειας ίσης με 29.000.000 γήπεδα ποδοσφαίρου ή ίσης με την Εύβοια. Επίσης, έχει εξοικονομήσει ενέργεια ίση με την κατανάλωση 410 ελληνικών νοικοκυριών σε δώδεκα μήνες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ